Partiledare ifrågasätts internt – “har aldrig hänt”

2023 10 13

En av Sveriges främsta partiledare pressas nu hårt inifrån sitt eget parti.

Det rör sig om självaste statsministern och företrädaren för Sveriges tredje största parti: Ulf Kristersson (M).

I synnerhet är det höstens budgetbesked om att fler nu ska betala statliga inkomstskatt, vilket kritiserats öppet av toppnamn som Irene Svenonius (M) i region Stockholm och Louise Meijer (M) i justitieutskottet.

Att M-politiken attackeras inför öppen ridå och så hårt har skapat en intern press på Ulf Kristersson att agera mot kritikerna, rapporterar Expressen.

"Auktoritetsproblem"

Enligt tidningen talas det om “auktoritetsproblem” hos statsministern.

– Det är så illojalt och det får inga konsekvenser. Tänk om någon hade gjort så mot Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg, säger en person till Expressen som beskrivs som en central källa i partiet.

Även Kristofer Tamsons (M), regionråd i Stockholm har riktat öppen kritik mot det egna partiet i samband med det nya biltrafiksförbudet i huvudstaden – ett förslag  som hyllats av Ulf Kristersson.

Han kallar det för en “ideologisk kullerbytta” i Dagens industri.

Situationen är “helt unik”, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockhoms universitet.

– Det har aldrig tidigare hänt. Jag kan inte erinra mig ett enda exempel där en moderat statsminister varit utsatt för en sådan situation, säger han till Expressen.

Omsprungna av SD

Sedan riksdagsvalet för ett drygt år sedan har Moderaterna generellt haft det kämpigt i opinionen.

I veckan konstaterade även en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop att Kristerssons parti inte längre är Sveriges näst största.

Med liten marginal ligger M fortsatt bakom Sverigedemokraterna med 19,5 procent för Moderaterna och 19,6 procent för SD.

Lika stora eller mindre i relation till Sverigedemokraterna är något som borde oroa Moderaterna. Jimmie Åkesson håller ett allt högre tonläge när han pratar om vad som kan komma att hända efter valet 2026, framhåller Aftonbladets politiska kommentator My Rohwedder i en kommentar.

"Bästa positionen"

En färsk mätning av DN/Ipos idag indikerar liknande signaler.

Undersökningen visar att 57 procent av väljarna anser att Jimmie Åkesson och SD gjort ett “mycket eller ganska stort avtryck”, trots att partiet enbart är samarbetsparti till regeringen.

Motsvarande siffra för Moderaterna är 49 procent.

Sverigedemokraterna har den bästa position ett parti kan ha om man vill både bilda opinion och ha inflytande över sakpolitiken, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Land i Europa kan lämna Nato

2025 06 17

En premiärminister i Europa säger att neutralitet kanske skulle vara bättre för hans land.

Den transatlantiska försvarsalliansen Nato har befunnit sig i kris den senaste tiden.

Detta med anledning av att Donald Trump har ifrågasatt samarbetet.

Nu antyder en europeisk premiärminister att hans land kanske vill lämna Nato.

”Neutralitet skulle passa bättre”

Slovakiens premiärminister Robert Fico är en regeringschef som ofta går emot sina kollegor runt om i Europa, och som bland annat har anklagats för att vara ryssvänlig.

Nu säger Fico att Slovakien, som varit medlemmar i Nato i två decennier, kanske skulle vinna på att bli ett neutralt land, rapporterar Politico.

Uttalandet kommer efter att Natos generalsekreterare Mark Rutte föreslagit att medlemsländer ska tvingas lägga 5 procent av sin BNP på försvarsutgifter.

– Vad mig anbelangar kan jag säga er att i dessa meningslösa tider av rustning, när vapenföretag gnuggar sina händer, precis som läkemedelsföretag gjorde under covid-19, skulle neutralitet passa Slovakien mycket bra, säger Fico, enligt tidningen.

”Kan hota Slovakiens säkerhet”

Robert Fico är en av de mest kritiserade premiärministrarna i Europa, bland annat på grund av att han anses ha goda relationer till Vladimir Putin.

Fico ska diskutera frågan om neutralitet med andra partier på torsdag, uppger tidningen.

Slovakiens president Peter Pellegrini kritiserar Fico för uttalandet om Nato.

– Låt oss inte öppna dörren för debatter om ämnen som kan hota Slovakiens säkerhet, eftersom vårt lands säkerhet måste vara vår prioritet, säger Pellegrini, enligt tidningen.

Han menar också att det skulle bli betydligt dyrare för Slovakien att lämna försvarsalliansen än att vara kvar i den, trots kraven på utökade försvarsutgifter.

Överens på en punkt

Både Fico och Pellegrini är dock överens på en punkt.

De anser båda att ökningen av försvarsutgifter bör spridas ut över tid och inte komma i ett slag.

De vill också att man ska kunna lägga en stor del av utgifterna på satsningar där det finns dubbla användningsområden, enligt tidningen.

Robert Fico har inte uttryckligen sagt att Slovakien ska lämna Nato, utan bara antytt att det alternativet övervägs. Det återstår att se huruvida Fico menar allvar och vad det kommer att innebära för den transatlantiska försvarsalliansen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Ukraina vädjar – kallar till krismöte

2025 06 17

Ukraina kräver ett internationellt krismöte.

Kriget i Ukraina har de senaste dagarna hamnat lite i skuggan av konflikten mellan Israel och Iran.

Samtidigt har Ryssland genomfört stora attacker mot Kyiv, och nu vädjar Ukraina om ett internationellt krismöte.

Vill blixtinkalla till möte

Ukraina vill nu få till ett krismöte i FN:s säkerhetsråd så fort som möjligt.

Detta efter att Rysslands attacker blivit allt mer brutala. Natten mot tisdagen dödades 14 människor i ryska attacker mot den ukrainska huvudstaden Kyiv.

Ukrainas FN-ambassadör Andrij Melnyk meddelar nu att landet har begärt att FN:s säkerhetsråd blixtinkallas till ett krismöte, rapporterar TV2.

– Jag har just undertecknat ett brev till presidenten för FN:s säkerhetsråd, där jag ber honom att sammankalla ett möte i säkerhetsrådet så snart som möjligt i samband med upptrappningen av Rysslands missilterror mot civila i Ukraina, säger Melnyk till den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform, enligt kanalen.

”Diplomatin är i kris”

Samtidigt uttalar sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om de ryska attackerna, som främst har drabbat civila ukrainare.

I ett inlägg på X påtalar Zelenskyj för omvärlden att Ryssland inte är intresserade av diplomati.

– Ryssland ignorerar varje diplomatiskt erbjudande från det internationella samfundet. Diplomatin är i kris. Det finns en tydlig anledning – Putin har öppet avvisat varje fredsinitiativ, kommenterar den ukrainske presidenten.

Även många utomstående bedömare menar att Ryssland medvetet förhalar varje försök till fredsprocess, och att Putins regim bara försöker ge sken av att vara intresserade av fred.

”Vanliga familjer i sina hem”

Volodymyr Zelenskyj beskriver attackerna mot Kyiv igår kväll som några av de värsta som Ryssland har genomfört under kriget.

– I går kväll genomförde Ryssland en av de största kombinerade attackerna mot Ukraina sedan början av detta krig, skriver Zelenskyj.

Ryssland riktar in sig på civila, menar han.

– Målen var våra städer – det vill säga vanliga människor, vanliga familjer i sina hem, enligt Zelenskyj.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen