KG Hammar slår larm om Svenska kyrkan – ”Katastrofalt”

2025 05 10

Förre ärkebiskopen KG Hammar slår larm om ett ”katastrofalt” scenario för Svenska kyrkan.

KG Hammar var ärkebiskop i Svenska kyrkan mellan åren 1997-2006 och är fortfarande ett tungt namn inom kyrkan.

Nu går han ut och varnar för ett scenario som han anser vore ”katastrofalt” för kyrkan.

Bakgrunden är en intern strid om hur en av kyrkans mest värdefulla resurser ska användas.

”Katastrofalt för kyrkan”

Svenska kyrkan äger enorma mängder skog och är Sveriges femte största skogsägare.

Förra året tillsattes en utredning om hur kyrkan ska använda denna resurs – eftersom många medlemmar vill att kyrkan ska ta större hänsyn till klimat och miljö.

Den resulterade i ett förslag som bland annat innebar att en större andel skulle avsättas för biologisk mångfald samt att man i högre utsträckning skulle tillämpa ett skonsamt skogsbruk.

Men nu visar ett läckt dokument att förslaget ser ut att stoppas och ersättas av ett annat förslag med lägre miljö- och klimatambitioner, rapporterar DN.

Detta får KG Hammar att rasa.

– Står det fast är det katastrofalt för kyrkan, säger Hammar till tidningen.

”Måste bruka skogen med hänsyn”

KG Hammar har redan tidigare framhållit vikten av att kyrkan förvaltar sin skog på ett sätt som är i linje med kyrkans värderingar, istället för att prioritera ekonomiska aspekter.

– Så länge det traditionella skogsbruket rymdes inom jordens ramar kunde vi använda avkastningen till att predika och bedriva diakoni. Men idag måste vi bruka skogen med hänsyn till arternas samspel och urfolkens rätt och begränsa vårt uttag för att inte skogsbruket ska överrösta predikan och stå i vägen för kyrkans omsorg, skrev KG Hammar i en debattartikel i Kyrkans Tidning i mars i år.

Hammar har dock fått mothugg i en replik av professor emeritus Göran Molin.

– Lägger vi fokus på den biologiska livets frihet, där mångfalden blir en delmängd, så innebär detta orörd skogsmark. Det är dock tveksamt om detta också skulle vara bästa receptet för miljön i stort då trä utgör en viktig, förnybar råvara som även Kyrkan behöver i form av byggmaterial och papper, skriver Molin i repliken.

Tjäna Gud eller Mammon?

KG Hammar anser dock att kyrkan riskerar att förlora sin trovärdighet om man inte kraftigt förändrar sitt sätt att använda skogen.

– Jesus sa att vi inte kan tjäna både Gud och mammon. Med det här förslaget ser det ut som att vi tjänar mammon – för att sedan först i nästa led tjäna Gud, säger KG Hammar till DN.

Foto: M. Blomgren, Wikipedia resp Å. Paulsson Svenska kyrkan

Text: Redaktionen


Ryssland erkänner – “Ukraina gör det där bättre”

2025 07 12

En ny rysk rapport erkänner att vissa ukrainska produkter är bättre än ryska.

Det brutala kriget i Ukraina har lett till intensiv innovation från båda parter för att möta växande utmaningar.

Vikten av drönarteknik har understrukits av det utbredda användandet av drönare i kriget.

Nu framgår att Ryssland i en ny rapport hyllar ukrainska produkter som ska skydda mot drönare, rapporterar Kyiv Post.

Rapport visar

I takt med att drönare blir en allt viktigare del i krigföringen investerar såväl Ryssland som Ukraina i olika former av produkter som ska skydda exempelvis stridsvagnar från drönarna.

Ukrainska stridsvagnsbesättningar använder en så kallad “hood”, en nätskärm utformad för att skydda mot både drönare och ammunition som släpps från obemannade flygfarkoster.

I ny rysk dokumentation lovordas systemets prestanda och det anges att det har “ett 1,2 till 1,5 gånger högre förhållande mellan effektivitet och kostnad jämfört med andra kända konstruktioner”.

Stjäl designen

Den ryska versionen, registrerad av Karbyshev Military Engineering Academy, betonar skärmens rörlighet och snabba utplacering, utan att kompromissa med stridsvagnens befintliga pansar.

Samtidigt kommer uppgifter om att ryssarna stjäl designen.

– Det är en stor hyllning till den ukrainska lösningen, framhåller Defence Express som har tagit del av rapporten.

– Men det betyder också att den ryska militären sannolikt förbereder sig för att rulla ut den i fält, inte bara patentera den.

Ökar produktion

Samtidigt kommer uppgifter om att Ukraina ska utöka produktionen av sådana drönare som ska möta och förstöra ryska drönare.

– Ukraina fortsätter att utöka sin produktion och innovation av “Interceptor”-drönare för användning mot drönare av Shahed-typen, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Stort anslag

ISW fortsätter.

– Timur Tkachenko, chef för Kyiv City Military Administration, meddelade den 11 juli att Kyiv City kommer att anslå 260 miljoner hryvnia, eller 6,2 miljoner dollar, till Ukrainas Clean Sky-program som syftar till att använda “interceptor”-drönare för att försvara Kyiv mot nattliga ryska långdistansdrönarattacker.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Var på väg att slå tillbaka mot Trump – backar plötsligt

2025 07 12

Kanada backar plötsligt efter nya tullhot från Donald Trump.

Sagan om de många tullarna fortsätter.

Kanada har under en tid förberett sig för att slå tillbaka mot Donald Trump med tullar på stål och aluminium.

Nu backar Kanada plötsligt efter nya besked från den amerikanska presidenten, rapporterar Politico.

Kanada backar

Kanada pausar sina planer på att slå vedergällningstullar på amerikanskt stål och aluminium. 

Mark Carneys regering förberedde sig för att fördubbla sina mottullar på amerikanska metaller den 21 juli – till 50 procent från 25 – men Trumps nya brev har fått grannlandet i norr att tänka om.

USA:s president Donald Trump har i brevet meddelat att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti.

“Inga hämndtullar”

Två högt uppsatta regeringstjänstemän berättar för Politico att Kanada inte kommer att vidta ytterligare repressalier mot amerikanskt stål och aluminium.

– Allt skjuts upp till den första augusti, säger en kanadensisk tjänsteman.

Den första augusti är Trumps nya deadline innan högre tullar införs.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Nytt tullhot

Donald Trump har sagt att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti om inget avtal nås.

En allmän tull på 25 procent har redan införts på vissa kanadensiska varor, och landet har också drabbats hårt av Trumps globala stål-, aluminium- och biltullar – även om det för närvarande finns ett undantag för varor som uppfyller kraven i det nordamerikanska frihandelsavtalet, uppger BBC.

Inga nya avtal

USA har fortsatt bara nått nya handelsavtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med en rad länder – och nya uppgifter pekar på att avtal i någon form ska vara nära med EU och Indien.

Läs mer: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen