EFTER OLYCKAN: Koncernen bakom Gröna Lund bryter tystnaden

2023 06 27

Dödsolyckan på Gröna Lund har chockat nöjesparksbranschen.

Nöjesparken i Stockholm håller fortsatt stängt. Igår inledde Statens haverikommission sin utredning om vad som föranledde den tragiska händelsen.

Parks & Resorts är koncernen som äger Gröna Lund.

Hittills har nöjesgiganten tagit sparsamt utrymme i medierna, men nu bryter man tystnaden.

Inte brustit

Enligt Parks & Resorts vd Christer Fogelmarck fokuserar man främst på två saker: stötta anhöriga och medarbetare.

Han menar också att det inte finns någonting som tyder på att Gröna Lund inte följt sina säkerhetsrutiner.

– Så vitt jag kan svara nu så har vi absolut gjort det i termer av det finns lagstadgade krav att åkattraktioner ska besiktigas inför säsongen, och så har också skett av en oberoende part, säger Christer Fogelmarck till Dagens Nyheter.

Tre uppmärksammade olyckor

Parks & Resorts äger även Kolmården och Furuviksparken. 

Båda anläggningarna har drabbats av tragiska händelser de senaste tiden. År 2012 dödades en djurskötare av vargar på den förstnämnda och i vintras sköts fyra schimpanser till döds efter en uppmärksammad rymning på Furuviksparken.

Christer Fogelmarck är noga med att betona att det är vitt skilda incidenter, men att företagskulturen präglas av säkerhet.

I nuläget kan han inte svara på om man måste förändra säkerhetsrutinerna – men utesluter inte heller ett sådant scenario.

Det är självklart så att om de utredningar som görs kommer till nya klara slutsatser så kommer vi också utveckla våra rutiner, säger han till DN.

Stänger flera attraktioner

Såväl Kolmården som Furuviksparken har valt att stänga berg- och dalbanor av samma tillverkare som Jetline, den attraktion på Gröna Lund där dödsolyckan ägde rum.

– Även om ingenting pekar på att något skulle vara fel, kommer vi av säkerhetsskäl att stänga denna tills vidare, framhöll Furuviksparken i ett pressmeddelande igår.

Hittat avvikelse

Redan efter första dagen av haverikommissionens arbete kunde man igår meddela att man hittat en avvikelse.

– De två främsta hjulen har av någon anledning lossnat, sade John Ahlberk, som är generaldirektör på Haverikommissionen, i SVT:s Aktuellt.

– Man ser att det är fyra hjul-set, eller boggier, under varje vagn men på den som har spårat ur har två av de främsta av någon anledning lossnat från sina infästningar i den bärarm som håller upp dem.

LÄS MER: Haverikommissionen har hittat avvikelse

LÄS MER: Teorin: Därför inträffade olyckan på Gröna Lund

LÄS MER: Liseberg pressas – stänger inte åkattraktion

Foto: Gröna Lund

Text: Redaktionen


JUST NU: USA överväger dramatiskt beslut – massiv bomb kan släppas

2025 06 17

USA har vapnet som kan förgöra Irans kärnkraftsanläggningar en gång för alla.

Vapnet som pekas ut kallas GBU-57, även känt som Massive Ordance Penetrator eller “bunkerförstöraren”, och väger 13 ton. 

Det kan enbart användas av amerikanska bombplan och avfyras av amerikanska krigspiloter.

Nu behöver USA:s president Donald Trump fatta beslut om landet ska bli en aktiv part i kriget och använda bomben, rapporterar The New York Times.

– President Trump överväger ett kritiskt beslut i det hittills fyra dagar långa kriget mellan Israel och Iran: huruvida han ska gå in i striden genom att hjälpa Israel att förstöra kärnkraftsanläggningen Fordo, belägen djupt under marken, uppger reportern David E. Sanger, som bevakat Irans kärnkraftsprogram i över 20 år, till den egna tidningen.

Uppmaningen: "Växla upp"

Fattar Trump ett sådant beslut kommer USA att bli en direkt deltagare i konflikten.

– Och ta sig an Iran i precis den typ av krig som Trump har svurit, i två valkampanjer, att undvika, betonar New York Times.

Samtidigt uppmanar John Bolton, som var nationell säkerhetsrådgivare under presidentens första mandatperiod men som därefter svängt och blivit en hård kritiker av Trump, USA att ge sig in i kriget.

– Irans utbredda kärnvapenspridning är ett globalt problem. USA kan snabbt och effektivt avveckla Irans underjordiska anläggningar, och det är en anledning till att vi bör växla upp och hjälpa Israel, framhåller Bolton på X.

Riskerar att inte nå målet

De så kallade “bunkerförstörarna” kan borra sig ned i marken innan de exploderar och har därför möjlighet att slå till mot underjordiska anläggningar.

Bolton menar dock att USA bör förse Israel med vapnet snarare än att avfyra dem själva. Idag har Israel varken tillgång till bomberna eller bombplanen som behövs för att utföra en attack med omtalade vapnet.

Om Trump inte säger ja till att använda GBU-57 skulle det kunna innebära att Israel aldrig når sitt huvudmål med attackerna mot Iran, enligt NYT.

– Fordo har alltid varit kärnan i det här. Om det slutar med att Fordo fortfarande hålls igång, då är det inte en strategisk vinst, säger Brett McGurk, som arbetade med Mellanösternfrågor i Vita huset under fyra presidenter på 2000-talet, till tidningen.

Uppmanar till evakuering

Trump har i dagarna uttryckt att Iran i första hand söker en överenskommelse via förhandlingar.

Natten till tisdagen uppmanar presidenten alla i den iranska huvudstaden Teheran att evakuera. Flera explosioner har därefter rapporterats i samma stad.

– Iran kan inte ha kärnvapen, framhåller Trump på Truth Social.

LÄS MER: USA varnar – “alla bör evakuera omedelbart”

Foto: Sgt. Michael Ammons, USAF - U.S. Department of Defense

Text: Redaktionen


Vanlig skylt stoppas – plockas bort från svenska vägar

2025 06 17

Under större delen av sommarhalvåret kan du se samma typ av skylt längs många vägar i Sverige.

Men det är bara en tidsfråga innan det inte går längre.

Trafikverket har nämligen fattat beslut om att sätta stopp för fenomenet.

Det handlar om hemmagjorda loppisskyltar som ofta sätts upp intill vägarna och i dikesrenar, vilket inte är tillåtet.

Egna skyltar som visar vägen till exempelvis gårdsbutiker eller försäljning av honung eller färska ägg är också i farozoenen.

– De utgör en trafikfara och kommer plockas bort, bekräftar Carl Magnusson, som jobbar som sektionschef Underhåll på Trafikverket, till Borlänge Tidning.

Måste ansöka om tillstånd

Att organisera loppmarknader är en vanlig företeelse under sommaren.

Likaså att marknadsföra evenemangen med egengjorda skyltar. Men det är få som vet om att skyltarna är förbjudna – om de sätts upp för nära vägen.

Anledningen är att de bedöms störa trafiken genom att exempelvis skymma sikten om den står innanför tre till fem meter åt sidan från dikets utsida, vilket i regel är måttet för vägområdet.

Men skylten kan även ryka om den står utanför, eftersom det krävs tillstånd från markägare och ibland även bygglov.

– Den som vill ha en skylt längs vägen kan exempelvis ansöka om att få en godkänd vägvisningsskylt hos Trafikverket, säger Carl Magnusson.

Dessa får myndigheten inte röra

Att söka tillstånd för att sätta upp en skylt är dock inte gratis. Exakt hur mycket det kostar beror exempelvis på skyltens storlek.

Men det finns ett sätt att undvika att Trafikverket blandar sig i. Och det är att sätta upp skylten på din egen tomt.

– Den kan vi inte plocka ned. Vi går inte in på någons tomt och plockar ned en skylt, säger Carl Magnusson till SR.

Sker varje år

Enligt Trafikverket görs liknande insatser varje år.

Skyltarna är helt enkelt inte förenliga med säkerheten på vägarna.

– En del skyltar kan vara trafikfarliga om de har en olämplig placering som stör sikten eller tar uppmärksamhet från körningen. Skyltarna i vägområdet gör det också svårare när vi arbetar med att rensa diken och röja sly eller gräs, för att skapa en trygg och säker miljö för våra trafikanter, säger Bob Kolmodin, projektledare på Trafikverket.

Foto: P. van der Meulen

Text. Reda