Här är Sveriges populäraste ministrar – Nya siffror avslöjar årets raket

2022 01 01

Fyra ministrar är extra populära samtidigt som flera anda ministrar kämpar med låga siffror.

Det visar Demoskops nya mätning över svenska folkets betygsättning på ministrarna som mätbolaget gör en gång per år.

Hon intar guldplatsen

Undersökningen som gjorts 13 – 20 december visar att statsminister Magdalena Andersson (S) ligger i topp tillsammans med tre andra ministrar som tillsammans utgör den populäraste ministerkvartetten.

Nummer två – Från Dalarna

Tvåa på listan efter statsministern kommer försvarsminister Peter Hultqvist (S) från Dalarna. Med sin folkliga och raka stil har han lyckats bli populär även bland borgerliga väljare. Han förekom på valaffischerna inför valet 2018 och har styrt försvarsdepartementet under en tid då Sverige upprustat.

Nummer tre – Veteranen

Bronsplatsen erhålls av den mest rutinerade av Sveriges ministrar sett till åldern – nämligen EU-minister Hans Dahlgren (S) som framträder med säkerhet och trygghet i media. Som 73-åring har han med internationella mått många år kvar i toppolitiken men i Sverige är han paradoxalt nog äldst i regeringen.

Nummer fyra – Årets raket

På fjärdeplatsen finner vi den sista ministern som lyckas nå över 3,0 på den 5-gradiga betygsskalan som Demoskop använder sig av i mätningen och det är socialminister Lena Hallengren S).

Hon har synts en hel del i media det gångna året och hon är även den minister som ökar mest jämfört med fjolåret.

Hela listan

I mätningen symboliserar betyg 5 mycket bra, betyg 4 ganska bra, betyg 3 varken bra eller dålig, betyg 2 ganska dålig och slutligen symboliserar betyg 1 mycket dålig.

Här är svenska folkets betyg för alla ministrar enligt Aftonbladets nya Demoskopmätning.

▪1, Magdalena Andersson, statsminister. 3,5 (+ 0,3)

▪2, Peter Hultqvist, försvarsminister. 3,2 (- 0,2)

▪3, Hans Dahlgren, EU-minister. 3,2 (+ 0,1)

▪4, Lena Hallengren, socialminister. 3,2 (+ 0,3)

▪5, Mikael Damberg, finansminister. 3,0 (+ 0,1)

▪6, Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister. 3,0 (+ 0.1)

▪7, Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister. 3,0 (NY)

▪8,  Ann Linde, utrikesminister. 2,9 (Oförändrat)

▪9, Anna Ekström, utbildningsminister. 2,9 (- 0,1)

▪10, Lina Axelsson Kihlblom, skolminister. 2,9 (NY)

▪11, Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister. 2,8 (Oförändrat)

▪12, Johan Danielsson, bostadsminister. 2,7 (NY)

▪13, Anna Hallberg, handelsminister. 2,7 (Oförändrat)

▪14, Mats Elger, finansmarknadsminister. 2,7 (NY)

▪15, Jeanette Gustafsdotter, kulturminister. 2,5 (NY)

▪16, Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister. 2,5 (NY)

▪17, Matilda Ernkrans, biståndsminister. 2,5 (- 0,2)

▪18, Anders Ygeman, migrationsminister. 2,5 (- 0,2)

▪19, Ida Karkiainen, civilminister. 2,4 (NY)

▪20, Tomas Eneroth, infrastrukturminister. 2,4 (- 0,4)

▪21, Morgan Johansson, justitieminister. 2,4 (- 0,1)

▪22, Khashayar Farmanbar, energiminister. 2,4 (NY)

▪23, Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister. 2,3 (NY)

De nya ministrarna

En rad ministrar får beteckningen NY så de alldeles nyligen tillträdde vilket gör att väljarna sannolikt inte hunnit skaffa sig någon nämnvärd uppfattning om deras prestationer. I flera fall är ministrarna i stort sett helt okända.

”Kålle” imponerar

Tidigare LO-basen Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson (S) som valts till ny näringsminister lyckas bäst av de nya ministrarna och får 3,0 i betyg. Det är en imponerande siffra med tanke på att han är helt ny på sin post. Han är dock känd av många väljare sedan tidigare.

Strandhäll långt ner

Även Annika Strandhäll (S) är känd sedan tidigare men trots det får hon en svag start vilket sannolikt kan kopplas till turerna kring de obetalda fakturorna.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet


Kinas militär agerar – skickar stridsflyg

2025 04 20

Kinas militär visar musklerna i en del av världen där de vill stärka sitt inflytande.

Det råder stora spänningar mellan stormakterna USA och Kina.

Nu visar den kinesiska militären sina muskler genom att skicka stridsflyg till norra Afrika – samtidigt som USA bygger upp sina styrkor i det närliggande Mellanöstern.

Flygspårningsdata har i veckan visat att flera kinesiska militärplan har nått Egypten via Förenade Arabemiraten, rapporterar Newsweek.

Enorm satsning i Afrika

Kina kommer snart att hålla en stor gemensam militärövning med Egypten, enligt tidningen.

Ledaren Xi Jinping har utlovat hela 51 miljarder dollar för att stärka Kinas inflytande i Afrika, bland annat genom att stärka landets relationer till just Egypten.

Det här är andra gången på kort tid som Kina agerar i regionen, uppger tidningen.

Förra sommaren skickade Kina sju J-10-stridsplan till en flyguppvisning i Egypten.

Och nu agerar Kina alltså återigen i den känsliga regionen.

”Spänner musklerna”

Kinas och Egyptens flygvapen kommer att hålla en gemensam militärövning från mitten av april till början av maj.

Denna går under namnet ”Eagles of Civilization 2025”, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från Kinas försvarsministerium.

En hel avdelning av Kinas flygvapen kommer att skickas till landet.

Detta samtidigt som läget är spänt mellan Kina och USA, som har en intensiv verksamhet i det närliggande Mellanöstern på grund av spänningar med Iran.

– Kinas militär spänner sina muskler i Mellanöstern samtidigt som det sker amerikanska flyganfall, rapporterar tidningen.

“Gyllene årtionde”

Kinas dictator Xi Jinping ser relationen med Egypten som ett ”omfattande strategiskt partnerskap”, enligt ett officiellt uttalande.

De två länderna är på väg mot ett ”gyllene årtionde”, menar den kinesiska ledaren.

Men framför allt är satsningen ett led i Kinas ansträngningar för att stärka sitt inflytande i Afrika och i det närliggande Mellanöstern.

Detta alltså samtidigt som läget mellan USA och Iran är mycket spänt. USA har genomfört attacker mot de Iranstödda huthirebellerna, och Iran har i sin tur riktat skarpa varningar mot USA i samband med länderna kärnvapensamtal, enligt tidningen.

Säkerhetsläget i Afrika och Mellanöstern är mycket spänt och komplicerat, och Kina vill visa att även de är en maktfaktor att räkna med i dessa regioner.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Republikaner varnar Trump – har till sommaren på sig

2025 04 20

I dagsläget finns det ett starkt stöd för Trump i de egna leden, samtidigt varnar republikaner för att tålamodet kan ta slut snabbt.

President Donald Trumps tullpolitik innebär att det amerikanska folket kan komma att utsättas för prövningar, vilket Trump själv har medgett.

Stödet för Trumps handelskrig är stort inom MAGA-rörelsen, men nu varnar republikaner för att presidenten har begränsat med tid på sig att uppnå önskade resultat.

– Vissa republikaner sätter ett utgångsdatum på hur länge de kommer att tolerera det ekonomiska nedfallet från Donald Trumps handelskrig, rapporterar Politico, som har intervjuat nästan tre dussin republikanska företrädare.

Tålamodet kan ta slut – till sommaren

En del av de republikanska politiker som tidningen har pratat med, varnar för att tålamodet är begränsat när det gäller prishöjningar och oro på marknaden.

– Medan många säger att de håller på så länge som det tar, förutspår flera partistrateger och ledare att väljarnas tålamod med högre priser inte skulle vara längre än till sommaren, och andra menar att han har ungefär ett år på sig, enligt tidningen.

Todd Gillman, som representerar Republikanerna i Michigan, är en stor anhängare av Trumps tullpolitik, men varnar för att partiet riskerar ett hårt slag i mellanårsvalet om ekonomin inte förbättras inom ett år.

En annan republikan, Jesse Willard som representerar partiet i Georgia, varnar också för att folkets tålamod är begränsat.

– Om det tar sex månader eller ett år kommer du att se människor börja gnälla lite. Men om det tar mer än ett par år kommer du att se att folk inte är okej med det, säger Willard till tidningen.

”Då är presidenten i trubbel”

Flera republikaner är medvetna om risken att det amerikanska folket inte kommer att tolerera den ekonomiska pressen.

– Om ekonomin går helt och hållet åt skogen så är det grundläggande statskunskap att den sittande presidenten är i trubbel, säger Jonathan Felts, republikansk politisk konsult i North Carolina.

Men än så länge tycks det alltså finnas ett robust stöd för Trumps handelspolitik inom MAGA-rörelsen och det republikanska partiet.

Inom väljarkåren i allmänhet kan man dock redan ana en viss oro, bland annat genom att förtroendet för Trumps ekonomiska politik har minskat i opinionsmätningar den senaste tiden till följd av oro på börsen.

Många republikaner förväntar sig stora resultat av Trumps handelspolitik, och är i dagsläget redo att göra uppoffringar för att få se dessa resultat. Men hur långt deras tålamod sträcker sig, återstår alltså att se.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen