SÄKERHETSPOLITIK: Moderaterna pressar regeringen

2022 01 26

Flera partier vill att försvarsberedningen ska öppnas upp men statsminister Magdalena Andersson (S) lämnar inga klara besked.

På grund av det rådande säkerhetspolitiska läget i Europa bjöd regeringen in till ett möte med oppositionspartierna för att diskutera situationen. Bakgrunden till mötet är att Ryssland bland annat  har ökat sina aktiviteter utanför Ukraina samtidigt som Putin kräver att Nato lovar att inte ta in några nya medlemmar. 

Fördömer Rysslands krav

Andersson (S) är tydlig med att regeringen fördömer Rysslands krav och att det är Sverige som självständigt bestämmer om man ska bli medlem i Nato eller inte.

– I Sverige är det vi själva som bestämmer över vår utrikes- och säkerhetspolitik och vilka länder vi väljer att samarbeta med, säger Andersson.

Natos svar till Ryssland 

Nato har under kvällen lämnat ett skriftligt svar på Rysslands krav och menar att bollen nu ligger på deras planhalva. 

– Vi hoppas på en bra lösning men är beredda på det värsta,  säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till Reuters.

Det är ännu oklart exakt vad som stod i svaret. 

Oppositionen vill återkalla försvarsberedningen

Oppositionspartierna anser att regeringen bör återkalla försvarsberedningen på grund av  det förändrade säkerhetsläget. De anser även att analysen av den säkerhetspolitiska situationen bör ses över. Senast det gjordes var 2014 i samband med att  Ryssland gått in i Ukraina.

– Det finns goda skäl att göra det nu också, säger Ulf Kristersson (M) till SVT.

Sveriges långsiktiga försvarspolitik

Försvarsberedningen är en konstruktion som består av både regeringen och riksdagens övriga partier som utgörs av breda samtal om Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Syftet är att göra analyser som ligger till grund för Sveriges långsiktiga försvarsbeslut.

Utesluter inte att planerade satsningar på försvaret kan behöva skyndas på

Andersson berättar att det inte är omöjligt att satsningar på Sveriges försvar kommer prioriteras. 

– Vi är inte i ett läge där någonting ska uteslutas, säger hon.

Fortsatt dialog

Andersson (S) säger att att regeringen kommer att fundera över huruvida  försvarsberedningen ska förnyas eller inte. Oppositionspartierna menade att man bör öppna upp försvarsberedningen men Andersson är inte säker på att det är rätt val.

– Försvarsberedningen är ett av alternativen, men vi diskuterade också andra möjliga former för den här dialogen, säger Magdalena Andersson.

Foto: Moderaterna resp. Ninni Andersson, Regeringskansliet.

Text: Redaktionen


JUST NU: Panikåtgärd i Turkiet – Erdoğan “kan försvinna för gott”

2025 07 11

Aldrig tidigare skådad dramatik utspelar sig i Turkiet.

Den turkiska regeringen ökar motståndet mot landets politiska opposition.

Över 500 personer har under de senaste nio månaderna gripits eller åtalats. Utvecklingen har “accelererat dramatiskt de senaste dagarna”, rapporterar Reuters.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan handlar det intensifierade förtrycket om att slå mot ett korrupt nätverk som är “som en bläckfisk vars armar sträcker sig till andra delar av Turkiet och utomlands”.

Vidtar panikdrag

Nu genomför Erdoğan ett panikdrag för att rädda sin egen plats i regeringen, rapporterar Politico.

Natoledaren kommer att ge plats i politiken för den fängslade ärkefienden Abdullah Öcalan som tillhör det förbjudna partiet PKK och som terrorstämplats av Turkiet, USA och EU.

Erdoğan gör sin karriärs största chansning för att rädda sitt politiska skinn, skriver den amerikanska tidningen och tillägger:

– Det är ett tecken på Erdoğans sjunkande styrka att han ens överväger ett så radikalt steg för att behålla sitt grepp om Natojätten med 85 miljoner invånare. 

Enligt Politicos skribent skulle Erdoğan annars kunna försvinna från politiken för gott.

– Men den islamistiska populisten vet att det här är hans tillfälle att försöka befästa sin position som president – ​​potentiellt på livstid – eller riskera att bli utplånad från den politiska scenen.

Kan slå bakut

Draget är ett försök att säkra stödet från såväl de egna konservativa som från Turkiets kurder.

Åtgärden är “ett högriskdrag utan någon garanti för framgång", enligt Politco.

– Den turkiska opinionen är mycket försiktig med PKK, och kurderna själva är extremt nervösa inför att lita på de turkiska myndigheterna. Denna affär är långt ifrån lätt att sälja, framhäver tidningen i sin analys.

Stort tillslag i helgen

I helgen valde Erdoğan att slå till mot borgmästare i tre olika städer för att stärka sin makt över landet.

De tre borgmästarna Abdurrahman Tutdere, Zeydan Karalar och Muhittin Böcek greps  på lördagen, vilket beskrivs som ännu ett stort tillslag mot landets opposition.

Alla tre tillhör Turkiets största oppositionsparti, Republikanska folkpartiet (CHP), som beskrivs som socialdemokratiskt och pro-europeiskt. 

Deras gripande kommer fyra månader efter att Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu fängslades efter anklagelser om korruption, något som utlöste stora protester i Turkiet.

Foto: Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen


USA redo att “krossa” Ryssland – kan ske inom ett par dagar

2025 07 11

Donald Trump öppnar för att slå stenhårt mot Ryssland.

Det meddelar den amerikanska presidenten natten till fredagen.

USA:s tålamod med Vladimir Putin tryter. I dagarna gick Trump hårt åt den ryska diktatorn och anklagade honom för skitsnack.

– Vi får en massa bullshit kastad mot oss av Putin, om ni vill veta sanningen. Han är väldigt trevlig hela tiden, men det visar sig vara helt meningslöst, sade Trump i tisdags.

“Krossande” sanktioner

Nu öppnar Trump för att använda sig av det mycket kraftfulla sanktionspaket mot Ryssland som i månader förberetts i senaten. Den amerikanska senatorn Richard Blumenthal har tidigare beskrivit paketet som “benkrossande”.

Trump förväntar sig att åtgärden kommer att få grönt ljus.

– Det är ett lagförslag som senaten godkänner som mycket respektfullt låter presidenten göra vad han vill, som ni vet, säger republikanen i en intervju med NBC News.

– Med andra ord, det är upp till mig om jag vill använda den. De kommer att anta ett mycket stort och svidande sanktionspaket, men det är upp till presidenten om han vill använda det eller inte.

Kan ge besked på måndag

Den senaste tiden har den republikanska senatorn Lindsey Graham, som framför allt drivit på för det kraftfulla paketet, signalerat att lagförslaget har stöd från såväl Trump som senatens majoritetsledare John Thune.

Enligt Trump själv kan ett stort besked komma redan inom ett par dagar.

– Jag är besviken på Ryssland, men vi får se vad som händer under de närmaste veckorna.

– Jag tror att jag kommer att ha ett viktigt uttalande om Ryssland på måndag, säger presidenten utan att gå in på detaljer.

LÄS MER: Stor prischock – ryssar drabbas vid middagsbordet

Nytt avtal med Nato

Det sanktionspaket som kan aktiveras har tidigare rapporterats rikta in sig på utländska företag som importerar rysk energi. 

Paketet har initialt uppgetts innehålla planer på att införa 500 procentiga tullar på varor från alla länder som handlar energi med Ryssland.

Under natten gav Trump även besked om att USA har nått en ny överenskommelse med Nato och Ukraina om vapenleveranser.

Vi skickar vapen till Nato, och Nato betalar för de vapnen, 100 procent. Så vad vi gör är att vapnen som skickas ut går till Nato, och sedan kommer Nato att ge de vapnen [till Ukraina], och Nato betalar för de vapnen, säger presidenten till NBC.

LÄS MER: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen