Fd partiledare har avlidit

2021 11 22

Miljöpartiets första ledare tillika språkrör har avlidit.

Detta uppger partiets nuvarande ledare Märta Stenevi ikväll.

Klok, varm och orädd

– Vi har nåtts av det ledsamma beskedet att Miljöpartiets första språkrör Ragnhild Pohanka har somnat in, 89 år gammal. Ragnhilds medmänsklighet och engagemang för miljö och mänskliga rättigheter har betytt mycket för vårt parti och många kommer att minnas hennes klokhet, värme och oräddhet. Våra tankar är med hennes nära och kära, meddelar Märta Stenevi ikväll.

Var med och bildade partiet

Ragnhild Pohanka ledde partiet under åren 1984 – 1986 och vid hennes sida som manligt språkrör fanns först MP-profilen Per Gahrton och därefter MP-veteranen Birger Schlaug.

– Ragnhild Pohanka är död. Hon var med att bilda och bygga Miljöpartiet 1981 och företrädde partiet i dess första val året därefter. Inför nästa val, 1985, valdes hon till språkrör, tillsammans med Per Gahrton. Hon var en varm, hjärtlig och ömsint partimamma i dess bästa betydelse. Vilket inte minst jag fick uppleva under tiden då vi var språkrör tillsammans, minns Birger Schlaug ikväll.

Älskad i partiet

– Ragnhild var omtyckt, rent av älskad, i partiet. Hon var jordnära utan varje uns av politikerattityd eller personlig strävan efter makt för maktens egen skull. Hon var djupt socialt engagerad och vävde ihop detta med ett stort engagemang för miljön, inte minst skogen. Till min och Lenas glädje var Ragnhild bröllopsvittne då vi gifte oss 1987. Hennes bröllopspresent, en kopparkittel, är ett kärt minne. Den är idag fylld med blommor, framför Birger Schlaug ikväll.

FAKTA: Miljöpartiets Språkrör

🟢 1981–1984 Alternerande sammankallande i politiska utskottet.

🟢 1984–1985 Ragnhild Pohanka & Per Gahrton

🟢 1985–1986 Ragnhild Pohanka & Birger Schlaug

🟢 1986–1988 Eva Goës & Birger Schlaug

🟢 1988–1990 Fiona Björling & Anders Nordin

🟢 1990–1991 Margareta Gisselberg & Jan Axelsson

🟢 1991–1992 Vakant & Jan Axelsson

🟢 1992–1999 Marianne Samuelsson & Birger Schlaug

🟢 1999–2000 Lotta Nilsson Hedström & Birger Schlaug

🟢 2000–2002 Lotta Nilsson Hedström & Matz Hammarström

🟢 2002–2011 Maria Wetterstrand Peter Eriksson

🟢 2011–2016 Åsa Romson & Gustav Fridolin

🟢 2016–2019 Isabella Lövin & Gustav Fridolin

🟢 2019–2021 Isabella Lövin & Per Bolund

🟢 2021–…… Märta Stenevi  & Per Bolund

Tiden med Ragnhild Pohanka

Birger Schlaug minns Ragnhild Pohanka ikväll och här följer hela hans meddelande i sociala medier i kväll.

– Ragnhilds första valrörelse var således 1982. Den var allt annat än lätt. Vi hade ännu inte språkrör utan valde en "sammankallande i politiska utskottet". I SVT fick Ragnhild den omöjliga uppgiften att företräda partiet i en så kallad "småpartidebatt" där hon fick samsas med företrädare - i vissa fall rena rama knäppskallarna - för små, sektliknande partier. SVT valde dessutom att ha en domare som redovisade om företrädarna svarade rätt eller fel...  Det var en häpnadsväckande uppvisning av Sveriges Television. Uppdraget tycks snarast ha varit att mota bort miljöpartiet från riksdagen.

– Partiet missade riksdagen, men etablerade sig i många kommuner. Inte minst eftersom sexbarnsmamman Ragnhild åkt runt i landet och startat lokalavdelningar. Allt skedde ideellt. Ragnhild beskrev i antologin "Nu kommer Miljöpartiet" denna tid som att den "griper in i personligheterna och påverkar våra privatliv".

Hon fortsatte: "Inte bara på det sättet att vi offrar vår fritid. Våra familjer får ställa upp för att vi aktiva ska kunna ägna oss åt det inre uppbyggnadsarbetet, det formella arbetet, framställande av material, telefonerande... Dessutom måste vi hela tiden tänka över innehållet i våra idéer, testa dem, pröva dem och vår egen livsinställning för att sedan som i mitt eget fall med tillfredsställelse och glädje konstatera: det stämmer."

När partiet skulle välja något så - enligt medierna - konstigt som språkrör inför valet 1985 blev hon och Per Gahrton partiets första språkrörspar.

Också denna valrörelse var skoningslös hård. Någon riksdagsplats blev det inte. Den allmänna uppfattningen bland politikjournalister var att det redan fanns partier i riksdagen som täckte in allt, inte minst framfördes detta av SVT:s kommentator Olle Söderlund.

Efter valdagen 1985 avgick Per Gahrton omedelbart. På ett förtroenderådsmöte - som hölls i Vingåker - valdes jag till Pers efterträdare. Det var då jag verkligen fick uppleva hennes varma hjärta. Ragnhild berättade att hon var så trött och egentligen ville avgå men valde att som språkrörskollega slussa in mig i uppdraget. Vi var språkrör tillsammans ett halvår.

Ragnhild lärde mig att tala om rättfärdighet istället för rättvisa. Rättvisa kan ju vara lite vad som helst - att få behålla allt som tjänats in eller att via skatt dela med sig till andra - medan rättfärdighet pekar på en tydlig riktning. På nästkommande kongress tog Eva Goes över stafettpinnen från Ragnhild.

Eva och jag var var språkrör när Miljöpartiet, som första nya parti på 70 år, äntrade riksdagen 1988. En av ledamöterna som kom in var Ragnhild Pohanka. Hennes engagemang och ideologiska kompass var som vanligt exakt inställd. Ideologiskt alltid solklar. Ekologiskt hållbart samhälle måste gå hand i hand med social rättfärdighet och strävan efter fred.

Ragnhilds djupt berättigade raseri när socialdemokraterna tog det så kallade Luciabeslutet 1989 - beslutet innebar att gränserna stängdes för turkbulgarer på flykt genom att asylrätten togs bort - kom från både hjärta och hjärna.

Dessvärre åkte partiet ut efter en mandatperiod. Men återkom 1994. Jag var språkrör (tillsammans med Marianne Samuelsson ) och minns särskilt ett besök i Ragnhilds valkrets. Vi talade på torg och hade valmöten på kvällarna. Mellan varven talade vi om livet, om barnen. Ragnhild vill göra världen bättre, men var totalt ointresserad av prestige och att bygga upp personligt cv.

Efter valet skulle vi utse partiets representanter till de olika riksdagsutskotten. Vi hade vi lite svårt att få någon som med glädje tog sig an riksdagens socialförsäkringsutskott - ett joxigt utskott. Ragnhild tog det. För där låg flyktingfrågor. Också där brann hennes sociala engagemang och rättfärdighet.

Politik är ju ett brett fält. När jag ser tillbaka kan jag inte minnas en enda sakfråga där jag och Ragnhild hade olika uppfattningar. Svaren på frågorna var alltid självklara. Då är det en ynnest att få vara politiker.

I en nyutgiven antologi, som tidigare språkröret Lotta Hedström varit redaktör för, berättar Ragnhild för sin son Anders Öckerman som nedtecknar: "När jag nu på ålderns höst ser tillbaka på mitt innehållsrika liv känner jag glädje och optimism! Jag kan också se att jag hela mitt vuxna liv försökt arbeta för att hjälpa utsatta människor och för att förändra samhället så det blir mer humant och miljövänligt. (-) Och jag tror att de flesta av oss vill det. Det går faktiskt! Låt oss göra det tillsammans."

– Ragnhild var på så många sätt ett föredöme. Vi är många som har anledning att tacka henne för så mycket. Jag inte minst, skriver Birger Schlaug på sin Facebooksida ikväll.

Foto: Märta Stenevi Instagram


Kinas militär agerar – skickar stridsflyg

2025 04 20

Kinas militär visar musklerna i en del av världen där de vill stärka sitt inflytande.

Det råder stora spänningar mellan stormakterna USA och Kina.

Nu visar den kinesiska militären sina muskler genom att skicka stridsflyg till norra Afrika – samtidigt som USA bygger upp sina styrkor i det närliggande Mellanöstern.

Flygspårningsdata har i veckan visat att flera kinesiska militärplan har nått Egypten via Förenade Arabemiraten, rapporterar Newsweek.

Enorm satsning i Afrika

Kina kommer snart att hålla en stor gemensam militärövning med Egypten, enligt tidningen.

Ledaren Xi Jinping har utlovat hela 51 miljarder dollar för att stärka Kinas inflytande i Afrika, bland annat genom att stärka landets relationer till just Egypten.

Det här är andra gången på kort tid som Kina agerar i regionen, uppger tidningen.

Förra sommaren skickade Kina sju J-10-stridsplan till en flyguppvisning i Egypten.

Och nu agerar Kina alltså återigen i den känsliga regionen.

”Spänner musklerna”

Kinas och Egyptens flygvapen kommer att hålla en gemensam militärövning från mitten av april till början av maj.

Denna går under namnet ”Eagles of Civilization 2025”, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från Kinas försvarsministerium.

En hel avdelning av Kinas flygvapen kommer att skickas till landet.

Detta samtidigt som läget är spänt mellan Kina och USA, som har en intensiv verksamhet i det närliggande Mellanöstern på grund av spänningar med Iran.

– Kinas militär spänner sina muskler i Mellanöstern samtidigt som det sker amerikanska flyganfall, rapporterar tidningen.

“Gyllene årtionde”

Kinas dictator Xi Jinping ser relationen med Egypten som ett ”omfattande strategiskt partnerskap”, enligt ett officiellt uttalande.

De två länderna är på väg mot ett ”gyllene årtionde”, menar den kinesiska ledaren.

Men framför allt är satsningen ett led i Kinas ansträngningar för att stärka sitt inflytande i Afrika och i det närliggande Mellanöstern.

Detta alltså samtidigt som läget mellan USA och Iran är mycket spänt. USA har genomfört attacker mot de Iranstödda huthirebellerna, och Iran har i sin tur riktat skarpa varningar mot USA i samband med länderna kärnvapensamtal, enligt tidningen.

Säkerhetsläget i Afrika och Mellanöstern är mycket spänt och komplicerat, och Kina vill visa att även de är en maktfaktor att räkna med i dessa regioner.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Republikaner varnar Trump – har till sommaren på sig

2025 04 20

I dagsläget finns det ett starkt stöd för Trump i de egna leden, samtidigt varnar republikaner för att tålamodet kan ta slut snabbt.

President Donald Trumps tullpolitik innebär att det amerikanska folket kan komma att utsättas för prövningar, vilket Trump själv har medgett.

Stödet för Trumps handelskrig är stort inom MAGA-rörelsen, men nu varnar republikaner för att presidenten har begränsat med tid på sig att uppnå önskade resultat.

– Vissa republikaner sätter ett utgångsdatum på hur länge de kommer att tolerera det ekonomiska nedfallet från Donald Trumps handelskrig, rapporterar Politico, som har intervjuat nästan tre dussin republikanska företrädare.

Tålamodet kan ta slut – till sommaren

En del av de republikanska politiker som tidningen har pratat med, varnar för att tålamodet är begränsat när det gäller prishöjningar och oro på marknaden.

– Medan många säger att de håller på så länge som det tar, förutspår flera partistrateger och ledare att väljarnas tålamod med högre priser inte skulle vara längre än till sommaren, och andra menar att han har ungefär ett år på sig, enligt tidningen.

Todd Gillman, som representerar Republikanerna i Michigan, är en stor anhängare av Trumps tullpolitik, men varnar för att partiet riskerar ett hårt slag i mellanårsvalet om ekonomin inte förbättras inom ett år.

En annan republikan, Jesse Willard som representerar partiet i Georgia, varnar också för att folkets tålamod är begränsat.

– Om det tar sex månader eller ett år kommer du att se människor börja gnälla lite. Men om det tar mer än ett par år kommer du att se att folk inte är okej med det, säger Willard till tidningen.

”Då är presidenten i trubbel”

Flera republikaner är medvetna om risken att det amerikanska folket inte kommer att tolerera den ekonomiska pressen.

– Om ekonomin går helt och hållet åt skogen så är det grundläggande statskunskap att den sittande presidenten är i trubbel, säger Jonathan Felts, republikansk politisk konsult i North Carolina.

Men än så länge tycks det alltså finnas ett robust stöd för Trumps handelspolitik inom MAGA-rörelsen och det republikanska partiet.

Inom väljarkåren i allmänhet kan man dock redan ana en viss oro, bland annat genom att förtroendet för Trumps ekonomiska politik har minskat i opinionsmätningar den senaste tiden till följd av oro på börsen.

Många republikaner förväntar sig stora resultat av Trumps handelspolitik, och är i dagsläget redo att göra uppoffringar för att få se dessa resultat. Men hur långt deras tålamod sträcker sig, återstår alltså att se.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen