Ica-chefen slår tillbaka

2023 03 23

De största livsmedelsaktörerna har skällts ut och kallats till regeringen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har konstaterat att prisökningarna “inte är acceptabla” och uppmanat matjättarna att följa Lidls exempel, som igår sänkte priset på hundratals varor.

– Det finns mer att göra för att pressa priserna, röt finansministern häromdagen.

Slår tillbaka

Men efter den benhårda kritiken slår nu Eric Lundberg, vd för Ica Sverige, tillbaka.

Han menar att det handlar om en kris i marknaden och pekar ut vem det egentligen är som har makten över priserna i livsmedelsbutikerna.

– I slutändan ska jag säga konsumenten, för det är konsumenten som väljer vad man vill köpa, säger Eric Lundberg i en lång intervju med Svenska Dagbladet.

I linje med Riksbanken

Uttalandet går i linje med den uppmaning som riksbankschefen Erik Thedéen riktade till hushållen för ett par veckor.

– Att de inte accepterar de högsta priserna utan går till dem som erbjuder lägre priser. Då får vi ju en process i till exempel livsmedelshandeln som kommer dämpa de där smör- eller semmelpriserna, sade Erik Thedéen.

Förnekar prisuppdrivning

Ica-chefen betonar att inga handlare försöker sko sig på marknaden genom att medvetet driva upp priserna eller utnyttja inflationen.

Han menar också att det  pågår intensiva förhandlingar med leverantörer för att få ned priserna även på Ica.

– Vi har tuffa diskussioner med dem. Vi jobbar med att skapa bra erbjudanden för konsumenter. Vi har våra egna varumärken där vi har sänkt priser på mat som konsumenterna handlar ofta, säger Eric Lundberg till tidningen.

Matjättarnas besked

I samband med Lidls besked under gårdagskvällen ökade också pressen på giganterna Ica och Coop.

–  I och med att vetepriserna och mejeripriserna går ner så tror jag att det i början på kvartal 2 borde vända nedåt, sade Ica Gruppens vd Nina Jönsson till SVT utan att våga ge några löften.

Även Coop vill försiktigt ge besked om en prissänkning inom kort.

– Vi justerar våra priser när vi får justeringar från leverantörerna. Vi ser flera råvaror som är på väg ner och förväntar oss prissänkningar från leverantörerna. Vår bedömning är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop, till samma tv-kanal.

Flera dödshot

Ica är den största mataktören på marknaden. Tillsammans med den andra giganten, Coop, har man stått i blickfånget för en massiv kritikstorm den senaste tiden kopplat till de ökade matpriserna.

Vid flera tillfällen har kritiken även gått långt över gränsen. Flera Ica-handlare har larmat om dödshot och varnat personal i hela landet för attacker mot affärerna.

– Detta medför en bedömt en risk för angrepp, mot butik, person eller privat egendom kopplat till detta förmedlade budskap, uppgav SVT i sin rapportering.

LÄS MER: Matjätten Coop pekas ut – drivande i prishöjningar

Foto: ICA Reklam

Text: Redaktionen


JUST NU: Ny regel sätts in i skolan – gäller alla föräldrar

2025 06 16

Skollagen framhåller att alla vårdnadshavare ska ha möjlighet till inflytande över sina barns utbildning.

Det innebär, enligt lagen, en direkt möjlighet att påverka skolan.

Men nu är regeln på väg att förändras.

Skollagen ska skärpas och följden blir ett minskat föräldrainflytande, säger skolminister Lotta Edholm.

– Ja, det kommer det med största sannolikhet göra. Vi har ett utredningsförslag som vi arbetar med nu, bekräftar ministern för SR.

"Går alldeles för långt"

Beskedet kommer efter att radion avslöjat att flera kommunala skolor i Sveriges tre största städer portat stökiga föräldrar som uppträtt hotfullt eller “skadat arbetsmiljön”.

Lotta Edholm konstaterar att det är sorgligt att det behövs.

– Lärare idag är väldigt, väldigt trängda av föräldrar, det finns mängder med vittnesmål kring det här. Vi har också en skollagstiftning som säger att föräldrar ska ha ett inflytande över skolan som går alldeles för långt, säger skolministern.

Flera åtgärder sätts in

Det är ännu inte klart exakt hur den nya lagen ska se ut, men enligt radion är det troligt att det handlar om en ny formulering i form av att föräldrar enbart i “begränsad omfattning” ska tillåtas påverka barnets utbildning.

Beskedet kommer kort efter att regeringen gått fram med en rad nya förändringar för hur skolan ska göras tryggare. Förslagen handlar exempelvis om att alla förskolor och skolor ska vidta åtgärder för att hålla obehöriga borta från skolans område under skoldagarna.

Brott som sker i skolan ska dessutom polisanmälas, enligt regeringen.

Det behöver tydliggöras att skolan inte är en allmän plats. Med det här arbetet tar vi ytterligare viktiga steg mot en säker och trygg studie- och arbetsmiljö för elever, lärare och annan skolpersonal, säger Lotta Edholm i en kommentar.

Var femte elev otrygg

Bakgrunden är en ny rapport från Skolverket som visar att var femte grundskoleelev känner sig otrygg i skolan.

– Att otryggheten i skolan ökar och att allt fler unga mår dåligt i skolan i dag är mycket allvarligt. Ingen ska behöva känna sig rädd i skolan. Därför arbetar regeringen nu på flera håll för att åtgärda ordningsproblemen och stärka tryggheten i skolan. En viktig åtgärd för en tryggare skola är att lärare och rektorer får betydligt bättre förutsättningar – och fler kollegor, säger Lotta Edholm.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ryanair inför omtalad böter – betala 5 000 kronor

2025 06 16

Lågprisbolaget Ryanair har fått nog.

Från och med i sommar kommer böter att utfärdas till passagerare som inte sköter sig ombord.

Bötesbeloppet är satt till 500 euro, motsvarande cirka 5 500 svenska kronor.

Det är oacceptabelt att passagerare utsätts för onödiga störningar på grund av en enda störande passagerares beteende, säger en talesperson för Ryanair.

Många bolag har hotat

Problemet med stökiga passagerare är varken nytt eller enbart förekommande hos Ryanair.

Mellan 2017 och 2021 tiodubblades antalet incidenter som inkluderade våld ombord på flygplan i USA, enligt statistik från den internationella flygtransportsmyndigheten International Air Transport Association, IATA

Även i Europa har flygbolag skakats av liknande händelser och flera flygbolag har hotat med saftiga böter om man inte lyder kabinpersonalens instruktioner.

"Oacceptabelt beteende"

Nu gör Ryanair slag i saken.

Flygbolaget understryker att det handlar om ett “branschomfattande problem”.

– För att säkerställa att våra passagerare och besättning reser i en bekväm och stressfri miljö, utan onödiga störningar orsakade av ett litet antal störande passagerare, har vi infört en böter på 500 euro, som kommer att utfärdas till alla passagerare som avlägsnas från flygplanet på grund av deras misskötsel, säger samma talesperson.

– Även om dessa är isolerade händelser som inträffar hos alla flygbolag, är störande beteende i ett så begränsat delat utrymme oacceptabelt, och vi hoppas att vår proaktiva strategi kommer att fungera avskräckande för att eliminera detta oacceptabla beteende ombord på våra flygplan.

LÄS MER: Flygresenärer ska tvingas spotta vid ankomst – unik regel på gång i Sverige

Passagerare fick böta 35 000 kronor

Det är inte första gången som Ryanair går hårt åt passagerare som stör flygresorna.

Flera stökiga resenärer har krävts på pengar efter incidenter som bland annat tvingat plan att nödlanda.

Vid dessa fall har dock inte Ryanair själva utfärdat böter, istället har det skett genom stämningsansökningar och rättsprocesser.

Det ledde exempelvis i maj till att en person som betett sig illa på en resa från Glasgow till Krakow fick böta motsvarande 35 000 kronor.

– I dag välkomnar vi beslutet från Krakóws distriktsdomstol som bara visar en av de många konsekvenser som passagerare som stör flygningar kommer att få som en del av Ryanairs nolltoleranspolicy, sade en talesperson för Ryanair vid tillfället.

LÄS MER: Ryanairplan flög till “fel” destination – passagerare i tårar

Foto: Portuguese Gravity

Text: Redaktionen