EU bekräftar – utreder Sverige

2023 07 04

EU-kommissionen har inlett en granskning av den svenska och danska staten.

Granskningens syfte är att undersöka det miljardstöd som både Sverige och Danmark betalade ut till flygbolaget SAS under coronapandemin.

EU-kommissionen ska utreda om stödet är förenligt med unionens statsstödsregler.

EU-kommissionen har inlett en fördjupad utredning för att bedöma om en dansk och svensk rekapitaliseringsåtgärd på cirka 1 miljard euro (11 miljarder SEK) till förmån för SAS AB är i linje med EU:s regler om statligt stöd, framhåller kommissionen i ett pressmeddelande.

Godkändes 2020

I augusti 2020, mitt under den pågående coronapandemin, anmälde Sverige och Danmark ett stödåtgärdspaket för rekapitalisering av SAS till EU-kommissionen.

Stödpaketet omfattade drygt 11 miljarder kronor och godkändes av kommissionen den 17 augusti 2020.

Men den 10 maj 2023 ogiltigförklarade EU-domstolen beslutet.

Domstolen ansåg att stödpaketet som beviljats till ​​SAS inte uppfyllde villkoren i unionens statsstödsregler.

– Tribunalen tryckte särskilt på att kommissionen underlåtit ett krav på ett införande av en upptrappningsmekanism (eller en alternativ mekanism med samma effekt som en upptrappningsmekanism) för att säkerställa att Danmark och Sverige skulle få tillräcklig med ersättning för sina investeringar och att SAS skulle ha incitament att så snart som möjligt köpa tillbaka de aktier som Danmark och Sverige förvärvat, framhåller EU-kommissionen.

Ny undersökning

Efter EU-domstolens beslut ska kommissionen inleda en djupgående undersökning av stödpaketet för att återigen bedöma om Sverige och Danmark har förhållit sig till EU-direktiven. 

– Kommissionen siktar på att anta ett slutgiltigt beslut i detta ärende under de kommande månaderna, står det i pressmeddelandet.

Ryanair ilsknade till

Det irländska flygbolaget Ryanair har framfört kraftig kritik mot det svensk-danska stödpaketet till SAS.

Ryanair har hävdat att miljardstödet ledde till en urspårad konkurrenssituation på flygmarknaden.

Foto: A. Lallemand

Text: Redaktionen


Trump satte två veckors deadline – här är Putins svar

2025 06 14

Donald Trump har tidigare satt en två veckors deadline.

Den 28 maj satte president Donald Trump en deadline, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Inom två veckor kommer han att veta om Putin och Ryssland menar allvar med att de vill uppnå fred i Ukraina, sade presidenten.

– Vi kommer att få veta det väldigt snart. Det kommer att ta ungefär två veckor, eller en och en halv vecka, sade Trump den 28 maj, när reportrar frågade om han tror att Putin vill få slut på kriget.

I onsdags löpte Trumps deadline ut.

Putins svar

Vladimir Putins svar på Trumps deadline har dock kommit på slagfältet i Ukraina snarare än i form av något besked till den amerikanska presidenten, rapporterar Kyiv Independent.

Putin och Ryssland har såvitt man vet inte gett Trump något tydligt och klart besked om att man tar fredsprocessen på allvar.

Istället har Ryssland visat tydligt att man inte brydde sig om Trumps deadline, enligt tidningen.

Putinregimen har nämligen ökat sina drönarattacker mot Ukraina.

Allt större attacker

Trumps uttalande den 28 maj kom efter att Ryssland hade genomfört det fullskaliga krigets dittills största drönarattack.

Men efter den amerikanska presidentens utspel har rekordet slagits två gånger, enligt tidningen.

Den 1 juni attackerades Ukraina med 472 drönare, och den 9 juni med 479 drönare och 20 robotar.

Drönarattackerna fortsätter att öka, och man fruktar att Ryssland kan komma att attackera med 7 000 drönare under juni månad om intensiteten upprätthålls.

Ökningen har skett utan att det hittills har fått Donald Trump att reagera med exempelvis nya sanktioner mot Ryssland.

– Detta är terrorism mot civilbefolkningen som syftar till att skapa en känsla av undergång, krigströtthet och att sätta press på de (ukrainska) myndigheterna, säger Rodion Rozhkovskiy, medgrundare av Liveuamap, till tidningen.

Pratats vid i telefon

På lördagen har Donald Trump och Vladimir Putin ännu en gång talats vid i telefon, enligt Reuters.

Samtalet ska bland annat ha handlat om konflikten mellan Israel och Iran, men Trump ska även ha framfört till Putin att han vill få till fred i Ukraina. Putin öppnade för fortsatta samtal, men något tydligare besked än så har inte kommit efter telefonmötet mellan de två världsledarna.

LÄS OCKSÅ: Trump sätter deadline - "Om två veckor vet jag"

Foto: kremlinru resp White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man såg den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen