Ann Linde (S) pekar ut land dit migranterna bör söka asyl

2021 11 22

Sverige utrikesminister Ann Linde (S) säger nej till att migranterna från Belarus släpps in i vare sig i Sverige eller övriga EU. I stället pekar hon ut ett annat land.

Migrantkrisen vid gränsen mellan diktaturen Belarus och Polen fortsätter och står nu högt på agendan när EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel idag. Enligt Reuters handlar det om upp till 4 000 migranter som uppenbarligen diforslade av Belarus diktator försöker ta sig in i EU via Polen.

Polen får stöd av övriga EU

Belarus använder migranterna i ett spel där diktatorn Lukashenko försöker hämnas på EU för unionens sanktioner på landet till följd av våldet mot fredliga demonstranter efter Lukashenkos valfusk. Polen har vägrat att släppa in migranterna över gränsen och får nu ökat stöd från EU i kampen mot Belarus diktator.

Anne Lindes (S) besked

EU beslutade idag att införa nya sanktioner mot landet men frågan kvarstår kring hur man ska göra med alla migranter varav åtta rapporteras ha dött av köld och utmattning i skogen. Utrikesminister Ann Linde (S) uppger för Sveriges Radio vad Sverige har för ståndpunkt. Hon säger nej till att migranterna släpps in vare sig i Sverige eller i övriga EU.

S-MP-regeringen pekar på Belarus

S-MP-regeringen anser att migranterna i första hand ska åka tillbaka till sina hemländer och i andra hand får de söka asyl i Belarus.

– De måste få filtar och mat och vatten och allt sådant. Och sen måste de hjälpas tillbaka till sina länder om de inte har asylskäl – och då får de söka asyl i Belarus, säger Ann Linde (S) till Sveriges Radio.

Ännu hårdare sanktioner

Förutom att vägra släppa in migranterna slår nu EU till med ännu hårdare sanktioner mot Belarus uppger Reuters.

– Dagens beslut reflekterar EU:s beslutsamhet att stå upp emot användandet av migranter för politiska syften. Vi slår tillbaka mot denna inhumana och olagliga hantering, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Flygbolag och individer

EU förstärker nu sina tidigare sanktioner med följande tillägg:

-Sanktioner mot flygbolag och resebyråer som är inblandade i att flyga migranterna till Belarus

-Sanktioner mot ytterligare individer och enheter som bidrar till Lukashenkoregimens agerande.

Migranterna är främst unga män som kommer från kurdiska delarna av Irak och är på jakt efter ett bättre en ekonomisk tillvaro enlig BBC News.

ANALYS

EU:s tydliga nej till migranterna torde innebära dels att andra migranter nås av budskapet att det inte är lönt att komma efter då de ändå inte släpps in, dels torde det innebära att Belarus lömska försök att försvaga EU genom att orkestrera en migrantström mot unionen misslyckas.

För Polen och även för Lettland och Litauen som är de två andra EU-länderna med gräns mot diktaturen Belarus är det ytterst viktigt att få EU:s stöd i kampen mot Lukashenkos ondskefulla planer.

För att undsätta migranterna gör nu EU stora insatser för att få tillbaka dem till sina hemländer och Irak har lovat att bistå då många av migranterna kommer därifrån.

Foto: L. Anderson

[yop_poll id="885"]

Ryssland erkänner – “Ukraina gör det där bättre”

2025 07 12

En ny rysk rapport erkänner att vissa ukrainska produkter är bättre än ryska.

Det brutala kriget i Ukraina har lett till intensiv innovation från båda parter för att möta växande utmaningar.

Vikten av drönarteknik har understrukits av det utbredda användandet av drönare i kriget.

Nu framgår att Ryssland i en ny rapport hyllar ukrainska produkter som ska skydda mot drönare, rapporterar Kyiv Post.

Rapport visar

I takt med att drönare blir en allt viktigare del i krigföringen investerar såväl Ryssland som Ukraina i olika former av produkter som ska skydda exempelvis stridsvagnar från drönarna.

Ukrainska stridsvagnsbesättningar använder en så kallad “hood”, en nätskärm utformad för att skydda mot både drönare och ammunition som släpps från obemannade flygfarkoster.

I ny rysk dokumentation lovordas systemets prestanda och det anges att det har “ett 1,2 till 1,5 gånger högre förhållande mellan effektivitet och kostnad jämfört med andra kända konstruktioner”.

Stjäl designen

Den ryska versionen, registrerad av Karbyshev Military Engineering Academy, betonar skärmens rörlighet och snabba utplacering, utan att kompromissa med stridsvagnens befintliga pansar.

Samtidigt kommer uppgifter om att ryssarna stjäl designen.

– Det är en stor hyllning till den ukrainska lösningen, framhåller Defence Express som har tagit del av rapporten.

– Men det betyder också att den ryska militären sannolikt förbereder sig för att rulla ut den i fält, inte bara patentera den.

Ökar produktion

Samtidigt kommer uppgifter om att Ukraina ska utöka produktionen av sådana drönare som ska möta och förstöra ryska drönare.

– Ukraina fortsätter att utöka sin produktion och innovation av “Interceptor”-drönare för användning mot drönare av Shahed-typen, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Stort anslag

ISW fortsätter.

– Timur Tkachenko, chef för Kyiv City Military Administration, meddelade den 11 juli att Kyiv City kommer att anslå 260 miljoner hryvnia, eller 6,2 miljoner dollar, till Ukrainas Clean Sky-program som syftar till att använda “interceptor”-drönare för att försvara Kyiv mot nattliga ryska långdistansdrönarattacker.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Var på väg att slå tillbaka mot Trump – backar plötsligt

2025 07 12

Kanada backar plötsligt efter nya tullhot från Donald Trump.

Sagan om de många tullarna fortsätter.

Kanada har under en tid förberett sig för att slå tillbaka mot Donald Trump med tullar på stål och aluminium.

Nu backar Kanada plötsligt efter nya besked från den amerikanska presidenten, rapporterar Politico.

Kanada backar

Kanada pausar sina planer på att slå vedergällningstullar på amerikanskt stål och aluminium. 

Mark Carneys regering förberedde sig för att fördubbla sina mottullar på amerikanska metaller den 21 juli – till 50 procent från 25 – men Trumps nya brev har fått grannlandet i norr att tänka om.

USA:s president Donald Trump har i brevet meddelat att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti.

“Inga hämndtullar”

Två högt uppsatta regeringstjänstemän berättar för Politico att Kanada inte kommer att vidta ytterligare repressalier mot amerikanskt stål och aluminium.

– Allt skjuts upp till den första augusti, säger en kanadensisk tjänsteman.

Den första augusti är Trumps nya deadline innan högre tullar införs.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Nytt tullhot

Donald Trump har sagt att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti om inget avtal nås.

En allmän tull på 25 procent har redan införts på vissa kanadensiska varor, och landet har också drabbats hårt av Trumps globala stål-, aluminium- och biltullar – även om det för närvarande finns ett undantag för varor som uppfyller kraven i det nordamerikanska frihandelsavtalet, uppger BBC.

Inga nya avtal

USA har fortsatt bara nått nya handelsavtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med en rad länder – och nya uppgifter pekar på att avtal i någon form ska vara nära med EU och Indien.

Läs mer: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen