ICA och Coop uttalar sig efter nya matprisbeskedet

2023 03 22

Lidl gick ikväll ut med att man sänker priset på hundratals varor.

Beskedet slog ned som en bomb mitt under den intensiva debatten kring de svenska livsmedelspriserna, som skenade över 20 procent i februari enligt Statistiska centralbyråns Konsumentprisindex.

Nu uttalar sig även regeringen om Lidls val att sänka priserna rejält.

– Mycket bra att Lidl går före med att sänka och frysa sina priser på över hundra varor, framhåller finansminister Elisabeth Svantesson (M) på Twitter.

Uppmanar andra butiker

Efter Lidls besked uppmanar nu regeringen andra matbutiker att göra samma sak.

– Jag hoppas att de stora matjättarna följer deras exempel och på så sätt underlättar vardagen för alla de hushåll som nu kämpar med höga priser, fortsätter finansministern.

Priserna som Lidl sänker påverkar bland annat kaffe, mjölk och köttartiklar.

Företaget lovar dessutom att fler varor läggs till bland prissänkningarna inom kort.

– Vi kommer fortsatt att erbjuda starka kampanjer, men vi har nu, i nära samarbete med våra leverantörer, kommit överens om att sätta nya lägre priser på över hundra varor i alla våra butiker i Sverige, säger Jakob Josefsson, Sverigechef på Lidl, i ett pressmeddelande.

Ica och Coop svarar

Efter kvällens besked har även Ica och Coop uttalat sig.

Och matjättarna är rejält pressade.

– I och med att vetepriserna och mejeripriserna går ner så tror jag att det i början på kvartal 2 borde vända nedåt, säger Icas vd Nina Jönsson till SVT.

Hon tillägger dock:

– Jag kan inte ge några löften, men jag kan ge prognoser. 

Även Coop tror att prissänkningar kan vara på gång inom kort.

– Vi justerar våra priser när vi får justeringar från leverantörerna. Vi ser flera råvaror som är på väg ner och förväntar oss prissänkningar från leverantörerna. Vår bedömning är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, säger Marcus Björling, pressekreterare på Coop, till samma tv-kanal.

Hårt pressade

Igår rapporterades att de tre matjättarna Axfood, Ica och Coop haft enskilda möten med just Elisabeth Svantesson.

Beskedet var då att handlarna inte höjer priset mer än nödvändigt.

– Det är viktigt att titta på helheten, det här är en komplex kedja, sade till exempel Coops vd Marie Mygren till SVT och pekade på ökade leveranskostnader som den bidragande orsaken till de stigande matpriserna.

Tidigare har livsmedelsbranschen slagit larm om att man är hårt pressade och att mathandeln till och med går back.

"Orimligt"

Elisabeth Svantesson markerade samtidigt tydligt inför en samlad presskår att det inte är acceptabelt att priserna ökar så mycket.

– Jag tycker fortfarande att det är orimligt att svenska matkassar kostar så mycket mer än i länder runt om, sade finansministern och tillade:

– Det finns mer att göra för att pressa priserna.

Inget pristak

Tidigare i mars krävde Vänsterpartiet att ett pristak ska införas på flera varor.

Det förslaget har emellertid slagits undan av regeringen som menar att politiker inte ska blanda sig i prissättning.

– Att sätta ett pristak och kanske reglera det i lag är en riktigt dålig idé som inte kommer fungera i Sverige och som inte fungerat på andra ställen, sade Elisabeth Svantesson till Sveriges Radio Ekot.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Land i Europa kan lämna Nato

2025 06 17

En premiärminister i Europa säger att neutralitet kanske skulle vara bättre för hans land.

Den transatlantiska försvarsalliansen Nato har befunnit sig i kris den senaste tiden.

Detta med anledning av att Donald Trump har ifrågasatt samarbetet.

Nu antyder en europeisk premiärminister att hans land kanske vill lämna Nato.

”Neutralitet skulle passa bättre”

Slovakiens premiärminister Robert Fico är en regeringschef som ofta går emot sina kollegor runt om i Europa, och som bland annat har anklagats för att vara ryssvänlig.

Nu säger Fico att Slovakien, som varit medlemmar i Nato i två decennier, kanske skulle vinna på att bli ett neutralt land, rapporterar Politico.

Uttalandet kommer efter att Natos generalsekreterare Mark Rutte föreslagit att medlemsländer ska tvingas lägga 5 procent av sin BNP på försvarsutgifter.

– Vad mig anbelangar kan jag säga er att i dessa meningslösa tider av rustning, när vapenföretag gnuggar sina händer, precis som läkemedelsföretag gjorde under covid-19, skulle neutralitet passa Slovakien mycket bra, säger Fico, enligt tidningen.

”Kan hota Slovakiens säkerhet”

Robert Fico är en av de mest kritiserade premiärministrarna i Europa, bland annat på grund av att han anses ha goda relationer till Vladimir Putin.

Fico ska diskutera frågan om neutralitet med andra partier på torsdag, uppger tidningen.

Slovakiens president Peter Pellegrini kritiserar Fico för uttalandet om Nato.

– Låt oss inte öppna dörren för debatter om ämnen som kan hota Slovakiens säkerhet, eftersom vårt lands säkerhet måste vara vår prioritet, säger Pellegrini, enligt tidningen.

Han menar också att det skulle bli betydligt dyrare för Slovakien att lämna försvarsalliansen än att vara kvar i den, trots kraven på utökade försvarsutgifter.

Överens på en punkt

Både Fico och Pellegrini är dock överens på en punkt.

De anser båda att ökningen av försvarsutgifter bör spridas ut över tid och inte komma i ett slag.

De vill också att man ska kunna lägga en stor del av utgifterna på satsningar där det finns dubbla användningsområden, enligt tidningen.

Robert Fico har inte uttryckligen sagt att Slovakien ska lämna Nato, utan bara antytt att det alternativet övervägs. Det återstår att se huruvida Fico menar allvar och vad det kommer att innebära för den transatlantiska försvarsalliansen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Ukraina vädjar – kallar till krismöte

2025 06 17

Ukraina kräver ett internationellt krismöte.

Kriget i Ukraina har de senaste dagarna hamnat lite i skuggan av konflikten mellan Israel och Iran.

Samtidigt har Ryssland genomfört stora attacker mot Kyiv, och nu vädjar Ukraina om ett internationellt krismöte.

Vill blixtinkalla till möte

Ukraina vill nu få till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd så fort som möjligt.

Detta efter att Rysslands attacker blivit allt mer brutala. Natten mot tisdagen dödades 14 människor i ryska attacker mot den ukrainska huvudstaden Kyiv.

Ukrainas FN-ambassadör Andrij Melnyk meddelar nu att landet har begärt att FN:s säkerhetsråd blixtinkallas till ett krismöte, rapporterar TV2.

– Jag har just undertecknat ett brev till presidenten för FN:s säkerhetsråd, där jag ber honom att sammankalla ett möte i säkerhetsrådet så snart som möjligt i samband med upptrappningen av Rysslands missilterror mot civila i Ukraina, säger Melnyk till den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform, enligt kanalen.

”Diplomatin är i kris”

Samtidigt uttalar sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om de ryska attackerna, som främst har drabbat civila ukrainare.

I ett inlägg på X påtalar Zelenskyj för omvärlden att Ryssland inte är intresserade av diplomati.

– Ryssland ignorerar varje diplomatiskt erbjudande från det internationella samfundet. Diplomatin är i kris. Det finns en tydlig anledning – Putin har öppet avvisat varje fredsinitiativ, kommenterar den ukrainske presidenten.

Även många utomstående bedömare menar att Ryssland medvetet förhalar varje försök till fredsprocess, och att Putins regim bara försöker ge sken av att vara intresserade av fred.

”Vanliga familjer i sina hem”

Volodymyr Zelenskyj beskriver attackerna mot Kyiv igår kväll som några av de värsta som Ryssland har genomfört under kriget.

– I går kväll genomförde Ryssland en av de största kombinerade attackerna mot Ukraina sedan början av detta krig, skriver Zelenskyj.

Ryssland riktar in sig på civila, menar han.

– Målen var våra städer – det vill säga vanliga människor, vanliga familjer i sina hem, enligt Zelenskyj.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen