Framgång för Magdalena Andersson (S)

2023 06 25

Nu kommer ett välkommet besked för Magdalena Andersson.

Bland riksdagspartiernas partiledare är det Centerpartiets Muharrem Demirok som har lägst förtroende bland svenskarna.

Omkring fyra procent har ganska eller mycket högt förtroende för honom.

Bättre ser det ut för Magdalena Andersson (S), där siffran ligger på 50 procent enligt en ny undersökning från GP/Novus.

– Det är skillnad på förtroende och sympati. Man kan ha förtroende för någon även om man tycker att ideologin inte är något som Sverige mår bra av. Och då vill man inte rösta på partiet, säger Torbjörn Sjöström som är vd på Novus.

Kristersson och Åkesson

Efter Socialdemokraternas partiledare följer statsminister Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

33 procent av svenskarna har ganska eller mycket stort förtroende för Kristersson, medan motsvarande siffra ligger på 26 procent för Åkesson.

Det är problemet

Betydligt mörkare ser det alltså ut för Centerpartiets nytillträdde partiledare Muharrem Demirok.

Sjöström menar att hans låga förtroendesiffror inte har att göra med att han är okänd.

– Det är Demiroks problem. På grund av turbulensen kring honom, att han inte var tydlig med sin historia, blev han väldigt fort känd, för att inte berätta hela sanningen, säger han till GP.

Busch och Dadgostar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hamnar precis efter Jimmie Åkesson på 22 procent och efterföljs av Ebba Busch (KD) med 21 procent och Johan Pehrson (L) med 13 procent.

Därefter kommer Miljöpartiets avgående Per Bolund med 11 procent, Märta Stenevi får 10 procent.

Reagerat starkt

Under den senaste tiden har Magdalena Andersson fått uppmärksamhet då hon reagerat kraftigt på regeringens förslag om att stoppa politiska lotterier.

– Det finns skäl till att överväga om det överhuvudtaget är lämpligt att politiska partier ska vara aktörer på den här marknaden, framhåller finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande.

Oppositionsledaren är inte nöjd med saken.

– Det vi ser nu är en regering som medvetet använder lagstiftningsmakten för att tysta oppositionen. 

– Genom att försöka strypa vår finansiering vill man ge sig på vår förmåga att granska regeringen, har hon sagt enligt SVT.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man ser den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


JUST NU: Europeiskt land skickar stridsflyg

2025 06 14

Ett europeiskt land skickar stridsflyg till ett konfliktområde.

Två europeiska länder har blivit varnade av Iran sedan den nya konflikten mellan Iran och Israel inleddes.

Det handlar om Storbritannien och Frankrike, som enligt varningen från Iran riskerar att bli måltavlor om de hjälper Israel.

Nu skickar Storbritannien stridsflyg till Mellanöstern.

”Operativa beslut”

Storbritannien har beslutet att flytta jetplan från Royal Air Force samt militära resurser till Mellanöstern, rapporterar Sky News.

Detta efter att Iran hotat med att brittiska, franska och amerikanska baser kan bli måltavlor för attacker – om länderna väljer att hjälpa Israel.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer bekräftar beslutet.

Premiärministern vägrar dock att kommentera huruvida man från brittisk sida är beredda att hjälpa Israel, som man gjorde efter attackerna den 7 oktober.

– Jag tänker inte gå in på det, säger Keir Starmer till kanalen.

– Det här är uppenbarligen operativa beslut och situationen är pågående och under utveckling, och därför tänker jag inte gå in på de exakta detaljerna, men vi flyttar tillgångar, vi har redan flyttat tillgångar till regionen, inklusive jetplan, och det är för beredskapsstöd i hela regionen. Så det händer, säger den brittiska premiärministern.

Vill inte avslöja för mycket

Premiärministern vill inte gå in på huruvida Storbritannien kände till Israels planera på att attackera Iran.

– Jag tänker inte gå in på vilken information vi hade då eller sedan dess. Men vi diskuterar dessa saker intensivt med våra allierade, säger Keir Starmer till kanalen.

– Men jag tänker inte gå in på exakt vad vi visste, eftersom det är ett konstant informationsflöde mellan våra allierade och mellan oss och USA, tillägger premiärministern.

Även USA och Frankrike har alltså hotats av Iran efter de senaste oroligheterna i Mellanöstern.

Frankrikes president Emmanuel Macron har talat med Irans president på lördagen, och har bland annat uppmanat Iran att ”återvända till förhandlingsbordet”, enligt kanalen.

Foto: Defence Imagery, flickr 

Text: Redaktionen