Italien rasar mot Heinz nya pasta: “De borde skämmas”

2024 08 30

Livsmedelsföretaget Heinz har orsakat ramaskri i Italien.

Den amerikanska jätten, främst känd för sin ketchup, har nyligen lanserat pasta carbonara i sitt sortiment.

Måltiden är dock aningen kontroversiell.

Den ska nämligen säljas på konservburk, vilket har fått italienarna att gå i taket.

– De borde skämmas, rasar kocken Gianfranco Vissani inför tidningen La Repubblica och fortsätter:

– Det finns ingenting i den här burken som representerar Italien förutom namnet.

"Helt emot det"

Produkten är den första konserverade pastarätten som Heinz släppt på över ett decennium och kommer att finnas tillgänglig från och med september.

Förhoppningarna är att företaget ska locka yngre kunder som vill ha snabb och bekväm mat.

Men i Italien håller man inte igen känslorna.

Flera kockar och restaurangchefer menar att det inte är “äkta carbonara”, rapporterar The Telegraph.

– Det finns inget sätt som pasta carbonara kan hanteras på i en burk. Jag är helt emot det. Det är som en oäkting, säger Michelin-stjärnkocken Christina Bowerman som driver en restaurang i Rom, till den brittiska tidningen.

"Vad händer med världen?"

Enligt stjärnkocken kan inte pasta, och därmed inte heller spaghetti, förberedas i förväg. 

Hon får medhåll av Aldo Zilli, en av Storbritanniens mest uppskattade kockar och som är född i Italien, som är “förskräckt” av tanken på att servera spaghetti carbonara på burk.

– Vad är det som händer med världen? De måste vara galna när de lägger skönheten och enkelheten hos en maträtt som carbonara i en burk, säger han till samma tidning.

– Heinz pastabågar på burk var åtminstone roliga. Det här låter äckligt.

Ketchupjätten: Det är vad folk vill ha

Heinz själva försvarar burkpastan.

Enligt företaget är det en följd av vad marknaden vill ha. Folk önskar enkla måltider som går snabbt att tillaga.

– Oavsett om det avnjuts som en tröstande måltid efter en lång dag eller delas med vänner samtidigt som du tittar på den senaste tv-serien, så är Heinz spaghetti carbonara den perfekta krångelfria middagslösningen, säger Alessandra de Deuille, måltidschef på Kraft Heinz, till The Guardian.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


5 december 2025

Chipsfavorit försvinner från svenska affärer

2025 12 07

En älskad chipsvariant försvinner nu från butikshyllorna för gott.

En populär Estrellasmak går nu i graven från en av företagets mest älskade produktserier.

Efter flera år i sortimentet meddelar snacksjätten att smaken kommer ersättas av en ny.

En chipsfavorit ryker

Estrella uppger att det är sorten Västkustchips Cheddar & Rödlök som nu fasas ut.

– Estrella Västkustchips Cheddar & Rödlök har utgått och är slut på lager, uppger Estrella.

Snacksjätten bekräftar att de enda påsar som fortfarande finns är de i butik, som också är de sista.

Estrella uppger vidare att de planerar att ersätta smaken med nya varianter.

– Vecka fyra kommer en ny smak som ersätter denna, så bredda upp med andra Västkustchips fram till dess, meddelar de.

Funnits länge i sortimentet

Chipsen har funnits länge i sortimentet och varit en populär favorit bland konsumenter.

Men enligt Estrella har försäljningen och efterfrågan påverkat beslutet.

Även om borttagandet väcker sorg hos många konsumenter, försäkrar Estrella att de arbetar med fler, nya smaker som ska lanseras inom kort.

Chipssorter i förändring

Det är inte första gången chipssortimentet förändras i svenska butiker.

Flera av Estrellas limiterade chipssmaker har blivit så populära att de snabbt sålt slut i butik.

En av dem var Västkustchips med smak av tryffel och havssalt, som snabbt blev en favorit bland många kunder.

När varianten togs bort ur sortimentet väckte det kraftiga reaktioner, vilket ledde till att Estrella beslutade att återinföra smaken.

Den finns nu därför tillbaka på butikshyllorna.

Även en annan omtyckt klassiker, dillskruvar, kom tillbaka även den, till butikshyllorna efter stor efterfrågan från kunder.

Det senaste beskedet från Estrella innebär att butikshyllorna nu kan se annorlunda ut för dem som letar efter just “Cheddar & Rödlök”.

Andra populära smaker såsom Dill & Gräslök och Ranch & Gräddfil fortsätter att säljas i butiker runt om i landet.

Foto: O Kozachenko

Text: Redaktionen


5 dec 2025

Svensk gigant nära kollaps – staten går in med 320 miljoner

2025 12 05

En av Sveriges främsta prestigebyggen har stått på randen till kollaps.

Forskningsanläggningen Max IV i Lund blöder pengar.

Driften hänger på en skör tråd och det har varit anställningsstopp i tre år, rapporterar Sydsvenskan.

Dessutom är pengarna till underhåll slut och kostnaderna för hyra och el har bränt stora hål i budgeten.

Nu kommer räddningen.

Staten går in med 320 miljoner kronor vilket säkrar driften för nuvarande och nästa år.

Framför allt betyder det att vi slutar leva med kniven på strupen. Innan vi fick de här pengarna riskerade vi att gå med ett grandiost underskott, vilket hade fått väldigt dramatiska konsekvenser för våra möjligheter att fortsätta vara i drift 2026, säger Olof Karis, direktör vid Max IV-laboratoriet, till Sydsvenskan.

Världsledande

Max IV är ett svenskt nationellt laboratorium för forskning med synkrotonljus.

Tekniken beskrivs som världsledande används bland annat inom medicin. Själva anläggningen är en av världens mest avancerade för att undersöka material på atomnivå genom intensivt röntgenljus.

Redan för två år sedan noterade dock regeringen att anläggningen drabbats av "betydande kostnadsökningar".

– En nedstängning av anläggningen skulle leda till kraftiga förseningar av viktig forskning, eller att forskningsprojekt behöver avbrytas helt, sade dåvarande utbildningsminister Mats Persson (L) vid tillfället.

LÄS MER: Första landet i Europa – Italien med helt nytt Ukrainabesked

"Inte reagera i panik"

Hösten 2023 tillsatte regeringen 40 miljoner kronor till Vetenskapsrådet för ett ökat bidrag till Max IV.

Nu blir det alltså ytterligare 320 miljoner.

Vi hade ju fått en indikation att vi skulle fortsätta att vara i gång och inte reagera i panik på att vi hade ett rejält hål på intäktssidan. Men så länge vi inte har pengarna på banken så lever vi i ovisshet, säger Olof Karis.

LÄS MER: Ebba Busch: ”Jag är upprörd – rättare sagt förbannad”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen