UKRAINA: Hänsynslös attack mot Röda Korset

2023 05 08

Flyglarm har ljudit över hela Ukraina under måndagen.

Ryssland har utfört ännu ett massivt robotangrepp mot ukrainska städer och byar.

I Kyiv har fem personer bekräftats döda och i den södra hamnstaden Odesa har den ryska krigsmakten ursinningslöst terrorbombat civila mål.

Bland annat har Röda Korsets lagerbyggnad förstörts.

– Det ukrainska Röda Korsets lager med humanitär hjälp i Odesa har förstörts och ett sjukhus i Mykolaiv har skadats som en följd av en robotattack. Personalen och volontärerna vid ukrainska Röda Korset skadades inte, skriver hjälporganisationen på Twitter.

En säkerhetsvakt, som var placerad utanför byggnaden, ska däremot ha dött i den ryska attacken, rapporterar BBC med hänvisning till Natalia Humeniuk, talesperson för Ukrainas militär.

Förvarade humanitär hjälp

Röda Korsets 1 000 kvadratmeter stora lokal är totalförstörd och står i lågor.

Omfattande lager med humanitär hjälp förvarades i byggnaden.

–Branden har fullständigt förstört det humanitära bistånd som lagrats i byggnaden, framhåller Röda Korset på Twitter.

Vidar uppger organisationen att viktig medicinsk utrustning har förstörts på sjukhuset i Mykolaiv.

Intensiv beskjutning

Efter en kortare paus har Ryssland intensifierat luftangreppen mot civila mål i Ukraina.

Attackerna sker i samband med att Ukraina förbereder sig inför en stundande motoffensiv mot ryskockuperade områden. 

Den ukrainska militären har uppgett att måndagens robotattack varade i drygt fyra timmar.

Den ryska armén ska bland annat ha avfyrat flera  iransktillverkade ”kamikaze-drönare”.

– Nästan 60 drönare har avfyrats. Den är den största attacken hittills, säger Kyivs borgmästare Vitalij Klytjko enligt BBC.

Enligt borgmästaren har samtliga 36 drönare som avfyrats mot huvudstaden skjutits ner av det ukrainska luftförsvaret.

Åtta skadade vid fronten

I Cherson-regionen, nära de ryska försvarslinjerna, har åtta personer skadats under måndagen.

Två byar i regionen har utsatts för tung artilleribeskjutning, rapporterar Reuters.

Bland de skadade finns en åttaårig pojke. 

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen


JUST NU: Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto:

Text. Reda


Bluffvåg slår mot försäkringskunder: Falska telefonsamtal

2025 06 17

Ett försäkringsbolag går ut med en varning efter att flera personer blivit uppringda av bedragare som utger sig för att representera företaget.

Afa Försäkring har den senaste tiden fått in rapporter om misstänkta telefonsamtal där personer utger sig för att arbeta för bolaget.

Bluffmakarna ringer från nummer som kan likna Afa Försäkrings officiella kontaktuppgifter och påstår att de behöver verifiera uppgifter eller hantera utbetalningar.

Syftet är i själva verket att lura till sig känslig information, exempelvis personnummer eller bankuppgifter.

Företaget: Vi ber aldrig om känsliga uppgifter via telefon

I ett uttalande på sin hemsida betonar Afa Försäkring att man aldrig begär bankinformation, inloggningsuppgifter eller personliga koder via telefon.

– Vi uppmanar alla som blir kontaktade i liknande ärenden att omedelbart avsluta samtalet och aldrig lämna ut personlig information. Vid minsta tveksamhet bör man kontakta företagets kundtjänst via officiella kanaler.

Misstänkta samtal bör rapporteras

För att stoppa blufförsöken i tid uppmanar Afa Försäkring allmänheten att rapportera misstänkta samtal direkt till bolaget.

De hänvisar också om att kontrollera telefonnummer och avsändare noggrant. En informationsinsats är nu igång för att öka medvetenheten bland försäkringstagarna och förhindra att fler fall inträffar.

Bedrägeriförsök på nedgång

Enligt siffror från Polismyndighetens Nationella bedrägericentrum minskade brottsvinsterna från telefonbedrägerier, så kallad vishing – med hela 52 procent i september 2024 jämfört med samma period året innan, och med 16 procent jämfört med augusti.

Dessutom låg antalet anmälda bedrägeribrott något lägre än året innan.

– Anmälda bedrägeribrott ligger på en något lägre nivå i år än 2023, vilket är glädjande. Att redan nu säga att det är ett trendbrott är att ta ut segern i förväg, men siffrorna indikerar att vi är på väg åt rätt håll, uppger Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum.

Foto:  P. Du Preez

Text: Redaktionen