EKONOMI: Fem uppmaningar till svenska folket

2023 06 19

En hög inflation och stigande räntor pressar många svenska hushåll.

Det mesta har blivit dyrare för gemene svensk.

Det handlar till exempel om maten, bensinen och elen vi använder.

Samtidigt har det blivit dyrare att låna på grund av det höga ränteläget.

– Du som har lån med rörlig ränta får betala mer varje månad, framhåller Finansinspektionen, FI, på sin hemsida.

Fem tips till svenska folket

Myndigheten går nu ut med fem spartips till svenska hushåll.

Enligt FI kan samtliga tips förbättra den ekonomiska situationen i ett pressat läge.

– Inflationen påverkar oss alla och på många olika sätt. Men det finns några saker du kan göra själv för att förbättra situationen. Det absolut viktigaste är att undvika smålån och att hålla nere avgifterna i sparandet. Gör du detta har du kommit en god väg mot en sundare privatekonomi, säger Moa Langemark, rådgivare inom konsumentskydd på Finansinspektionen.

Finansinspektionens fem tips

Nedan följer FI:s fem spartips i sin helhet.

- Undvik dyra smålån

När pengarna inte räcker till kan många känna sig tvingade att ta lån. Men tänk på att även små lån snabbt blir dyra. Och risken är stor att du hamnar i skuldfällor som är svåra att ta sig ur. Om du är orolig och inte får ihop pengarna varje månad, kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivare och be om hjälp. Ta inte nya lån för att lösa ut gamla.

- Jämför sparräntor

Om du har sparpengar så kan du leta efter ett sparkonto som ger dig så hög ränta som möjligt och där insättningsgarantin gäller. Vanligtvis kan man få en högre ränta om man låser pengarna för en viss tid. Här behöver du fundera på om det är värt det för just dig. Oväntade saker kan hända och då är det viktigt att du snabbt kan få tillgång till dina pengar.

- Fortsätt att investera långsiktigt och sprid dina risker

Det är viktigt att, om du kan, försöka att fortsätta spara långsiktigt – inte minst till din pension. Om du slutar spara kan det få stora effekter för hur mycket du kommer ha att leva för som pensionär. Se till att ditt långsiktiga sparande är utspritt över olika marknader och regioner. Enklaste sättet att ordna det är att investera i en billig globalfond.

- Håll nere dina avgifter för ditt sparande

Tänk på att höga avgifter minskar din avkastning! Leta efter billiga alternativ, som fonder med låg fondavgift. Får du rådet att köpa en dyrare produkt är det viktigt att du förstår vad det är du betalar för. Oftast är det enklaste och billigaste det bästa, såsom indexfonder som med låga avgifter.

- Se över dina försäkringar

Att ha en försäkring är ett skydd mot det oväntade. Se till att du har ett gott skydd för dig själv och det som är viktigt för dig. Oftast räcker det med en bra hemförsäkring, men var inte rädd för att byta varje år. Våra undersökningar visar att de som byter ofta, ofta får billigare hemförsäkringar. Och teckna inte försäkringar när du köper saker som vitvaror och elektronik. Den typen av produktförsäkringar behövs ofta inte alls.

Foto: J. Appel

Text: Redaktionen


Går i konkurs efter 106 år – efter dödsolyckan

2025 05 25

Ett Göteborgsbolag går i konkurs.

Det var under sommaren 2023 som en tragisk olycka inträffade vid nöjesparken Gröna Lund i Stockholm.

En 35-årig kvinna förlorade livet och flera skadades när berg-och dalbanan Jetline spårade ur.

En rättsprocess inleddes då mot bland annat Göteborgs Mekaniska Werkstad – som nu går i konkurs.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Går i konkurs

Göteborgs Mekaniska Werkstad – med anor från 1919 – krävs på miljoner för inblandning i dödsolyckan.

Åklagare lämnade förra året in en talan om grovt vållande till annans död, flera fall av grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan mot Göteborgsbolaget.

Detta eftersom Göteborgs Mekaniska Werkstad på uppdrag av Mekosmos levererade en bärarm till nöjesparken.

Bärarmen knäcktes enligt TV4 vid dödsolyckan.

Inte på grund av rättsprocessen

Det ska dock enligt konkursförvaltaren inte vara på grund av rättsprocessen som bolaget går i konkurs – utan på grund av prissättningen.

Göteborgs tingsrätt har fattat beslut om konkurs och bolaget hade vid konkurstillfället 15 anställda.

Enligt de senast tillgängliga siffrorna hade bolaget en nettoomsättning på 17 227 000 kronor, och bokförda tillgångar på 9 402 000 kronor, uppger Konkurslistan

“Hade inte hänt”

Senior åklagare Christer B. Jarlås vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har sagt att dödsolyckan inte hade hänt om alla regler hade följts.

– I tivolianordningar ska alla delar vara säkra och det finns ett tydligt regelverk med svenska standarder att följa, har han sagt till SVT.

– Om företagen hade följt reglerna hade detta inte hänt.

Anlitades av Mekosmos

Tre företag misstänktes för brott efter dödsolyckan, däribland just Göteborgs Mekaniska Werkstad.

Underentreprenören Mekosmos ska utan Gröna Lunds vetskap ha anlitat Göteborgs Mekaniska Werkstad för produktion av bärarmarna.

Göteborgs Mekaniska Werkstads försvarsadvokat framhöll förra året att ”bolaget bestrider ansvar och motsätter sig därför att betala företagsbot.”

Det rapporterar SVT.

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Tv-tittare varnas för smart-tv

2025 05 25

Experter varnar tv-tittare för risker med smart-tv.

Smart-tv, alltså den nya generationens tv-apparater som interagerar mot internet, har blivit allt mer populärt.

Men det finns också risker med smart-tv, menar experter.

Nu går en finsk myndighet ut och varnar människor som har eller tänker köpa en smart-tv.

”Allvarliga problem”

Det är det finska Transport- och kommunikationsverket, Traficom, som varnar för riskerna med Android tv-apparater, rapporterar Svenska Yle.

Dessa smart-tv-apparater har många fördelar, men vissa av dem håller lägra kvalitet när det gäller datasäkerhet.

– Speciellt Android tv-apparater av mindre kända tillverkare kan ha allvarliga problem med datasäkerheten, säger Roni Kokkola, datasäkerhetsexpert vid Traficoms Cybersäkerhetscenter.

– Det kan finnas sabotageprogram eller brister i uppdateringsstödet, förklarar Kokkola.

Det finns några saker man bör tänka på för att inte drabbas, enligt myndigheten.

Köp kända märken

Om man ska köpa smart-tv så bör man hålla sig till kända märken, menar myndigheten.

Man bör också vända sig till kända återförsäljare och webbutiker.

Risken att köpa en apparat med säkerhetsbrister är större om man köper den i en okänd webbutik, särskilt om den finns utanför EU, enligt experten.

Apparater som köps billigt på nätet kan innehålla programvara med sabotageprogram. Dessa kan användas till brott, exempelvis dataintrång och överbelastningsattacker, rapporterar kanalen.

Det är viktigt att kontrollera att apparaten är certifierad och skyddad. Man kan kontrollera i Google Play att apparaten har ett Play Protect-certifikat.

Varningar i Sverige

I Sverige har bland annat Länsförsäkringar varnat för att en smart-tv kan vara utsatt för säkerhetsrisker och exempelvis hackas.

Försäkringsbolaget varnar för risker i form av att mjukvaran slutar uppdateras och att tv:n kan användas i hackerattacker.

2024 rapporterades det också om säkerhetsproblem med smart-tv från LG. Över 6 000 svenska tv-apparater var då öppna för att hackas, rapporterade Computer Sweden.

Foto: Oscar Nord

Text: Redaktionen