Formidabelt utgångsläge – men hotet inför 2022 kommer inifrån partiet

2021 07 28

Partiets utgångsläge är formidabelt bra och vore det val i dag skulle man nå det bästa resultatet på 33 år. Men i bakgrunden finns det även tydliga hot.

Centerpartiet med partiledare Annie Lööf i spetsen fick 8,9 % i nya Novusmätningen som presenterades idag och partiet är först ut i min serie ”Analys i Sommartid”.

Just nu pågår den sista längre ledigheten för partierna och partiledarna innan valet 2022. Så här dags nästa sommar blir det inte mycket vila ty då befinner sig Sverige i en het och intensiv valrörelse.

I denna serie läggs fokus på en specifik möjlighet och ett specifikt hot som partiet kan se framför sig inför valåret 2022.

🟢 MÖJLIGHET

Sällan har det varit så tydligt att ett enskilt parti står i mitten av svensk politik. S, V och MP är tydliga med att de inte vill samverka med Moderaterna samtidigt som M, KD, SD och numera även L är tydliga med att de inte vill samverka med Socialdemokraterna.

Centern däremot är tydliga med precis tvärtom – de vill samarbeta med både M och med S. Centern är utan tvekan det tydligaste mittenpartiet i svensk politik och det spelar stor roll rörande en av de frågor som blir allra hetast under valåret – de olika regeringsalternativen.

Övertyga väljarna

Å ena sidan finns det en klar utmaning för partiet med den positionen. Dels ser det väldigt ensamt ut där i mitten. Inte ens L  finns kvar. Dels blir det svårt att övertyga väljarna om att det faktiskt går att få till ett samarbete där både M och S ingår, vilket är Centerns hållning.

Perfekt lagom

Men partiets mittenposition kan även ge utdelning. I ett politiskt landskap som karaktäriserar av stark polarisering och hårda angrepp kan en mellanväg – i mitten – bli attraktivare än vad man kan ana i nuläget. För väljare som vare sig vill att politiken ska bli alltför konservativ eller alltför vänster.

Det kvarstår dock för Centern att paketera en träffsäker och lättförståelig retorik som får väljarna i landet lagom att välja ett alternativ som Centern själva troligen skulle beskriva som just lagom – perfekt lagom.

🔴 HOT

Centerns profilfrågor är miljö & klimat, landsbygden, sjukvården och småföretagande & jobb. Det är breda frågor som berör många väljare. Men vid två tillfällen när det bränt till som mest i media så har partiets sakpolitiska profil istället hamnat på helt andra frågor.

◾Vid finalen av talmansrundorna 2019 blev bilden att Las-frågan och friare hyressättning var C:s huvudfrågor.

◾Vid regeringskrisen så tillkom även avvecklat strandskydd och äganderätt i skogen.

Snarast förlorarfrågor

Ingen av dessa fyra frågor är vinnarfrågor hos väljarna och de tre förstnämnda är snarast motsatsen – förlorarfrågor. Det är förvisso rätt att driva sina egna väljares viktiga frågor under mandatperioden men när det närmar sig val behöver partierna även zooma ut och tänka opinionsstrategiskt och brett. Och då är det inte dessa fyra frågor som är heta utan snarare partiets primära profilfrågor, det vill säga just miljö & klimat, landsbygden, sjukvården och småföretagande & jobb.

En intressant punkt med denna hotbild avseende fel profilfrågor är att hotet inte kommer utifrån, inte från något annat parti. Nej, hotet kommer istället inifrån. När Centern släpper opinionstänket och går in i förhandlingsläge gentemot S så kör man helt enkelt opinionsmässigt i diket. Därmed inte sagt att det är sakpolitiskt fel. Denna typ av förhandling sker ju inte i kampanjskeden.

SUMMERING

Om Centern kan formulera partiets unika mittenposition på ett varmt och sympatiskt sätt som tilltalar allmänheten så kan det ge utdelning. Och särskilt om man lägger fokus på frågor som känns varma och sympatiska – i stället för frågor som många säkerligen upplever som kalla, som Las och marknadshyror. Ja då kan Centern lyfta ytterligare i mätningarna.

UTGÅNGSLÄGE

Centerns 8,9 % i senaste Novus skulle vara det högsta resultatet för partiet på 33 år om det blev valresultat. Annie Lööfs utgångsläge är med andra ord formidabelt.

Info: De nämnda möjligheterna och hoten är inte nödvändigtvis partiets största möjligheter och hot inför valet. Urvalet har istället gjorts baserat på frågor som kommit i skymundan i politikens snabba värld.

Foto: Montage samt  Annie Lööf, FB

[yop_poll id="431"]

UPPGIFTER: Wagnersoldat har flytt till Finland

2025 07 13

En Wagnersoldat uppges ha hoppat av till Finland.

Wagnergruppen är en mycket omtalad rysk paramilitär grupp som bland annat har deltagit i den ryska invasionen av Ukraina.

Nu har en Wagnersoldat hoppat av – och sökt sig till Finland, rapporterar Svenska Yle.

Söker asyl

Mannen uppger att han har varit legosoldat i Wagnergruppen och att han har stridit i Ukraina.

Nu har han dock tagit sig till Finland – och riktar hård kritik mot ryska befäl, enligt kanalen.

Den ryske soldaten uppges ha gripits i Norra Karelen den 17 juni.

Han uppges nu ha sökt asyl i Finland och befinner sig i förvar i landet.

Samtidigt väcks frågan om mannen kommer att kunna lämnas ut till Ukraina om han har gjort sig skyldig till krigsbrott.

– Det som är avgörande är ändå om Ukraina går med på att skicka bevismaterial till de finländska myndigheterna om Finland inte utlämnar honom, säger Dan Helenius, professor i straff- och processrätt, till kanalen.

Om mannen misstänks för krigsförbrytelsen kan åtal även väckas i Finland, även om brottet har begåtts i ett annat land.

”Ruttnar på åkrarna”

Den avhoppade Wagnersoldaten uppges ha riktat hård kritik mot ryska befäl.

Han menar bland annat att befälen lämnar sina soldater att ”ruttna på åkrarna”.

Mannen har bland annat berättat om sin karriär i Wagnergruppen i inlägg på sociala medier, enligt kanalen. Där har han också gått till angrepp mot den ryska försvarsmakten och dess sätt att behandla soldater.

Så sent som i höstas ska mannen dock ha skrutit om hur Ryssland intagit områden i östra Ukraina.

Mannen har enligt ryska och ukrainska medieuppgifter varit kompanichef i 433:e motoriserade infanterigementet i Rysslands armé.

– Regementet hör till de nya ryska trupper som är avsedda att agera snabbt och aggressivt, enligt kanalen.

Finsk polis bekräftar att en utredning har inletts om en person som kommit till Finland från Ryssland och kan ha tjänstgjort i Wagnergruppen.

Foto: M Doré

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump rasar mot sina egna – ”Vad händer med mina killar?”

2025 07 13

President Trump är riktigt irriterad – på sina egna anhängare.

Donald Trump riktar hård kritik mot en stor grupp av sina egna anhängare.

Detta sedan storbråk uppstått kring Trumpadministrationens hantering av det så kallade Epstein-fallet.

Nu rycker Trump ut för att försvara sin justitieminister.

”Vad händer med mina killar?”

Det handlar om frågor kopplade till fallet Jeffrey Epstein, sexförbrytaren som 2019 begick självmord i ett fängelse i New York.

Den senaste tiden har det uppstått storbråk kring hanteringen av fallet. Trumps justitiedepartement och FBI har gått ut och bemött ett antal konspirationsteorier om fallet, bland annat uppgifter om att Epstein ska ha haft en ”klientlista” och att han utpressade mäktiga personer, samt att han blev mördad i fängelset.

Enligt uppgifter ska hanteringen av fallet också ha orsakat bråk mellan justitieminister Pam Bondi och FBI:s biträdande chef Dan Bongino.

Nu försvarar Trump sin justitieminister – och rasar mot konspirationsteoretiker i de egna leden, rapporterar TV2.

– Vad händer med mina "killar" och i vissa fall "tjejer"? De ger sig alla på justitieminister Pam Bondi, som gör ett fantastiskt jobb, skriver Donald Trump i ett inlägg på Truth Social.

”Gillar inte det som händer”

Trump vädjar till MAGA-rörelsen – som han kallar sina ”boys and gals” – att sluta attackera hans regering, och i synnerhet justitieministern.

Detta efter att en stor ryktesspridning uppstått gällande fallet Epstein och Trumpadministrationens hantering av uppgifter om fallet.

– Vi är i samma lag, MAGA, och jag gillar inte det som händer. Vi har en perfekt regering som alla pratar om, och "själviska människor" försöker skada den – allt på grund av en kille som aldrig dör, Jeffrey Epstein, menar Donald Trump.

Många MAGA-anhängare hävdar att aktörer från den ”djupa staten” döljer information om fallet Epstein.

Trump försvarar nu både sin justitieminister och FBI-chefen Kash Patel, som utsätts för hård kritik från delar av MAGA-rörelsen.

Administrationen har sagt att ingen mer information om fallet kommer att släppas.

Trump rasar nu mot vissa personer i MAGA-rörelsen.

– Oavsett hur mycket framgång vi har haft, med att säkra gränsen, deportera brottslingar, fixa ekonomin, få energidominans, en säkrare värld där Iran inte kommer att ha kärnvapen, är det aldrig tillräckligt för vissa människor, menar Trump.

– Vi är på väg att uppnå mer på 6 månader än någon annan administration har uppnått på över 100 år, och vi har så mycket mer att göra, tillägger USA:s president.

Foto: White House official photographer Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen