Klassiskt SVT-program läggs ned – efter 28 år

2025 05 06

En riktig långkörare i SVT läggs ned efter att ha sänts i 28 år.

Förändringens vindar tycks blåsa på SVT.

Tidigare i veckan meddelades att programmet ”Veckan” med Leif GW Persson läggs ned.

Nu kommer ännu ett överraskande besked när ett riktigt klassiskt SVT-program går i graven.

Lägger ner och gör nytt

Det handlar om programmet ”Go’kväll”, som har visats i SVT sedan 1997.

Nu ska programmet dock läggas ned och ersättas av ett annat program, rapporterar Aftonbladet.

– Man kan säga att vi ska göra något nytt, men som bygger vidare på det som ”Go’kväll” är i dag, säger SVT:s Christina Hill till tidningen.

”Go’kväll” produceras av SVT Umeå och sänds tisdagar-fredagar i SVT1.

Men nu ska programmet alltså läggas ned och ersättas av ett annat program.

”Kommer känna igen sig”

Det nya programmet som ersätter ”Go’kväll” har inte fått något namn än, men börjar vid årsskiftet och kommer att sändas mellan 16.00 och 19.30.

– Tittarna kommer att känna igen sig i innehållet, men under en ny titel kommer vi att utöka sändningstiden, ganska rejält och börja direktsända i stället varje vardag och lördag, säger Christina Hill.

Men många kommer kanske ändå sakna klassikern ”Go’kväll”, som alltså har visats i hela 28 år.

”Go’kväll” beskrivs som ett tv-magasin med intressanta gäster, reportage, matlagning med mera.

Farhågor i Umeå

Redan i höstas kom det emellertid signaler om att en förändring var på väg, vilket skapade en viss oro i tv-huset i Umeå där programmet görs, rapporterade DN.

– Det finns en del frågetecken, farhågor och känslor kopplat till detta, sade Johan Wiechel, sektionsordförande i den lokala fackklubben, till tidningen.

Och nu är nedläggningen alltså ett faktum, samtidigt som det står klart att ett nytt program ska göras.

Det nya programmet kommer att ha en huvudstudio i Stockholm, men mycket innehåll kommer fortfarande att komma från Umeå, enligt SVT.

Foto: Clement M

Text: Redaktionen


JUST NU: Jätteras för Ryssland – skräcksiffra för Putin

2025 11 04

Rysslands export av sjöburen olja minskar kraftigt.

Förra veckan noterades den största veckovisa nedgången sedan januari 2024, rapporterade Bloomberg.

Enligt uppgift sjönk den genomsnittliga exportvolymen från ryska hamnar till 3,58 miljoner fat per dag – en minskning med 190 000 fat jämfört med föregående vecka och den brantaste nedgången på 22 månader.

Totalt exporterade 26 tankfartyg 21,11 miljoner fat under veckan, jämfört med 34 fartyg och 26,41 miljoner fat veckan innan.

I genomsnitt motsvarar det en export på 3,02 miljoner fat per dag – omkring 20 procent lägre än föregående veckas totala export på 3,77 miljoner fat.

USA pekas ut

USA:s sanktioner mot de statliga ryska oljebolagen Rosneft och Lukoil ligger bakom det kraftiga raset.

Indien, Kina och Turkiet – som tillsammans står för omkring 95 procent av den totala importen av rysk råolja – har pausat eller minskat importen på grund av rädsla för sekundära sanktioner och svartlistning.

– Vissa köpare har vänt sig till mindre ryska leverantörer som ännu inte är belagda med sanktioner, men många köper olja från andra håll, skriver Kyiv Independent.

LÄS MER: Ryskt krigsfartyg i lågor 

Putin ger ny order

Samtidigt letar Putinregimen efter nya sätt att öka intäkterna.

Under tisdagen har Putin instruerat sin regering att utveckla en plan för utvinning av sällsynta jordartsmetaller.

Ryssland har tidigare öppnat för ett samarbete med USA om utvinning av de värdefulla metallerna.

– Vi är redo att samarbeta med utländska partners, inklusive amerikanska företag, sade Putin i slutet av februari enligt CNN.

– Jag vill betona att vi definitivt har mycket mer av sådana resurser än Ukraina. Ryssland är ledande i världen när det gäller reserver av sällsynta metaller. Vi är också redo att välkomna partners till våra nya territorier (östra Ukraina, reds. anm.) där det finns vissa reserver.

LÄS OCKSÅ: Rysk elitenhet utslagen 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


16okt2025

”Brist i hela Europa” – stort larm om populärt livsmedel

2025 11 04

Köttindustrins stora problem fortsätter.

Under årets första månader har det rapporterats flitigt om bristen på kött i matbutiker. Den svenska nötköttsproduktionen minskade exempelvis med 15 procent under det första kvartalet i år, jämfört med föregående år.

Nu ser situationen ut att förvärras ytterligare. Antalet kor har minskat till rekordlåga nivåer och köttindustrin förutspår fortsatt stigande priser, rapporterar DN.   

– Det är brist i hela Europa och det går inte ens att importera för att täcka upp. Det är en paradox: priserna är allt högre, men företagen försvinner, säger Jordbruksverkets analytiker Åsa Lannhard Öberg till tidningen.

”Kommer ta åratal”

Att vända utvecklingen kommer att ta tid.

Antalet dikor – det vill säga kor som föder upp kalvar – fortsätter att minska i Sverige och övriga Europa.

Även det totala antalet nötkreatur sjunker.

I dag har Sverige färre än 1,4 miljoner nötdjur – den lägsta noteringen sedan mätningarna inleddes 1886, enligt intresseföreningen Sveriges nötköttsproducenter.

Kommer bli dyrare

Den akuta köttbristen kommer leda till ännu dyrare priser i matbutiker. Det fastslår kobonden Henrik Lander, som är ordförande för Sveriges nötköttsproducenter.

– Vi tappar både kött och öppna landskap och priserna kommer att fortsätta uppåt, säger han till DN.

LÄS MER: Stor skillnad mellan matbutikerna – här handlar de prismedvetna 

”Behöver vänja oss”

Ulf Mazur, vd och grundare av jämförelsesajten Matpriskollen, har kallat bristen på nötkött för ”alarmerande”.

– Att vara köttbonde är ett slitsamt och ansvarsfullt arbete, men framför allt är det svårt att få lån och finansiering för att satsa på djurhållning, eftersom det innebär stora risker och stora investeringar. Ofta behöver gården skalas upp i storlek för att kunna nå lönsamhet och investeringar på 15 miljoner är inte ovanligt, sade Ulf Mazur i början av oktober.

– Jag tror också att det behövs mer långsiktiga åtaganden mellan parterna i branschen så att fler vågar satsa på nötköttsproduktion. Vi konsumenter kommer behöva vänja oss vid högre priser om vi ska ha några som vill jobba med att säkerställa tillgång på svenskt kött i både goda tider och i krisberedskap, tillade experten.

LÄS OCKSÅ: Priskollaps nära – folkkär produkt kan störtdyka i pris

Foto: E. Soares

Text: Redaktionen