Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen


”Häpnadsväckande väderprognos” i Danmark – Sverige påverkas

2025 05 07

Danmark kommer att drabbas av ett mycket ovanligt väderfenomen.

Det framgår av en färsk väderprognos från danska TV2. Enligt prognosen kommer Danmark drabbas av en historisk torrperiod de kommande veckorna. I princip kommer inte en endaste droppe regn att falla över landet, vilket kommer att göra Danmark till ett av de torraste länderna i hela Europa.

TV2 beskriver själv prognosen som ”häpnadsväckande”.

Enligt kanalens meteorolog Jonas Damsbo är väderfenomenet en konsekvens av ett stort väderomslag i Europa.

– Medan norra Europa upplever högtrycksväder, är det instabila vädret lokaliserat nere över södra Europa. I skrivande stund verkar denna väderfördelning fortsätta så långt ögat kan nå, framhåller Damsbo.

Så påverkas Sverige

Det torra vädret kommer också att påverka Sverige – framför allt södra delen av landet.

– Vi kan räkna med att det blir ännu torrare än vad som var tanken från början under vecka19-20. Än så länge tyder vissa signaler på att mer välbehövligt regn kan nå fram till oss under den avslutande perioden, men är fortfarande mycket osäkert, framhåller vädertjänsten Klarts meteorolog Lasse Rydqvist i ett uttalande.

LÄS MER HÄR: Extrem väderhändelse – forskare slår larm

Tydlig trend

De senaste åren har Sverige drabbats av flera långa torrperioder, enligt SMHI.

Våren och försommaren 2023 var mycket torr och ett långvarigt nederbördsunderskott ledde till mycket låga vattennivåer i södra Sverige under sommaren 2022.

Dessutom var sommaren 2018 extremt torr med höga temperaturer och nederbördsunderskott.

Konsekvenserna på vissa håll blev stora. Under den rekordvarma sommaren skakades Sverige av omfattande skogsbränder.

Skog motsvarande 35 700 fotbollsplaner brann ner i Sverige.

Flera orter fick evakueras och Sverige fick ta hjälp av ett tiotal länder för att släcka bränderna.

Totalt skadades 9 500 hektar skog av ett värde på 300 miljoner kronor, uppger SvD.

Foto: T. Sergej

Text: Redaktionen


Ryssland tvingas till akutåtgård – närmar sig Moskva “från alla håll”

2025 05 06

Samtliga flygplatser i Rysslands huvudstad Moskva har stängt under natten till tisdagen.

Det uppger nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till Rosaviatsia, som övervakar rysk flygtrafik.

Bland annat gäller det de stora flygplatserna i Vnukovo, Domodedovo, Zhukovsky och Sheremetyevo.

Enligt Sergej Sobjanin, borgmästare i Moskva, beror akutåtgärden på att på att en svärm av drönare närmat sig huvudstaden “från alla håll”.

Tjugotal drönare

Ryska tjänstemän uppger att det handlar om ett tjugotal ukrainska drönare. Senare på tisdagsmorgonen har uppgifterna ändrats till 105 drönare, uppger TV2. Enligt landets myndigheter sköts samtliga ned och orsakade ingen större skada. 

Det kommer dock uppgifter från Bazaar, Mash och Shot, samtliga nyhetskanaler med kopplingar till ryska säkerhetstjänster, om att minst en drönare ska ha slagit ned i ett flerfamiljshus nära en större väg i södra Moskva.

Uppgifterna är obekräftade.

Ukraina har inte kommenterat

Det är andra natten i rad som Ryssland hävdar att Moskva har attackerats av ukrainska drönare. Enligt det ryska försvarsdepartementet ska man ha skjutit ned totalt 26 drönare under natten till måndagen, inklusive drönare över regionerna Brjansk och Kaluga.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna.

Vid tidigare tillfällen har Kyiv uppgett att drönarattacker mot Ryssland utgör svar på de fortsatta ryska angreppen mot ukrainskt territorium, framför allt mot civila mål som bostadsområden samt energiinfrastruktur.

Att attackera mål på ryskt territorium avser att förstöra infrastruktur som bedöms som central för Rysslands övergripande krigsinsatser, skriver Reuters.

Zelenskyj: Kan inte hållas ansvariga

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har tidigare gett besked om en ensidig vapenvila mellan 8-10 maj som sammanfaller med det ryska firandet av Segerdagen, till minne av Sovjetunionens seger över Nazityskland och 80-årsdagen av andra världskrigets slut.

Flera utländska ledare och delegationer kommer att besöka Moskva den 9 maj då en stor militärparad hålls i huvudstaden.

Ukraina har avfärdat Putins "vapenvila" och sagt att man bryr sig om ”människoliv, inte parader”. Istället vill landet se en villkorslös vapenvila i minst 30 dagar.

– Vår ståndpunkt är mycket enkel för alla länder som reser till Ryssland den 9 maj: Vi kan inte hållas ansvariga för vad som händer på Ryska federationens territorium, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj enligt Politico.

Flygplatserna i Moskva har öppnat igen på tisdagsmorgonen efter stängningarna.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen