Efter chockhöjningen – ny förändring av bränslepriserna

2022 10 12

Bilägare chockades av en hög prishöjning av drivmedel i början av veckan.

I synnerhet drabbades de med fordon som drivs av diesel.

Literpriset vid en bemannad drivmedelsstation för just diesel var 28,52 kronor i måndags – en uppgång med 90 öre vilket innebar ett rekordpris.

– På bara knappt två veckor har priset på diesel i Sverige ökat med nästan fem kronor, från 23,81 kronor den 27 september till 28,52 kronor idag. Det är en ökning om 19,8 procent, framhöll Teknikens värld i måndags.

“Kraftig” prissänkning

Men nu kommer åtminstone tendenser till ett ljus i mörkret för den som är beroende av bilen.

Idag faller nämligen priserna på diesel med 90 öre – det vill säga lika mycket som priset ökade i måndags, rapporterar Aftonbladet och Expressen.

En prissänkning som beskrivs som “kraftig” av tidningarna.

Det nya priset är nu istället 27,62 kronor per liter för diesel på bemannade stationer.

Även priset på 95-oktanig bensin sjunker – idag är det 40 öre billigare per liter vid bemannade stationer.

Enligt Circle K landar priset därmed på 21,79 kronor litern för bensin.

"Tror inte på uppgång i drivmedelspriserna"

Någonting som går hand i hand med drivmedelspriserna är inflationen.

Imorgon släpper Statistiska centralbyrån, SCB, inflationssiffrorna för september.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, ser dock inte framför sig några större höjningar på bensin och diesel framgent, trots att OPEC nyligen meddelade att oljeproduktionen begränsas för att hålla uppe priset.

– Många länder går in i en lågkonjunktur och det brukar dra ner efterfrågan på drivmedel så jag tror inte på någon kraftig uppgång i drivmedelspriserna, säger han till Dagens Nyheter.

Inflationen kan nå 14 procent

Till skillnad från Robert Boije tror Swedbanks seniorekonom Pernilla Johansson att inflationen kommer att nå en högre topp än augustis 9 procent – framför allt framåt vintern.

– Vår bedömning är att inflationen i vinter i södra Sverige når drygt 14 procent. Prognosen bygger på att vi har högre elpriser i söder, säger hon till DN.

I norra Sverige förväntar sig Johansson att inflationen toppar på strax under 12 procent, eftersom elpriset ligger på en lägre nivå jämfört med södra delarna av landet.

LÄS MER: Äntligen goda nyheter för hushållen

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen


JUST NU: Jourtelefon nedringd – många svenskar har blivit bitna

2025 07 19

Giftinformationscentralen har blivit nedringd den senaste tiden.

Ovanligt många samtal har inkommit till Giftinformationscentralen de senaste två veckorna.

Anledningen är att många svenskar har blivit ormbitna den senaste tiden.

Viktigt att agera omedelbart

Det tycks vara gott om huggormar i år, och många svenskar har blivit bitna den senaste tiden, rapporterar SR.

Risken att bli biten av en huggorm är förvisso låg.

Men om man blir biten är det mycket viktigt att man ringer 112 omedelbart, eftersom huggormsbett kan vara väldigt farliga.

– Och det beror på att de allvarligaste reaktionerna, de kommer inom de första timmarna, och då kan det bli så allvarligt att man faktiskt i värsta fall dör, säger Jenny Bång Arhammar, läkare vid Giftinformationscentralen, till radiokanalen.

Man måste alltså kontakta akutvården direkt om man har blivit huggormsbiten.

Därefter ska man hålla sig lugn och se till att man inte är ensam. Man ska också vila och hålla den bitna kroppsdelen still, samt ta av eventuella ringar och armband om man blivit biten i fingrarna eller på handen.

– Och så ska man lämna bettstället ifred och så fort som möjligt ta sig till sjukhus – men kör inte bil själv, uppmanar Jenny Bång Hammar.

Symptom kan komma snabbt

De första timmarna efter ett huggormsbett är de mest kritiska, enligt Giftinformationscentralen. Det är därför man ska söka hjälp direkt.

Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande. Därför ska man inte stanna hemma och invänta eventuella symptom. Alla huggormsbitna behöver observeras på sjukhus.

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetande, har Giftinformationscentralens Peter Hultén tidigare berättat i ett uttalande.

Om man inte får den hjälp man behöver kan det alltså bli farligt.

– Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén.

Om man är osäker på om man har blivit biten av en huggorm eller inte, kan man ringa till Giftinformationscentralen för att få hjälp med riskbedömning och råd.

När någon har blivit biten av en huggorm bör man alltså agera på följande sätt, enligt Giftinformationscentralen:

  • Ring 112.
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
  • Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
  • Lämna bettstället i fred.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen


Svenska stridsflyg har skickats upp

2025 07 19

Svenska stridsflygplan har skickats upp i samband med en rysk drönarattack mot Ukraina.

Ryssland har på nytt riktat en massiv drönarattack mot Ukraina.

I samband med det har Polen agerat genom att skicka upp stridsflygplan för att skydda sitt luftrum – och även svenska stridsflygplan skickades upp, rapporterar Newsweek.

Skickade stridsflyg

Det rör sig om en ny massiv rysk drönar-och missilattack.

Polen uppger att de skickade upp två stridsflygplan – och bekräftar på lördagen att även två svenska stridsflyg var involverade.

– Den polska försvarsmakten berättar i ett uttalande att ett par polska och svenska stridsflygplan i tjänst i Polen skickades upp, uppger Newsweek.

Stor attack

Det är den andra gången på bara en vecka som Polen skickar upp stridsflyg i samband med ryska attacker mot Ukraina.

– Försvarsmaktens operativa ledning aktiverade alla tillgängliga styrkor och resurser, skickade upp stridsflygplan och satte markbaserade luftförsvarssystem och radarspaningssystem i högsta stridsberedskap, uppger Polens försvarsmakt.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland avfyrat drönare och missiler mot regionerna Donetsk, Kirovohrad, Dnipro, Sumy, Kherson, Volyn, Zaporizjzja, Mykolaiv, Odessa och Zhytomyr.

Läs mer: Rejäl förstärkning för Ukrainas armé – från andra sidan världen

Sju döda

Ryska attacker har dödat sju och skadat 31 personer i Ukraina under de senaste 24 timmarna.

Ukrainas flygvapen säger sig ha skjutit ned 185 drönare och 23 missiler under natten efter att Ryssland avfyrat en våg av 344 drönare, 12 ballistiska missiler och 23 kryssningsmissiler, främst riktade mot frontlinjeregioner.

Bland annat Odessa

I Odessa Oblast började ett bostadshus brinna efter en drönarattack, vilket dödade en kvinna och skadade minst sex andra, däribland ett barn.

– Fienden inledde en massiv attack mot Odessa med stridsdrönare. Trots det aktiva arbetet från våra luftförsvarsstyrkor finns det skador på civil infrastruktur, uppger Odessas guvernör Oleh Kiper enligt Kyiv Independent.

Läs mer: Rysk kvinna hittad i grotta

Arkivfoto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen