Fel väderprognos – SMHI förklarar sig

2023 08 11

Prognoserna skiljer sig betänkligt beroende på väderinstitut.

Att det skulle regna kraftigt i veckan, och att ovädret stannar av i dagarna, är mer eller mindre alla väderappar överens om.

Däremot finns det stora skillnader i prognoserna över exempelvis vilka regnmängder som förväntas, i synnerhet på väldigt lokala nivåer.

På vissa platser stämmer prognosen inte alls med utfallet – även om flera institut utgår från samma data.

Många faktorer

När väder prognostiseras använder man radar, satelliter eller väderballonger för att samla in underlag. 

Flera faktorer har betydelse: exempelvis vind, fuktighet och temperatur.

– Hela atmosfären är ett väldigt kaotiskt system och det väder vi får beror bland annat på hur vindarna vrider sig och hur fuktigt det är – från marken upp till tio kilometers höjd – men också topografin, exempelvis att träd suger upp mycket fukt, säger SMHI-meteorologen Henrik Reimer till Svenska Dagbladet.

"Fjärilseffekten"

Det är just de många faktorerna som ställer till det.

Räknekedjan är lång – och minsta lilla förändring kan orsaka stor skillnad i hur verkligheten blir kontra vad prognosen sagt.

Henrik Reimer jämför med fjärilseffekten: det vill säga teorin om att ett vingslag på en plats kan orsaka en storm någon annanstans.

– Det finns en kaosfaktor i det här systemet. Små förändringar eller störningar kan få stora konsekvenser, säger han och jämför med att titta på en ortsprognos som att titta på en fotbollsmatch med ett sugrör – man ser inte helheten.

Besvikna svenskar

Många svenskar, inte minst semesterfirarna i juli, har under sommaren uttryckt sin stora besvikelse över att framför allt långtidsprognoserna inför sommaren inte föll in.

Det förutspåddes högsommarvärme med varma temperaturer likt sommaren 2018.

Prognoserna ledde till en ryktesspridning om att alla meteorologer stod bakom den upphaussade värmeprognosen, menar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

– Min tolkning är att det blev en slags visklek i media om att det skulle bli så varmt och torrt, uttryckte hon i en chatt på tv-kanalens hemsida häromdagen.

Slog tillbaka

SMHI har tidigare slagit tillbaka mot de långtidsprognoser som presenterades i våras.

– Bara för att våren i år påminde om hur våren 2018 var så betyder inte det att sommaren kommer att utvecklas på samma sätt, sade Therese Fougman på SMHI till GP tidigare i juli.

Hon har själv noterat att många väderinstitut verkar jobba olika.

– Den typen av uttalanden skapar alltid rubriker och det är klart att det är lätt för medier att haka på det och driva det vidare. Och i juni såg det ju ut som att det var på väg att stämma, säger Therese Fougman.

LÄS MER: Meteorolog irriterad på rykten – “skadar vår yrkeskår”

Foto: R. Iwata

Text: Redaktionen


JUST NU: Expert varnar – ”Statskupp hotar USA”

2025 06 13

En expert hävdar att en statskupp hotar USA.

President Donald Trump visar allt tydligare att han inte bryr sig om rättsstaten.

Det menar den svenska seniorprofessorn Claes Sandgren vid Stockholm Centre for Commercial Law, Stockholms universitet.

Nu varnar professorn för att USA hotas av en statskupp – som i själva verket kanske redan pågår.

”Auktoritär kleptokrati”

I en debattartikel i DN hävdar Sandgren att tecknen på en pågående statskupp i USA blir allt tydligare.

Donald Trumps beslut att sätta in nationalgardet och 700 marinsoldater mot protesterna i Kalifornien är bara det senaste av en lång rad tecken på en ”pågående statskupp”, menar Sandgren.

Nu varnar han för att Trump kan ta steget fullt ut och göra USA till en auktoritär stat, inte minst eftersom Trump starkt har ifrågasatt domstolar och rättsväsende.

– Den här samhälleliga omvälvningen utgör en fortlöpande statskupp som omvandlar USA till en allt mer auktoritär kleptokrati, menar Claes Sandgren i debattartikeln.

Sandgren räknar upp exempel på hur Trump kräver omgivningens ”blinda lojalitet” till honom, snarare än till konstitutionen.

Och det finns ett specifikt sätt för Trump att ta steget i en tydligare auktoritär riktning, menar Sandgren.

”Fullbordar statskuppen”

Om Donald Trump väljer att trotsa en dom av Högsta domstolen så skulle situationen bli riktigt allvarlig, menar professorn.

– Skulle Trump trotsa en klar dom av Högsta domstolen, skulle det utlösa en konstitutionell kris som fullbordar statskuppen, skriver Claes Sandgren.

Det kan ligga nära till hands för Trump att göra detta i samband med en dom om tullarnas laglighet, menar debattören.

Sandgren varnar också för att Trump kan åberopa ett nationellt nödläge.

– Som historikern Timothy Snyder påpekat skulle Trump kunna åberopa ett nationellt nödläge, såsom ett terrordåd, som grund för att lysa ut ett undantagstillstånd, skriver seniorprofessorn, och påpekar att Hitler gjorde så 1933.

Omdiskuterat dokument

Uppfattningen att Donald Trump är ute efter att styra USA i mer auktoritär riktning har uttalats av många av Trumps kritiker.

Många har hänvisat till det omdiskuterade dokumentet ”Project 2025”, som har framtagits av tankesmedjan The Heritage Foundation men som många kopplar till Trump och MAGA-rörelsen. ”Project 2025” har av kritiker beskrivits som en plan för att omvandla USA till en auktoritär stat.

Donald Trump har uppgett att han inte ens har läst dokumentet. CNN hävdade dock i januari att många av Trumps första åtgärder som president stämde överens med planerna i dokumentet.

Det har också spekulerats i huruvida Trump har för avsikt att försöka sitta kvar en tredje mandatperiod från 2028, trots att detta strider mot konstitutionen. Trump har dock avvisat detta och hänvisat till att det inte är tillåtet.

Foto: Official White House Photo by Abe McNatt

Text: Redaktionen


Bilder skapar storbråk – många väldigt upprörda

2025 06 13

Bilder har väckt upprörda känslor i en svensk stad.

Illustrationer som har använts av socialförvaltningen i Göteborg får hård kritik.

Bilderna, som har använts som behandlingsmaterial för att hjälpa barn och unga, beskrivs som rasistiska.

Illustreras som apor

I ett behandlingskoncept som kallas för ”Arga apor” har socialförvaltningen använt sig av illustrationer som av kritiker beskrivs som rasistiska, rapporterar DN.

De illustrerade bilderna skildrar bland annat apor i tröjor märkta med ordet ”Orten”, och en apa iklädd hijab, enligt tidningen.

Bildmaterialet skulle användas i beteendeterapi för att hjälpa barn och unga att resonera kring hur man hanterar känslor. Men bilderna har väckt mycket starka reaktioner.

– Det här bidrar till strukturell rasism. Det är inte meningen, det förstår man. Men det gör det, säger socialarbetaren Bettan Byvald, som har protesterat mot bilderna, till tidningen.

”Hur omedveten kan ledningen vara?”

Efter kritiken har socialförvaltningen bytt ut aporna mot andra djur, och bett om ursäkt.

Men kritikerna menar att skadan redan är skedd, och tycker att misstaget är anmärkningsvärt. Många har blivit väldigt upprörda över bilderna.

– Alla vet att apa används som ett skällsord. Hur omedveten kan en ledning vara? Hur mycket okunskap får finnas? säger Bettan Byvald till tidningen.

Men nu har socialförvaltningen alltså bytt ut bilderna och bett om ursäkt. Man understryker också att olika djur har använts i illustrationerna, inte bara apor.

Utsatta områden

Det är socialförvaltningen i nordöstra Göteborg som har använt sig av de kritiserade bilderna.

Nordöstra Göteborg inkluderar stadsdelar som Angered, Kortedala och Bergsjön. Flera områden i nordöstra Göteborg räknas som utanförskapsområden.

Det framgår bland annat i en kartläggning som SCB och Boverket presenterade i november 2024, där man kartlade 180 områden runt om i Sverige där 710 000 människor uppges vara drabbade av socialt utanförskap.

Invånare i nordöstra Göteborg har också drabbats hårt av lågkonjunkturen, och socialförvaltningens utgifter för ekonomiskt bistånd har därför rusat, rapporterade GP nyligen. Socialförvaltningen har därför tvingats införa ett sparpaket.

Foto: Bilderboken

Text: Redaktionen