Italien rasar mot Heinz nya pasta: “De borde skämmas”

2024 08 30

Livsmedelsföretaget Heinz har orsakat ramaskri i Italien.

Den amerikanska jätten, främst känd för sin ketchup, har nyligen lanserat pasta carbonara i sitt sortiment.

Måltiden är dock aningen kontroversiell.

Den ska nämligen säljas på konservburk, vilket har fått italienarna att gå i taket.

– De borde skämmas, rasar kocken Gianfranco Vissani inför tidningen La Repubblica och fortsätter:

– Det finns ingenting i den här burken som representerar Italien förutom namnet.

"Helt emot det"

Produkten är den första konserverade pastarätten som Heinz släppt på över ett decennium och kommer att finnas tillgänglig från och med september.

Förhoppningarna är att företaget ska locka yngre kunder som vill ha snabb och bekväm mat.

Men i Italien håller man inte igen känslorna.

Flera kockar och restaurangchefer menar att det inte är “äkta carbonara”, rapporterar The Telegraph.

– Det finns inget sätt som pasta carbonara kan hanteras på i en burk. Jag är helt emot det. Det är som en oäkting, säger Michelin-stjärnkocken Christina Bowerman som driver en restaurang i Rom, till den brittiska tidningen.

"Vad händer med världen?"

Enligt stjärnkocken kan inte pasta, och därmed inte heller spaghetti, förberedas i förväg. 

Hon får medhåll av Aldo Zilli, en av Storbritanniens mest uppskattade kockar och som är född i Italien, som är “förskräckt” av tanken på att servera spaghetti carbonara på burk.

– Vad är det som händer med världen? De måste vara galna när de lägger skönheten och enkelheten hos en maträtt som carbonara i en burk, säger han till samma tidning.

– Heinz pastabågar på burk var åtminstone roliga. Det här låter äckligt.

Ketchupjätten: Det är vad folk vill ha

Heinz själva försvarar burkpastan.

Enligt företaget är det en följd av vad marknaden vill ha. Folk önskar enkla måltider som går snabbt att tillaga.

– Oavsett om det avnjuts som en tröstande måltid efter en lång dag eller delas med vänner samtidigt som du tittar på den senaste tv-serien, så är Heinz spaghetti carbonara den perfekta krångelfria middagslösningen, säger Alessandra de Deuille, måltidschef på Kraft Heinz, till The Guardian.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


JUST NU: Miljontals måltider ändras – på skolor och äldreboenden

2025 11 20

Stockholms stad ändrar matmenyn på skolor, förskolor och äldreboenden.

Det meddelar det rödgröna styret i dag, torsdag.

Ett nytt förslag har skickats ut på remiss som innebär att miljontals måltider kommer att ändras.

Ändringen är en del av Stockholms stads klimatmål. Genom att justera menyn ska utsläppen minska.

Andelen frukt och grönt i måltiderna ska öka samtidigt som andelen kött ska minska. Dessutom ska staden ställa högre krav på ekologiskt i upphandling av livsmedel – minst 70 procent av livsmedlen ska vara ekologiska.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad, hyllar den nya satsningen.

– Varje vecka serveras hela en miljon måltider i våra skolor, förskolor, äldreboenden och serviceboenden. När vi tänker smartare och mer hållbart kring maten får det stor påverkan på de utsläpp staden totalt står för, säger hon och fortsätter:

–  Samtidigt tar vi ansvar för folkhälsan när vi ser till att minska på halvfabrikat och lägga fokus på att maten inte bara ska vara klimatsmart - utan riktigt god och hälsosam. En win-win helt enkelt.

LÄS MER: Anstormning till ICA – därför återvänder kunderna till matjätten 

"Inget gör mig gladare"

Det nya förslaget fastlår också att mejeriprodukter i första hand ska vara KRAV-märkta och fisk och skaldjur ska i stor utsträckning vara grönmärkt i WWF:s fiskguide.

– Inget gör mig gladare än när vi kan göra saker som gör att både planeten och människor mår bättre. Mindre kemikalier i våra barn, bättre folkhälsa, och en mer välmående planet. Ja, ja och ja! kommenterar Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

– Samtidigt ska maten vara god och näringsriktig. Den sämsta maten är den som hamnar i papperskorgen och jag kan inte nog understryka vikten av att såväl barn som äldre får i sig tillräckligt för att orka dagen, betonar Lindhagen.

LÄS OCKSÅ: ”Snart 100 butiker” – lågprisutmanare växer i raketfart

Foto: 

Text: Redaktionen


20nov25

Virolog uppmanar alla: Vaccinera er nu

2025 11 20

Årtiondets värsta influensasäsong står för dörren.

Det varnar chefsläkaren Marit Voltersvik för.

Voltersvik, som är chefsläkare för infektionssjukdomar i norska Bergen, uppger att årets influensasäsong har rivstartat. 

Den muterade virusvarianten H3N2 sprids som en löpeld.

Den tidiga ankomsten oroar chefsläkaren, som har en tydlig förklaring till varför smittan ökar snabbare än vanligt.

– Det är helt enkelt för att folk inte hinner vaccinera sig innan smittan sprids. Dessutom finns det personer som undviker att vaccinera sig på grund av ökad vaccinskepsis under coronapandemin säger hon till NRK.

Den nya varianten har även noterats i Sverige.

– Vi följer situationen noga. Den muterade varianten har redan setts i Sverige, har Erik Sturegård, tillförordnad statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, sagt till TV4.

LÄS MER: Nytt virus sprids i Sverige - "värsta på tio år"

Virolog: ”Alla borde vaccinera sig”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot influensa till personer som är 65 år och äldre samt personer i riskgrupper.

Men i år bör alla vaccinera sig.

Det menar Rebecca Cox professor i medicinsk virologi och chef för influensacentret vid universitetet i Bergen.

– Vaccination är viktigare än någonsin, och det är brådskande. Det handlar inte bara om att skydda sig själv, utan även om människorna omkring sig, säger hon till NRK.

Cox understryker att det vanliga influensavaccinet skyddar mot den muterade varianten.

– Även om vaccinet förmodligen inte har full tillförlitlighet, skyddar det fortfarande bra mot allvarlig sjukdom och död.

LÄS OCKSÅ: Pensionsmyndigheten går ut med viktigt meddelande till pensionärer 

Foto: Ed Us

Text: Redaktionen