Här är länet som är sämst i hela Sverige på att vaccinera sig

2021 08 17

Skåne är sämst i hela landet på att vaccinera sig mot covid-19.

Fagra rapsfält och fina gäss i all ära men när det gäller de livsviktiga vaccinationerna ligger skåningarna inte särdeles bra till avslöjar Folkhälsomyndighetens statistik. Ingenstans i Sverige är man sämre på att kavla upp ärmarna och skydda sig mot det fruktade coronaviruset.

Ungdomarna inte sämst

Och trots att ungdomsklassen 18 – 29 år var sist ut att få möjlighet att vaccinera sig så är det ändå inte de som ligger sämst till i Skåne. Istället är det åldersgruppen 40-60 år rapporterar SVT.

Hela 57 000 medelålders skåningar har i nuläget struntat i att ta första dosen och Folkhälsomyndigheten konstaterar att det är dåligt ställt även med andra åldersgrupper i Skåne.

Befarar smittspridning

Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam uppmanar skåningarna att snarast se till skydda sig mot viruset.

– Det här rullar på i den takt som vi har sett. Vi vill att folk ska ta chansen nu när det är så gott om tider. Det är verkligen dags nu innan allting drar igång med skolor och jobb, säger Per Hagman som befarar att smittspridning kommer att ta fart igen i Skåne.

Foto: Magnus Olin

[yop_poll id="479"]

8 okt 2025

Åkesson: “Låter helt bisarrt” – konspirationsteori har fått fart

2025 10 08

En uppmärksammad konspirationsteori sprids som en löpeld på sociala medier.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Tobias Andersson, tillika ordförande i näringsutskottet, har kopplat ihop män som äter mindre kött med att rösta vänster.

I en intervju med Nick Alinia förra året sade han att “östrogen och testosteron påverkar vad du röstar på”.

Andersson påstod också “om man vill vara konspiratorisk” att det finns krafter i samhället som vill feminisera män genom kostrådgivning och skolundervisning. 

Åkesson: "Låter bisarrt"

De senaste dagarna har intervjun från 2024 fått rejäl fart på sociala medier. Inte minst i efterspelet av de nya kostråden om att minska intagen av rött kött till 15 gram per dag, som släpptes förra veckan.

Nu kommenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson partikollegans resonemang kring den påstådda ambitionen om att försöka få män att minska på köttätandet, göra dem svagare och därmed få dem att rösta vänster.

Jimmie Åkesson framhåller förvånat att han aldrig hört talas om det.

– Jag har inte sett det klippet, men det låter helt bisarrt faktiskt, säger partiledaren till GP.

"Tror inte det är en konspiration"

Tidningen understryker att det är svårt att veta om Andersson menar allvar med teorin.

Jimmie Åkesson tror inte att det “kan ha varit seriöst menat”. Han säger att han inte tror att det finns någon konspiration “som lurar oss att äta mindre kött för att vi ska rösta vänster”.

Däremot, om man vänder på det, så är det väl kanske så att de som inte äter så mycket kött oftare är miljöpartister eller vänsterpartister. Det är väl ett faktum kanske, men jag tror inte att det är en konspiration eller så.

LÄS MER: Willys hemsida kraschade – enormt intresse

Slår tillbaka: "Märkligt försök till drev"

Tobias Andersson har kommenterat den uppmärksammade intervjun och de senaste dagarnas spridning av den.

På sociala medier skrivit ledamoten att det är “ett av de märkligaste försöken till drev jag varit med om”.

– Medvetna misstolkningar och rena lögner om mitt resonemang hos Nick Alinia för ett år sedan har fått vänstertroll att ljuga om att jag tror att män blir kvinnor av att äta grönsaker, skriver han på X och fortsätter:

– I intervjun säger jag “om man vill vara konspiratorisk” innan jag utvecklar mitt resonemang och påstår aldrig att jag har någon bestämd uppfattning i frågorna. 

LÄS MER: ”Allvarligt” – 1,3 miljoner svenskar har samma problem på jobbet

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


8 okt 2025

Kunder har blivit sjuka – 95 Ica-butiker anmälda

2025 10 08

Anmälningar har rasslat in mot Ica efter misstänkta matförgiftningar.

En uppmärksammad Icabutik i Stockholm uppges flytta fram datumen på kött som exempelvis oxfilé och fläskkotletter.

Men det är fler av matjättens butiker som är i blåsväder.

Enligt en ny kartläggning har 95 Icabutiker anmälts minst tre gånger efter larm om magsjuka bara under de senaste fem åren, avslöjar Aftonbladet.

Det handlar om allt från kräkningar till diarré och magkramper.

Om jag var kvalitetsansvarig i en mataffär som har fått många anmälningar om matförgiftningar, då skulle jag ta det som en signal för att det är dags att utbilda personalen i grundläggande livsmedelshygien. Får man många anmälningar kan det finnas brister, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, till tidningen.

"Det händer"

Att utreda misstänkta matförgiftningar baserat på larm om mataffärer är dock en komplex fråga.

Marie-Louise Danielsson-Tham understryker att det är “omöjligt att veta” om det är en specifik vara som gjort kunden sjuk eller om personen dragit på sig till exempel vinterkräksjuka på stan.

Att kunden inte hanterat varan korrekt hemma i köket kan också vara en anledning till att man blivit sjuk.

Ica delar den bilden.

Matjätten konstaterar att "matförgiftningar händer”.

– Och det är en ganska komplex fråga för det är en ganska lång kedja alltid från primärproduktion till så att konsumenten har ätit upp den här produkten. Vi har en process och rutiner för att hantera om det går så långt så att någon har blivit matförgiftad så har vi rutinerna, säger Niklas Warén som är kvalitetsansvarig på Ica Sverige, till Aftonbladet.

LÄS MER: Willys hemsida kraschade – enormt intresse

Tidigare anställd: lurade kunder

Tidigare i år pekades Ica Maxi i Jönköping, en av Icas största och mest framgångsrika Maxibutiker, ut som en av butikerna som fuskar med maten.

Före detta anställda hade då slagit larm om att illaluktande kräftor sköljs av, pajer packas om och bäst före-datum flyttas fram.

– Vi fick instruktioner om att så länge det inte är mögel på pajerna är de okej. Jag kände att vi lurade kunder, sade en tidigare butiksmedarbetare till SVT i våras.

Ica Maxi-butiken tillbakavisade vid tillfället uppgifterna.

–  Vi har säkra rutiner och processer för att hantera avvikelser som uppstår och jag känner mig väldigt trygg med att vi har en bra livsmedelshantering i butiken, säger butikschefen Dennis Andersson till tv-kanalen.

LÄS MER: Coop öppnar ny jättebutik – ”Dubbelt så stor”

Foto: Håkan Dahlström

Text: Redaktionen