I NATT: Nya våldsdåd skakar huvudstaden – därför har det eskalerat

2023 01 20

Sent på torsdagskvällen detonerade en sprängladdning i en trappuppgång i Årsta i Stockholm.

Polisens larmades till platsen vid 22-tiden.

Explosionen uppges ha en direkt koppling till den senaste tidens sprängdåd och skottlossningar i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen har polisen hittat spår av en handgranat.

– Det är sannolikt att det hör till den våg av händelser som vi har sett sedan juldagen. Det här är ett av de vanligaste sätten för att skrämmas, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till Aftonbladet.

Detonationen har orsakat splitterskador i trappuppgången. Polisen har inlett en brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse. 

”Riktigt rädd”

Ingen person uppges ha skadats, men flera boende vittnar om en traumatisk upplevelse.

– Jag var på väg att somna i soffan och då var det en kraftig explosion. Jag vågade inte gå ut på balkongen för jag visste inte vad som hände. Sedan såg jag polisbilar, säger en kvinna som bor i trappuppgången till DN.

Hon tillägger:

–  Jag var riktigt rädd faktiskt. Vet inte hur jag ska komma till jobbet. Man vet inte vad som händer.

Skottlossning

Några timmar efter detonationen i Årsta inträffade en skottlossning mot ett flerfamiljshus i Farsta, Stockholm. Det är den andra skjutningen i området på ett dygn.

Polisen utesluter inte att skottlossningarna har en koppling till varandra.

–  På plats kunde vi konstatera att det har skjutits in genom ett fönster. Det fanns personer i lägenheten, men ingen har kommit till skada, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid polisen, till SVT Nyheter.

Kopplas till stort gängkrig

Våldsvågen i Sveriges huvudstad kopplas till en gängkonflikt mellan två kriminella nätverk.

En gemensam nämnare för dåden uppges vara en 24-årig man med koppling till Stockholms kriminella miljöer, rapporterar SVT.

Enligt tv-kanalens uppgifter handlar allt om en maktkamp om narkotikamarknaden i Sundsvall.

På den ena sidan står 24-årignen som i dag kontrollerar marknaden i Sundsvall.

På den andra står den ökände ”Kurdiska räven” som har en ledande position i ett kriminellt nätverk i Stockholm. Den tungt kriminellt belastade mannen uppges vilja ta över marknaden i Sundsvall. En marknad som beskrivs som lukrativ och oexploaterad.

”Handlar om hämnd”

SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu bekräftar att det handlar om två grupperingar.

Den senaste våldsvågen handlar om hämndaktioner, förklarar experten.

–  Sprängningar och skjutningar har riktats mot närstående till två huvudpersoner som är ledande i två olika kriminella nätverk som polisen misstänker är i en strid med varandra, säger Diamant Salihu till SVT Nyheter.

Foto: M. Förtsch

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Sverige – kan förlora 26 miljarder kronor

2025 04 23

Svenska staten står inför en kraftig skattesmäll.

Totalt kan summan landa på 26 miljarder kronor. Pengar som är på väg att gå upp i rök.

23 miljarder ska betalas tillbaka

Bakgrunden är det erbjudande som företagare fick under pandemin om att skjuta fram delar av skattebetalningen.

Nu ska pengarna betalas, vilket många företag inte klarar av och istället kastar in handduken.

Hittills har 9 400 företag med anstånd gått i konkurs, vilket betyder en förlust på drygt tio miljarder kronor för staten, rapporterar SVT.

Totalt har Skatteverket beviljat 63 000 företag uppskov och sammanlagt 23 miljarder kronor återstår att betalas in.

– Troligtvis hjälpte det företagen till en början, men i den budgeten som regeringen satte för anstånden så har de inte räknat med så mycket förluster som vi nu räknar med att det kommer bli, säger Tomas Envall, som är sektionschef på Skatteverket, till kanalen.

Kommer växa

Förlusten på tio miljarder väntas med andra ord att växa.

Enligt Skatteverkets bedömning kan staten förlora ytterligare 16 miljarder under de kommande tre åren, uppger SVT.

Det skulle i värsta fall innebära en totalförlust på 26 miljarder kronor.

Ett mildare scenario är att summan “bara” växer med åtta miljarder under samma period.

“Har hjälpt många”

Redan i november förra året talades det om att så många som 17 000 företag fortfarande var skyldiga staten pengar. Många kan inte betala tillbaka – och då finns inget annat alternativ än konkurs.

– Stödet tillkom ju på väldigt kort tid under den period som var väldigt kritisk med en pandemi som kom ganska plötsligt. Under den perioden kunde vi hjälpa många företag att få stöttning genom de första tuffa månaderna, sade Tomas Envall till TV4 vid tillfället.

– Vi vet som sagt att det har hjälpt många företag, men det har väl också hjälpt företag som kunde gått i konkurs redan när stödet kom.

LÄS MER: Lyxbutik går i konkurs – har kopplats till terrorgrupp

"Tickande bomb"

Prognosen har förvärrats sedan de första larmen om att pandemistöden inte kan betalas tillbaka av alla företag.

I november 2023 bedömde Svensk Näringsliv att 14 miljarder kronor i skatteintäkter väntades brinna inne.

Företagen som har tillfälliga skatteanstånd är i sämre skick nu än när de beviljades anstånden. Det är något av en tickande bomb som riskerar att förvärra lågkonjunkturen, sade Sven Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Di vid tidpunkten.

– Problemet är att man har förlängt anstånden och återbetalningstiden. När man väl har sjösatt krispolitik är det svårt att avsluta den. 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny mobilregel införs i sommar – ska gälla i hela Sverige

2025 04 23

Nya EU-regler gällande mobiltelefoner träder i kraft i sommar.

Det innebär därmed förändringar för hela Sverige.

Förändringarna är flera och den röda tråden är att mobilerna ska bli mer hållbara över tid.

En av de mest omtalade justeringarna är att alla mobiltelefoner numera måste tåla vatten, damm och ha ett hållbart skydd mot “oavsiktliga fall eller repor”.

– Krav på ekodesign kommer att gälla för smartphones och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden från och med den 20 juni 2025, bekräftar EU-kommissionen i ett uttalande.

Dessutom införs regler om demontering och reparation, vilket innebär att tillverkaren blir skyldig att tillhandahålla reservdelar inom 5-10 arbetsdagar och i sju år efter att varan sålts.

Alla ska säljas med etikett

EU har fler krav som blir verklighet i sommar.

Till exempel ska då alla mobiltelefoner säljas med en etikett som idag vanligtvis syns på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det handlar om en energimärkning som måste informera om telefoners och surfplattors energieffektivitet och batterilivslängd. Även skyddet mot damm, vatten och fall ska framgå på etiketten.

Denna energimärkning kommer att hjälpa EU-konsumenter att göra mer informerade och hållbara köpval och uppmuntra hållbar konsumtion, framhåller EU-kommissionen.

Etiketten som ska synas på telefoner och surfplattor. Foto: EU-kommissionen.

Sparar två tredjedelar av energi

Enligt EU ska batterierna hålla åtminstone 800 så kallade laddcykler utan att tappa mer än 20 procent av den ursprungliga kapaciteten.

Produkter som undantas från de nya reglerna är sådana med vikbar skärm eller som redan släppts ut på marknaden före den 20 juni. Annars gäller förändringen samtliga mobiler och surfplattor med en skärm på 7-17,4 tum.

– Mobiltelefoner och surfplattor som produceras under dessa regler kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030, förklarar EU-kommissionen.

– Detta är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen och återvinningen av kritiska råvaror.

LÄS MER: Mobilbolag i konkurs – “Aldrig tidigare skådade utmaningar”

Foto: Kaboompics.com

Text. Redaktionen