C vill värva toppnamn från L

2021 07 08

Centerpartiet har inför valet 2022 försökt värva ett av Liberalernas tyngsta och mest seniora toppnamn.

Ekot rapporterar att Liberalernas riksdagsledamot Christer Nylander har varit föremål för ett värvningsförsök av representanter från Centern. Budet till Nylander (L) har varit att stå på Centerns riksdagslista för valdistriktet Skåne norra och östra och centerpartisterna har hoppats på att Nylander skulle ställa upp i medlemsomröstningen inför att Centerns valsedlar ska fastställas.

Lång meritlista

Christer Nylander har varit negativ till Liberalernas beslut att säga ja till att ingå i ett regeringsunderlag med SD och som även blir beroende av SD. Nylander är mycket populär inom L:s vänsterliberala falang och är ett av L:s tyngsta namn med bland annat följande meriter:

◾Riksdagsledamot ända sedan 2002

◾Gruppledare för L i riksdagen 2016-2019

◾Fick flest kryss på L:s valsedel i Skåne län norra-östra 2018 och blev personkryssad med 7,24 %

◾Nuvarande ordförande i Kulturutskottet

◾Ledamot i Finansutskottet, Utbildningsutskottet, Arbetsmarknadsutskottet, Näringsutskottet

Nylander har avböjt Centerns invit, rapporterar Ekot.

ANALYS

Bara det faktum att Centern närmar sig Christer Nylander (L) och försöker få över honom till Centerpartiet visar att Centerns strategi går ut på att locka över liberala väljare. Den senaste stora SCB-mätningen från maj 2021 gav Centern 9,5 % vilket skulle vara Centerns bästa valresultat på 33 år samtidigt som Liberalerna är nere på rekordlåga nivåer.

Liberalerna lever farligt och L-väljare som är positiva till en traditionell borgerlig politik med fokus på lägre skatter och satsningar på företagande men som även är negativa till samverkan med SD ser sannolikt Centern som ett intressant alternativ.

Just nu pågår partiernas arbete med att spika sina valsedlar och det pågår ett slags rävspel där kandidater försöker placera sig så högt upp på valsedlarna som möjligt – samt uppenbarligen även försöker värva från andra partier.

[yop_poll id="333"]

JUST NU: Ny åldersgräns på väg i Sverige – aldrig hänt förr

2025 07 08

En ny och omdiskuterad åldersgräns i Sverige kommer allt närmare.

Regeringen kommer att utreda en lagstadgad åldersgräns för sociala medier.

Det bekräftar socialminister Jakob Forssmed (KD) på tisdagsmorgonen.

– Vi ser att vi behöver skydda barn bättre online, och då behöver vi också utreda en fungerande åldersgräns så inte barn får tillgång till material som de absolut inte ska ha tillgång till, säger han till SR.

Ska vägas mot grundlagen

Utredningen kommer att sättas igång till hösten.

Redan nu finns en åldersgräns på 13 år för många sociala medier. Den efterföljs emellertid sällan.

Något förbud i svensk lag finns däremot inte. Det som nu ska utredas är hur gränsen ska följas och om den kan bli skarpare samt hur åldern ska kunna verifieras.

Det förslag som läggs fram kommer att ställas i relation till exempelvis yttrandefriheten och andra grundlagar.

– Ja, vi behöver se hur förutsättningarna ser ut för att införa den här typen av åldersgränser. Det behöver naturligtvis vägas av mot annat som gäller just information och yttrandefrihet, säger Jakob Forssmed.

Förslag från EU

Flera EU-länder har tidigare gått fram med ett nytt förslag om en gemensam digital åldersgräns inom hela EU.

Detta skulle innebära att minderåriga behöver föräldrars samtycke för att använda populära appar som TikTok, Instagram och Snapchat

– Frågan har fått ökad uppmärksamhet sedan Australien beslutade att införa en minimiålder på 16 år för att skapa konton på vissa sociala medieplattformar, rapporterade Politico i våras.

Danmark trycker på

Förslaget har redan fått stöd från flera medlemsländer, inklusive digitalt framstående nationer som Frankrike och Spanien.

Positiva signaler kommer också från Sveriges grannland Danmark, som nu tagit över ordförandeskapet i EU.

– Skyddet av våra barn online kommer att vara en central prioritet för det kommande danska EU-ordförandeskapet, säger Danmarks digitalminister Caroline Stage Olsen i ett uttalande.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Kina nobbar Sverige – säger ja till nästan alla andra

2025 07 08

Kina nobbar återigen Sverige.

Under de senaste åren har turister i mängder återvänt till Kina. 

Anledningen är att landet lättat rejält på sina inreseregler. Numera tillåts medborgare från ett 70-tal länder att resa till Kina och stanna i upp till 30 dagar utan visum.

Nu har stormakten på nytt uppdaterat listan, rapporterar AP.

Nästan hela Europa finns med.  

Men inte Sverige.  

Tillsammans med Storbritannien, Ukraina, Litauen, Tjeckien och Ryssland nobbas Sverige på nytt.

Dubblat turistmängden  

Listan är nu uppe i 75 länder. Det senaste landet i raden att läggas till är Azerbajdzjan.

För ett och ett halvt år sedan välkomnades medborgare från Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna och Spanien och nästan hela Europa finns nu med.

Över 20 miljoner utländska besökare reste till Kina under 2024. Mer än en fördubbling jämfört med året dessförinnan. 

– De nya visumreglerna är 100 procent fördelaktiga för oss, säger Jenny Zhao, vd för WildChina som specialiserar sig på lyxrutter för internationella resenärer, till AP.

Företagets verksamhet har ökat med 50 procent jämfört med före pandemin.

LÄS MER: Högsommarvärmen gör comeback – då blir det över 25 grader

Relationen sprack  

Sverige var det första landet i västvärlden när diplomatiska förbindelser upprättades med Kina 1950.

Relationen till landet beskrivs av regeringskansliet som “ett viktigt inslag i Sveriges utrikespolitik” och Kina är Sveriges största handelspartner i Asien.

De senaste åren har dock den diplomatiska relationen blivit mer ansträngd. 

Bland annat efter att den svenska förläggaren Gui Minhai plötsligt försvann under en semester i Thailand – och senare dök upp i Kina. 

Där dömdes han för fem år sedan till tio års fängelse efter anklagelser om att ha försett utländsk makt med “underrättelser”.

Sverige måste vara kompromisslöst. Kina måste veta att om de inte släpper Gui Minhai fri så kommer det att påverka alla våra relationer i all framtid, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SvD vid tillfället.

Avslutar flera samarbeten

För tre år sedan uppgav en rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina att Sverige avbryter samarbeten med Kina i rasande takt.

– Utvecklingen tycks vara världsunik; i inget annat land har vad vi känner till så många subnationella samarbeten med Kina avbrutits på så kort tid, framhölls då i rapporten.

Skälen uppges vara negativ demokratisk utveckling i Kina, statens agerande mot Sverige och svenska medborgare och bristande aktivitet i samarbetet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen