Hård kritik för iskalla bussar – Resenärer fick åka i 7 grader

2022 01 03

Det var minus 32 och vi hade 7 grader inne i bussen. Iskallt!

Det säger busspendlaren Philip Lidén i Norsjö i Västerbotten till SVT och han inte är glad på Skellefteå Buss.

Politiskt ansvar i botten

Ansvaret ligger ytterst hos politikerna som styr Region Västerbotten. Regionen äger Länstrafiken i Västerbotten AB som är den aktör som upphandlar kollektivtrafiken i Västerbottens län. Problemen med kalla bussar har drabbat flera resenärer den senaste tiden.

Uppskattas inte av resenärerna

Det har tidvis varit rejält kallt i norra Sverige och när man står och väntar på bussen i 32 minusgrader har man förhoppningar om att komma in i en varm buss. Blott 7 plusgrader är inget som uppskattas av resenärerna hos Skellefteå Buss.

Fruktansvärt kallt

– Det var fruktansvärt kallt. Jag hade på mig täckbyxor, jacka, mössa och vantar. När det är 32 minusgrader ute måste det vara varmare bussar, säger säger Philip Lidén till SVT. Han åkte buss från Norjsö till gymnasieskolan i Lycksele.

Väldigt olyckligt

Bussbolaget förklarar att föraren hade att välja på att ställa in bussresan men att folk då inte hade kommit fram dit de skulle.

– Det var väldigt olyckligt. En sådan gång så skulle man kanske rent ha ställt in den turen. Men då gör chauffören en avvägning att det är bättre att turen går. Men så klart olyckligt att det var så kallt hela färden. Och det ska inte vara på det sättet, säger Marie Larsson som är vd för Skellefteå buss, till SVT.

Värmen kollas fyra gånger per dygn

Hon förklarar att det var fel på bussen men det åtgärdades när den kom in till Skellefteå.

– Vi har väldigt mycket rutiner som är insatta de här kalla månaderna. Minst fyra gånger per dygn kontrolleras utrustning i bussarna och värmepaketen som finns i bussen och kopplingarna till dem, säger hon.

Bussar svårare än bilar

Hon förklarar att bussar är lurigare än bilar.

– Det är inte som att värma en bil. En buss tar mycket längre tid att värma upp och det kan inträffa att värmepaketen inte fungerar men vi gör absolut allt det vi kan för det är en viktig fråga för oss att resenärerna får åka i behagligt uppvärma bussar.

Klagomål på fler bussbolag

Även bussbolaget Transdev som trafikerar E4:an i Västerbotten har fått klagomål om kalla bussar.

 – Det gäller två av våra 25 bussar. Värmarna har gått sönder och vi har haft svårt att få fram reservdelar, säger Transdevs marknads- och kommunikationschef till SVT.

Socialdemokraterna

Region Västerbotten styrs av Socialdemokraterna med regionråd Peter Olofsson (S) i spetsen och Region Västerbotten äger Länstrafiken i Västerbotten AB som ansvarar för upphandlingen av busslinjerna.

– Vi har också stött på hos bussbolagen. Så här ska det inte vara och i deras avtal står det angivet att bussarna ska hålla minst 18 plusgrader – annars kan de drabbas av vite, säger Länstrafikens vd Harriet Söder, till SVT.

Äger inga egna bussar

Länstrafiken i Västerbotten förklarar läget på sin webbsida.

– Länstrafiken äger inga egna bussar och har inga chaufförer anställda. Vi anlitar trafikföretag med egna bussar och chaufförer. Länstrafiken anlitar i dag ungefär 30 bussföretag och ett stort antal taxientreprenörer.

Fem största bolagen

Regionens avtal med trafikföretagen ställer krav på bland annat miljö, kvalitet, trafiksäkerhet och funktionsanpassning. De största bolagen som trafikerar Västerbotten busslinjer är följande:
◾Transdev

◾Skellefteå buss

◾Centrala Buss

◾Vilhelmina Taxi

◾Busspoolen

Foto: Länstrafiken Västerbotten FB


Matkedja inleder stor prissänkning – gäller hela Sverige

2025 04 26

Från och med idag sänker en av Sveriges stora matbutiker sina priser.

Så sent som för ett halvår sedan pekades City Gross ut som Sveriges dyraste livsmedelskedja.

Enligt en granskning från oberoende Matpriskollen hade butiken då landets dyraste matkasse för ett sammanboende par med två barn i fyra av sex regioner.

Nu lovar City Gross kraftigt sänkta priser från och med idag.

– Vi vill göra det enklare för våra kunder att få ihop vardagen, utan att tumma på kvaliteten. Därför sänker vi priserna på de varor som våra kunder handlar mest av – från färskvaror till basvaror i skafferiet, säger Patrick Grabenbauer, vd för City Gross, i ett uttalande på fredagen.

Gäller hela landet

Sänkningen gäller i alla butiker i hela Sverige.

Enligt City Gross har kedjan landat i beslutet till följd av “en omfattande prisöversyn”.

Färsk frukt, grönsaker, svenskt kött, ägg och kvarg nämns som några kategorier av produkter som nu får nytt och lägre ordinariepris.

Det ingen tillfällig kampanj, det är en långsiktig satsning på att våra kunder ska känna sig trygga med att de alltid kan handla prisvärt hos oss, säger Patrick Grabenbauer.

Hundratals kampanjer

City Gross framhåller att initiativet är “ett led i kedjans breda satsning” på att göra vardagsmat mer prisvärd.

Butikskedjan utlovar även “100-tals kampanjer varje vecka” utöver den aviserade prissänkningen.

– Genom att ta ett helhetsgrepp om matpriserna visar kedjan att det går att kombinera kvalitet och prisvärdhet, framhåller City Gross.

LÄS MER: Amerikanska jättekedjan bojkottas – “Chock”

Kritiserat förvärv

City Gross grundades 1993 och består idag av 42 stormarknader. Kedjan uppmärksammades stort förra året när den köptes upp av Axfood, som sedan tidigare äger bland annat Willys och Hemköp.

Köpet kritiserades då från politiskt håll, bland annat av förre finansministern Mikael Damberg, numera ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Det är väl ingen som tror att minskad konkurrens i matsektorn kommer att leda till lägre priser. Redan idag har vi problem med konkurrensen, sade Damberg till Aftonbladet i somras.

Affären granskades av Konkurrensverket som sade ja till uppköpet.

– Enligt vår utredning kommer förvärvet inte att innebära någon större förändring av marknadens funktionssätt, säger enhetschef Maria Ulfvensjö Baltatzis i en kommentar från myndigheten.

LÄS MER: City Gross näst sist – matjätten har Sveriges "sämsta" kundklubb

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Smitta sprids på Finlandsfärjor

2025 04 26

Ett flertal personer har insjuknat på flera olika Finlandsfärjor.

Flera personer har drabbats av sjukdom på Finlandsfärjor den senaste tiden.

Både passagerare och personal uppges ha drabbats.

Smittan har spridits på fartyg från såväl Viking Line som Tallink Silja.

Flera har insjuknat

Passagerare har drabbats dels på Viking Lines fartyg Viking Grace, rapporterar Svenska Yle.

Dels har passagerare på Tallink Siljas fartyg Baltic Princess drabbats.

Passagerarna har insjuknat i magsjuka, enligt kanalen, och även personal som jobbar på båtarna har blivit sjuka.

Viking Line bekräftar att det har förekommit fall av magsjuka på Viking Grace den senaste tiden. Fartyget kör mellan Åbo och Stockholm.

– En grupp har tagit kontakt med oss och så vet jag att det varit några enstaka andra fall också, säger Johanna Boijer–Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, till kanalen.

Men Viking Grace är alltså inte den enda Finlandsfärjan som har drabbats av magsjukesmitta.

Vidtar åtgärder

Även på fartyget Baltic Princess, som tillhör Tallink Silja och trafikerar rutten Åbo-Åland-Stockholm, har vissa passagerare drabbats av magsjuka.

– Vi har fått rapport om fem magsjukefall bland kunderna, lite fler i besättningen. Sammanlagt är det färre än 20 som insjuknat, säger Marika Nöjd, kommunikationschef vid Tallink Silja, till kanalen.

Problemen med att magsjuka sprider sig har noterats under de senaste två veckorna.

Nu vidtar man åtgärder på de drabbade fartygen, eftersom magsjuka kan sprida sig snabbt. Exempelvis kommer man att vara extra noggrann med hygienen samt rengöra handtag oftare. Även i samband med matserveringen vidtas försiktighetsåtgärder.

Myndigheter har också informerats.

Passagerare uppmanas nu att vara extra noggranna med handhygienen.

Rapporterna om magsjukeutbrott på Finlandsfärjorna kommer för övrigt en dryg månad efter att över 90 personer insjuknat i magsjuka i Finlands riksdag.

Foto: JIP, Wikipedia

Text: Redaktionen