Kraftig förändring för a-kassan
2025 04 28
Utbetalningarna från a-kassan skjuter i höjden.
Inte sedan Sverige var mitt uppe i coronakrisen har liknande siffror noterats.
Under årets första kvartal har omkring 6,8 miljarder kronor betalats ut från a-kassan, vilket motsvarar en ökning på 50 procent jämfört med motsvarande period 2020.
Då låg utbetalningarna på 4,5 miljarder kronor.
– Att arbetslösheten är hög märks på de rekordstora utbetalningarna från a-kassan. Vi får gå tillbaka till brinnande pandemi för att senast hitta utbetalningar i den här storleken, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett uttalande.
Ökat 85 procent
Förändringen är som störst i Stockholm. Huvudstadsregionen kan notera en ökning på 85 procent i utbetalningarna. Tvåa kommer Uppsala på 68 procent, enligt statistik från Sveriges a-kassor.
Norrbotten och Blekinge är de enda regionerna där en nedgång kan konstateras.
– De höga beloppen blir ett tydligt bevis på att i kärva tider har a-kassan en viktig funktion som både trygghets- och omställningsförsäkring, säger Tomas Eriksson.
Han fortsätter:
– Den spelar en avgörande roll för att människor ska våga ta steget vidare i karriären eller byta bransch när tiderna förändras.
Rekordmånga medlemmar
Enligt Sveriges a-kassor går det att notera en ökning i år även jämfört med förra årets första kvartal.
Sett över hela landet har den utbetalade summan ökat med nästan 28 procent i förhållande till hur det såg ut 2024. Ökningen är störst i Västerbotten, 54 procent.
Tidigare i år kunde det även bekräftas att fler än någonsin blir medlem i a-kassorna. I slutet av januari meddelades att nästan fyra miljoner personer har bekräftat medlemskap.
– En mer otrygg arbetsmarknad och en högre arbetslöshet är sannolikt de viktigaste förklaringarna till att fler vill försäkra sin lön och söker medlemskap i en a-kassa, säger Tomas Eriksson.
Arbetslösheten i Sverige låg under mars månad på 8,5 procent, enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån.
LÄS MER: Jättebrist på personal – i 15 av 21 län
Foto: Tuisku2022
Text: Redaktionen