Det orsakade dödsolyckan på Gröna Lund

2024 06 14

Det har snart gått ett år sedan dödsolyckan i bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund i Stockholm.

En kvinna omkom och nio personer skadades i olyckan. Totalt slungades tre personer ut från åkattratktionen. 

Fastställt: Det orsakade olyckan 

Nu har Statens Haverikommission (SHK) presenterat sin rapport om vad som orsakade olyckan.

Enligt SHK orsakades olyckan av brister i beställning, tillverkning och kontroller av nya bärarmar till tågen i Jetline. Det ledde till att en bärarm med otillräcklig hållfasthet användes i tåget och brast.

– Bidragande orsak till de allvarliga konsekvenserna av olyckan var att fasthållnings­konstruktionen för passagerare inte var dimensionerad för de krafter som uppstod, framhåller myndigheten i rapporten.

Daniel Söderman, utredare på SHK, kommenterar slutsatsen på en pressträff. 

– Brotten på bärarmen var den direkta orsaken till de kraftiga störningarna som gjorde att personer föll ur, en avled och flera skadades allvarligt, säger han. 

Flera faktorer

Haverikommissionen radar upp följande bakomliggande faktorer till olyckan:

  • Avsaknad av en fastställd och etablerad metod på nöjesparken för att identifiera, bedöma och hantera risker i attraktionsverksamheten.
  • Otydliga regler för verksamhetsutövarens ansvar för säkerheten.
  • En otillräcklig offentlig tillsyn.

Vänder sig till Gröna Lund 

I rapporten riktar SHK flera uppmaningar till Gröna Lund.

Flera brister har noterats hos Nöjesparken. 

Gröna Lund uppmanas att utveckla säkerhetsarbetet för attraktionsverksamheten så att det minst säkerställer att:

  • risker i form av organisatoriska och tekniska brister som kan leda till olyckor kontinuerligt identifieras, analyseras och åtgärdas,
  • rutiner tas fram som säkerställer att utbytesdelar uppfyller de krav som ursprungligen ställts för den berörda attraktionen,
  • kontroller anpassas till en attraktions driftstid och identifierade risker,
  • hela säkerhetsarbetet återkommande följs upp, utvärderas och vid behov revideras.

Brottsutredning  pågår - Gröna Lund misstänks för brott

Samtidigt som SKH presenterar sin rapport fortsätter polisen att utreda olyckan. 

Hittills har polisen genomfört omfattande förhörsinsatser, tekniska undersökningar av tågvagnarna och materialanalyser.  

– Vår utredning är långtifrån avslutad. När vi nu också fått tillgång till haverikommissionens fullständiga rapport kommer en ny fas och det kan innebära att vi ändrar de hittills delgivna misstankarna eller kommer att rikta nya misstankar, säger Christer B. Jarlås, senior åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. 

Vidare berättar Christer B. Jarlås att tre företag misstänks för brotten grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Ett av företagen är Gröna Lund. De övriga två är västsvenska företag som varit inblandade i tillverkningen av den aktuella främre bärarmen. 

– Gröna Lund AB misstänks för att ha brustit i kontrollen av företaget man skickat beställningen av tivolidelar till och av deras möjligheter att utföra arbete på det sätt som krävs. Utredningen visar även på bristande kontroll vid mottagande och bristfällig besiktigning av de beställda bärarmarna när de monterades på Jetline-tåget, säger åklagaren.

Uppmanar polisen och regeringen 

Statens Haverikommission har även gått ut med uppmaningar till polisen och regeringen. 

Polismyndigheten rekommenderas att:

  • Genomföra en översyn av föreskrifterna om tivolianordningar. Översynen bör syfta till en höjd säkerhetsnivån, bland annat genom att:
  • tivoliföretagens ansvar för säkerheten lyfts fram tydligare, bland annat att ansvaret omfattar alla de åtgärder som krävs för att attraktionen ska ha en betryggande säkerhet mot olycksfall,
  • behovet av ett systematiskt säkerhetsarbete återspeglas,
  • specifika krav på kontroller och besiktningar införs för att säkerställa att en tivoliattraktion inte genomgått ändringar eller ingrepp som kan försämra attraktionens säkerhet,
  • de allmänna råden om journalföring kompletteras så att det i journalen för varje attraktion även framgår vilka underhållsåtgärder, ändringar eller ingrepp som genomförts på attraktionen,
  • hänvisningar till gällande standarder uppdateras,
  • det tydliggörs att kraven om drift och underhåll i gällande standarder även omfattar tivoliattraktioner tillverkade före den 1 juli 2006.

SKH rekommenderar  regeringen att vidta åtgärder för att stärka den offentliga tillsynen över tivoliverksamheter.

Arkivfoto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


Trump ställer ultimatum till på lördag – “låt helvetet braka loss”

2025 02 11

Donald Trump går fram med ett skarpt ultimatum.

Deadline är satt till nu på lördag klockan 12.

Om inte Hamas senast då har lämnat tillbaka gisslan som fortfarande hålls i Gaza uppmanas Israel att bryta vapenvilan.

Det framhåller den amerikanska presidenten.

– Vad mig beträffar, om inte alla gisslan återlämnas senast klockan 12 på lördag – jag tror det är en lämplig tidpunkt – skulle jag säga bryt den och låt helvetet braka loss, säger Trump enligt CNN.

"Sjuka människor"

Exakt vad den amerikanska presidenten menar med “helvetet” utvecklas inte.

– Ni kommer att få reda på det. Och Hamas kommer att få reda på det. De är sjuka människor, säger Trump, utan att svara på frågan om det skulle inkludera några militära åtgärder från USA:s sida.

Presidenten understryker också att han talar för sig själv och att beslutet i slutändan är upp till Israel.

Enligt israeliska uppgifter hålls fortfarande 76 personer som gisslan av Hamas. Av dessa bedöms 46 vara vid liv.

Hotar även Egypten och Jordanien

Under natten har Donald Trump även hotat att slopa USA:s stöd till Egypten och Jordanien om de två länderna inte säger ja till att permanent ta emot palestinier från Gaza, enligt New York Times.

Det var förra veckan som republikanen framhöll att han vill tömma området på människor, sätta Gaza under amerikansk kontroll och på sikt bygga om territoriet till någon form av turistparadis i Mellanöstern.

Planen chockade omvärlden och har kritiserats av forskare och politik, som bland annat menar att det vore tal om etnisk rensning.

Trump: Får inte återvända

För närvarande har Egypten och Jordanien både ekonomiskt och militärt stöd av USA. Det är det som kan dras in om länderna inte säger ja till Trumps plan.

– Jag tror att jag kan komma överens med Jordanien. Jag tror att jag kan komma överens med Egypten, säger presidenten i en intervju med Fox News i natt.

I samma intervju får han frågan om Gazas invånare ska ha möjlighet att flytta tillbaka när området är återuppbyggt, så som Trump vill se det.

– Nej, det skulle de inte, svarar republikanen.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


Butikskedjan Power går ut med varning till kunder

2025 02 10

Butikskedjan Power varnar för bedrägerier och falska hemsidor.

Elektronikkedjan är ett av många företag som tvingas rikta den här typen av meddelanden till kunderna.

Bedrägerier ställer till med stora problem - och Power har märkt att deras varumärke används för att genomföra sådana brott.

Därför går kedjan nu ut med en varning till kunderna.

Power varnar

Så här lyder Powers varning:

– Just nu cirkulerar det bluff-SMS från avsändaren "Power" där ordernummer som börjar på 6 och ett falskt 08-nummer anges, varnar kedjan.

– POWER skickar enbart ut SMS med avsändare POWER (stora bokstäver), våra webbordrar börjar med nummer 21 och numret för att kontakta oss på via kundtjänst är 08 517 66 000. Kontrollera att SMS'et du fått stämmer överens med detta, annars är det falskt.

Även bedrägerisida

Power har även lagt märke till att det dyker upp bedrägerisidor.

– Just nu får vi in kunder som lagt ordrar på www.power-sverige.com. Detta är en bedrägerisida och inget som POWER står bakom. Power.se är den enda hemsidan som vi säljer produkter online på.

Olika typer

Power förklarar att bedragarna använder sig av olika typer av metoder för att lura folk.

– Bedragare kan försöka nå dig via mejl, telefonsamtal eller SMS och påstå att de representerar POWER Sverige, förklarar kedjan.

– Ett exempel kan vara att de ringer dig, utan att du haft tidigare kontakt, och utger sig för att vara från kundtjänst. De kan be om personlig information, lösenord eller annan känslig information.

Leveranser och sociala medier

Power varnar även för leveransbedrägerier och att bedragarna använder sociala medier.

Kunder kan få ett SMS eller mejl där det står att man beställt något och att det är på väg till postombud och vid frågor ska kedjan kontakta oss på ett telefonnummer. 

Detta nummer leder till bedragare som sannolikt kommer försöka få dig att logga in med BankID.

– Bedragare kan skapa falska webbplatser eller sociala medieprofiler som ser ut som POWER Sveriges officiella sida, fortsätter Power.

– De kan försöka locka kunder med tävlingar för att göra köp eller för lämna ut personlig information. Ofta säljs produkter till enormt billiga priser.

Foto: Power Noel Edling

Text: Redaktionen