Lärare dödad – flera skadade

2023 10 13

En knivattack har inträffat på en gymnasieskola i Arras, Frankrike.

Det rapporterar franska BFMTV.

Enligt tv-kanalen har en lärare dödats och flera personer har skadats.

En icke namngiven poliskälla uppger för BFMTV att den misstänkte gärningspersonen ropade "Allahu Akhbar" i samband med dådet.

Enligt samma källa är den misstänkte i 20-årsåldern och en före detta elev på skolan. 

Är gripen

En misstänkt gärningsperson har gripits.

Det bekräftar Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin på X, tidigare Twitter.

– En polisinsats har ägt rum på gymnasieskolan Gambetta i Arras. Gärningsmannen har gripits av polisen, skriver ministern.

Myndigheter bekräftar

Lokala myndigheter i Arras har även bekräftat att en person har gripits.

Flera franska medier skriver att en lärare har dött och att flera personer på skolan har skadats.

Två av dem som skadats uppges vara allvarligt skadade.

"Försökte skydda oss"

Elever på skolan ska ha låst in sig i klassrummen i samband med händelsen.

– Vi gick ut från klassrummet för att gå till matsalen, och vi såg killen med två knivar attackera läraren. Det var mycket blod, säger en elev som citeras i franska medier. 

– Han försökte lugna ner honom och skydda oss. Han sa åt oss att gå ut, men vi förstod inte. Vi sprang och andra gick in i klassrummet igen, berättar eleven. 

Texten uppdateras…

Foto: A. Choren

Text: Redaktionen


JUST NU: Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto:

Text. Reda


Bluffvåg slår mot försäkringskunder: Falska telefonsamtal

2025 06 17

Ett försäkringsbolag går ut med en varning efter att flera personer blivit uppringda av bedragare som utger sig för att representera företaget.

Afa Försäkring har den senaste tiden fått in rapporter om misstänkta telefonsamtal där personer utger sig för att arbeta för bolaget.

Bluffmakarna ringer från nummer som kan likna Afa Försäkrings officiella kontaktuppgifter och påstår att de behöver verifiera uppgifter eller hantera utbetalningar.

Syftet är i själva verket att lura till sig känslig information, exempelvis personnummer eller bankuppgifter.

Företaget: Vi ber aldrig om känsliga uppgifter via telefon

I ett uttalande på sin hemsida betonar Afa Försäkring att man aldrig begär bankinformation, inloggningsuppgifter eller personliga koder via telefon.

– Vi uppmanar alla som blir kontaktade i liknande ärenden att omedelbart avsluta samtalet och aldrig lämna ut personlig information. Vid minsta tveksamhet bör man kontakta företagets kundtjänst via officiella kanaler.

Misstänkta samtal bör rapporteras

För att stoppa blufförsöken i tid uppmanar Afa Försäkring allmänheten att rapportera misstänkta samtal direkt till bolaget.

De hänvisar också om att kontrollera telefonnummer och avsändare noggrant. En informationsinsats är nu igång för att öka medvetenheten bland försäkringstagarna och förhindra att fler fall inträffar.

Bedrägeriförsök på nedgång

Enligt siffror från Polismyndighetens Nationella bedrägericentrum minskade brottsvinsterna från telefonbedrägerier, så kallad vishing – med hela 52 procent i september 2024 jämfört med samma period året innan, och med 16 procent jämfört med augusti.

Dessutom låg antalet anmälda bedrägeribrott något lägre än året innan.

– Anmälda bedrägeribrott ligger på en något lägre nivå i år än 2023, vilket är glädjande. Att redan nu säga att det är ett trendbrott är att ta ut segern i förväg, men siffrorna indikerar att vi är på väg åt rätt håll, uppger Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum.

Foto:  P. Du Preez

Text: Redaktionen