JUST NU: Efterlängtat besked för kvinnliga militärer

2022 11 28

Ett nytt kroppsskydd som är specialanpassat för kvinnliga militärer har för första gången tagits fram i Sverige.

Det bekräftar Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

– I alla år har kroppsskyddet varit ett problem framför allt för kvinnor. Men nu blir det ändring på det. Från och med i juni nästa år kommer det nya kroppsskyddet 23 D som är specialanpassat för kvinnor att levereras till förbanden, framhåller myndigheten.

Kroppsskyddet har tagits fram tillsammans med de nordiska grannländerna och Försvarets materialverk (FMV), erfar Expressen.

Efterlängtat besked

Johanna Toll, presskommunikatör på Försvarsmakten, framhåller att nyheten är ett efterlängtat besked för alla kvinnor inom den svenska militären.

– Kroppsskydden har varit gjorda för standardmannen, och inte passat alla. Det är därför bra att man har tagit fram det här kroppsskyddet som är skönt att ha på sig även för kvinnor, säger hon till Expressen.

Det nya kroppsskyddet kommer att delas ut nästa år.

– Jag törs lova att alla kvinnor i Försvarsmakten kommer att ha det nya kroppsskyddet senast sista juni 2023, säger Claes Inoz vid Produktionsstabens logistikavdelning.

Ny fältuniform

Försvarsmakten har tidigare meddelat att en ny fältuniform, FU 24, kommer att introduceras under tredje kvartalet 2024.

– Den nya fältuniformen FU 24 blir gemensam för alla nordiska länder där bara kamoufleringen kommer att vara annorlunda. Den svenska versionen har mindre färgblock än idag och med tre kronor insprängda i mönstret, uppger Försvarsmakten.

Den nya fältuniformen är nästan helt könsneutral.

– Underkläder och underställ kommer att vara i 100 procent merinoull och är de enda plagg, förutom kroppsskyddet, som blir anpassade för dam och herr. Övrigt är könsneutralt, skriver Försvarsmakten.

Nya lastbilar

Förra veckan bekräftade Försvarsmakten att Försvarets materielverk, FMV, beställt uppemot 300 lastbilar av olika slag.

Lastbilarna värderas till cirka 460 miljoner kronor.

– Försvarsmakten ska bli större och för att klara det krävs fler lastbilar. De nya lastbilarna tillverkas av Scania och Volvo och planerad levereras är under 2023-2024. Närmare 300 fordon beställs och det finns optioner på ytterligare 260 fordon, från samma tillverkare, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.  

Foto: Antonia Sehlstedt Försvarsmakten

Text: Redaktionen 


UPPGIFTER: Sverige har gått miste om 225 miljarder kronor

2025 05 15

Sverige hade kunnat förfoga över 225 miljarder kronor som istället gått i “förlorad nytta”.

Det framgår i en ny rapport om landets produktivitetsutveckling, framtagen av Innovationsföretagen.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen pekar på att nedgången inom utvecklingen i bygg- och anläggningsbranschen, som pågått sedan 1990-talet, har fått stora ekonomiska konsekvenser.

– Om produktiviteten i bygg- och anläggningsbranschen hade hållit jämna steg med tidigare utveckling, hade 225 miljarder kronor kunnat frigöras till infrastruktursatsningar de kommande tolv åren, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm tillika rapportens författare, i ett uttalande.

– Det innebär att samhället går miste om stora potentiella värden.

Måste investera 1 200 miljarder

Det som ligger bakom att den stora summan idag inte finns att disponera förklaras av “stora brister i hur resurser används både vad gäller investeringar och underhåll”, skriver Innovationsföretagen.

En viktig förklaring ligger i att tekniska konsulters kompetens inte nyttjas strategiskt, att projekt saknar helhetsperspektiv och att upphandlingar fokuserar alltför ensidigt på lägsta pris istället för långsiktig samhällsnytta.

Enligt branschorganisationen står samtidigt Sveriges transportinfrastruktur inför “enorma investeringar” på 1 200 miljarder kronor under kommande tolv år.

Föreslår reformpaket

I samma rapport konstateras att produktiviteten inom byggsektorn minskat med fyra procent på 25 år. Motsvarande siffra inom teknikkonsultbranschen är istället en ökning på 40 procent. Det ligger i linje med övriga näringslivet.

Nu föreslår Innovationsföretagen ett reformpaket med tio förslag för öka nyttan av framtida investeringar, vilket bland annat inkluderar att utnyttja internationell kompetens.

Infrastrukturprojekten blir bara dyrare och dyrare och tar längre tid att genomföra. Sverige behöver tänka nytt. Det handlar inte alltid om att mer resurser– utan om att få mer pang för pengarna. Till exempel genom att dra större nytta av teknikkonsulternas kompetens, säger Richard Österberg, teknologie doktor och analyschef på Innovationsföretagen.

Enligt organisationen visar dagens nationella infrastrukturplan en nettonuvärdeskvot på 0,3. Det innebär att samhället för varje investerad krona får tillbaka 70 öre. Innovationsföretagen menar att kvoten med effektiva åtgärder skulle kunna höja den till minst 0 och göra olönsamma projekt lönsamma för samhällsekonomin.

LÄS MER: Familjeföretag i konkurs – har sålt produkter online i 20 år

Historisk satsning från regeringen

I höstas presenterade regeringen en historisk satsning på infrastruktur. Det beskrevs då som den största satsningen på forskning någonsin.

– Vi gör nu en den största satsningen på infrastruktur i modern tid på drygt 200 miljarder till och med 2037. Sverige är vårt hem och det är hög tid att vi rustar Sverige starkt som både ger tillväxt och tryggar vår välfärd, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i september.

– En god infrastruktur är avgörande för att livet ska gå ihop. Det gynnar familjer, företag och tillväxt, stärker Sveriges konkurrenskraft och robusthet, och bidrar till att lyckas med den gröna omställningen.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: “Fritt fall för Coop” – stort missnöje mot matjätten

2025 05 15

Kunderna tycks ha tappat förtroendet för Coop.

Det framgår av en ny rapport av Verian, som mäter det som kallas för anseendeindex bland företag i Sverige.

I undersökningen står det klart att den följetong i debatten om matpriserna nu märks av. Värst är det för de stora kedjorna.

Fjolårets matprisdebatt hade ingen nämnvärd påverkan på anseendet. I år manifesterar dock konsumenterna sitt missnöje i sociala medier och får påhäng av redaktionella medier, framhåller Verian.

– Anseendeeffekten blir negativ för samtliga matvarukedjor (utom Lidl) med störst tapp för ICA och Coop, och främst bland unga och kvinnor.

"Fritt fall"

Värst är egentligen tappet för Ica. Anseendet har sjunkit med -26 punkter sedan toppnoteringen 2020 och innebär en ny lägstanivå.

Coop tappar inte lika mycket, men beskedet slår sannolikt ändå hårdare med tanke på att butikskedjan under flera år präglats av krisrubriker.

Sajten Dagligvarunytt beskriver det senaste beskedet som “fritt fall”.

Vad gäller Coop handlar det sannolikt också om att det finns en bild av ekonomiska problem och det är också något som lyfts medialt, säger Erik Lundbom, senior analytiker på Verian, till tidningen.

Lojaliteten sätts på prov

När Svenskt kvalitetsindex, SKI, gjorde en liknande undersökning där man mätte kundnöjdheten hamnade Coop näst sist bland matjättarna. Oväntat nog kom Willys, som pekats ut som Sveriges billigaste matkedja, i botten.

Det tycks vara priserna som får kundernas betyg att dala. För Coop, som enligt samma rapport har de mest lojala kunderna, innebär det en smäll för relationen till konsumenten.

Coop hamnar i ett liknande läge, med många prisrelaterade synpunkter, men får också oftare än andra beröm för hållbarhetsarbete och lojalitetsprogram. Kunderna verkar både vilja ställa krav och ge erkännande, ofta till samma aktör, skriver SKI.

LÄS MER: Det är bekräftat – detta är dyraste matkedjan i Sverige

Brakförluster

Coop var fram till 1990-talet Nordens största företagsgrupp.

De senaste åren har man dock gått med brakförlust.

Rörelseförlusterna för 2022 och 2023 landade på över 1,4 miljarder kronor. I Coop Syd, där bolaget har omkring 90 butiker, rasar förlusterna som värst, rapporterade DN i februari.

– Läget är alarmerande efter år av ekonomiska bakslag. Coop Syd har inga muskler kvar trots försäljningen av tolv fastigheter i början av 2023, säger analytikern Thomas Ohlén till tidningen vid tillfället.

LÄS MER: Svenska godissuccén lanseras i USA – “Världens största godismarknad”

Foto: Coop

Text: Redaktionen