Enorm S-ilska – ”Käpprätt åt helvete”

2023 03 29

Regeringens klimatpolitik sågas vid fotknölarna i en ny rapport från klimatpolitiska rådet.

I rapporten fastslås det att för första gången på över två decennier kommer ändrad politik att leda till ökade utsläpp i Sverige.

– I stället för att snabbt minska utsläppen kommer hittills beslutade och aviserade förändringar tvärtom, också enligt regeringens egen bedömning, att i närtid öka utsläppen, skriver klimatpolitiska rådet. 

”Käpprätt åt helvete”

Oppositionen reagerar starkt de nya uppgifterna. 

Anna-Caren Sätherberg, Socialdemokraternas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, anser att regeringens klimatpolitik är direkt farlig.

–  Det här är på väg käpprätt åt helvete och regeringen sitter på händerna. Det finns inte någon presenterad plan framåt, säger hon till DN och påpekar att flera aktörer inom näringslivet är beredda att göra uppoffringar för att klara klimatomställningen.

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Alla andra vill göra klimatomställningen, också för att vi ska vara ett konkurrenskraftigt land och skapa nya jobb i hela landet.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi riktar även kritik mot regeringen efter rapporten från klimatrådet.

– Regeringens så kallade klimatpolitik är ett slag i ansiktet på både nuvarande och kommande generationer.

– Alla utsläpp räknas, eftersom varje tiondels grad uppvärmningen ökar med får så enorma konsekvenser. Därför är det så allvarligt att den här regeringen nu medvetet ökar utsläppen, framhåller hon i ett inlägg på Twitter.

Klimatministern svarar

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har tagit del av rapporten.

– Klimatet är en ödesfråga som kräver ett helhetsgrepp, både på lokal, nationell och global nivå. De åtgärder som vi beslutar om under den här mandatperioden kommer vara långsiktiga satsningar som leder till minskade utsläpp som leder till att vi når målet om netto noll 2045, säger hon till SVT Nyheter.

Hon tillägger:

– En samhällsomställning av den här storleken måste genomföras parallellt med att vi skapar välstånd och tillväxt i hela landet. Politiken måste utformas på ett sätt som skapar förutsättningar att alla att ställa om. och att den är genomförbar för företag och hushåll. Det är ett perspektiv som vi har med oss i utformningen av vårt arbete.

Text: Redaktionen


JUST NU: Fem län kan få 34 grader

2025 07 01

Värmen från södra Europa har dragit in över Sverige.

Under tisdagen letar sig temperaturen upp mot 30-graderstrecket i delar av landet.

– I stora delar av Götaland, östra Svealand och en bit upp över Norrlands kustland väntas 25-30 grader, konstaterar SMHI:s meteorolog Viktor Bergman.

Uppemot 34 grader i fem län

Under onsdagen kulminerar värmen. Ännu varmare luft drar in över landet.

I inre och östra Götaland kan det bli uppemot 34 grader, enligt SMHI:s prognos.

Följande län kan således förvänta sig värmerekord i morgon, onsdag:

- Östergötlands län

- Jönköpings län

- Kalmar län

- Kronobergs län

- Hallands län

Värmen försvinner

Högsommarvärmen är inte här för att stanna.

Under torsdagen sjunker temperaturerna i hela landet.

– Natten till torsdag rör sig ett nytt lågtryck in över landet och det väntas regn i södra och mellersta delarna av landet, längre norrut mer skurbetonat. Natten blir mycket ljum i Götaland, men fram på dagen har svalare luft slutligen tagit sig in även här, förklarar SMHI:s Viktor Bergman.

Vidare berättar meteorologen att det svala vädret håller i sig under helgen.

– På lördag närmar sig ett nytt lågtryck från Norska havet. Stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland får omgångar med skurar. 

Extremvärme i södra Europa

Samtidigt fortsätter länder i södra och västra Europa att tampas med en extrem värmebölja.

I Spanien har flera värmerekord slagits. Den varmaste dagen hittills var i söndags. Då uppmättes 46 grader i El Granado i sydvästra Spanien.

I flera storstäder har sevärdheter stängts på grund av värmen. I Paris håller exempelvis Eiffeltornet stängt på grund av hettan. Sedan tidigare har en röd varning utfärdats i staden.

Över 4 500 personer riskerar att dö av hettan under de kommande tre dagarna, rapporterar Politico med hänvisning till beräkningar från London School of Hygiene & Tropical Medicine.

 

Foto: T. Sergej

Text: Redaktionen


JUST NU: Kalabalik i Turkiet – regimen slår till stenhårt

2025 07 01

Turkiska myndigheter har slagit till mot hundratals personer, inklusive flera oppositionspolitiker.

Flera politiska motståndare till regimen har gripits i staden Izmir, rapporterar turkiska medier. 

Bland de arresterade finns Izmirs tidigare borgmästare Tunc Soyer och den lokala ordföranden för oppositionspartiet CHP, Senol Aslanoglu.

Åklagarmyndigheten i Izmir har beordrat gripandena. Izmir styrs av Republikanska folkpartiet (CHP) – regeringspartiets AKP:s största motståndare.

”Kommer inte att vika oss”

Oppositionsledaren Senol Aslanoglu bekräftar uppgifterna i ett inlägg på X.  

– Vi kommer inte att vika oss för de som försöker tysta våra röster. I dag och imorgon kommer vi att fortsätta att försvara folkets vilja och vaka över demokratin runt om i landet, skriver han.

Flera räder mot oppositionen

Tisdagens massarresteringar är en del av en större operation i Turkiet.

CPH anklagas för utbredd korruption. I flera CPH-styrda kommuner har polisen slagit till mot oppositionella efter anklagelser om korruption.

Flera av partiets toppföredträdare har gripits, inklusive Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu ses som en framtida presidentkandidat i Turkiet och har ofta beskrivits som president Erdogans främsta politiska rival. 

Kritiker menar att hans gripande är politiskt motiverat. Flera västländer har fördömt arresteringen och hundratusentals människor har protesterat på gatorna i Turkiet.

Erdogan: ”Oförenligt med ett demokratiskt samhälle”

President Erdogan fortsätter att rikta korruptionsanklagelser mot CPH.

– Situationen för det största oppositionspartiet – som hålls i ett järngrepp av en handfull banditer i Istanbul – är oförenligt med ett demokratiskt samhälle och hör inte hemma i turkisk politik, sade Erdogan i ett tal den 18 juni.

CPH förnekar alla anklagelser om korruption. Partiet menar att massarresteringarna är politiskt motiverade.

Foto: Ö. Avşar resp M. Reding

Text: Redaktionen