Mycket kraftig smittspridning i Sverige

2022 01 02

Sverige har drabbats av den näst högsta siffran för antalet registrerade smittade sedan pandemin startade.

Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering visar i dag att antalet bekräftade smittade under det senast registrerade dygnet uppgår till 10 874 fall runt om i Sverige.

Mycket kraftig smittspridning

Det är Sveriges näst högsta dygnssiffra under hela pandemin och det står klart att det sker en mycket kraftig smittspridning i Sverige just nu. Statsepidemiolog Anders Tegnell kan tyvärr konstatera att julen 2021 inte följer samma positiva mönster som julen 2020 och andra tidigare storhelger då smittan avtagit.

Följer inte fjolårets mönster

– Redan innan jul började det och det verkar ju närmast denna gången faktiskt accelerera under julhelgen vilket det ju inte gjorde förra året och inte gjort under helgerna tidigare, säger Anders Tegnell till SR.

Enormt snabb spridning

De nya siffrorna visar på en enormt snabb smittspridning i Sverige. Här är antalet fall under några utvalda dagar i december enligt Folkhälsomyndighetens webbsida:

▪   2 424 st fall 1 dec

▪       927 st fall 5 dec

▪   2 866 st fall 10 dec

▪   4 009 st fall 15 dec

▪   3 055 st fall 20 dec

▪   2 388 st fall 25 dec

▪   6 170 st fall 27 dec

▪10 874 st fall 29 dec

Anders Tegnell uttalar sig

Anders Tegnell slår fast att utvecklingen nu är kraftig.

– Vi får en snabbt ökande smittspridning nu. Det verkar verkligen se ut som det, säger han.

Det är bara ett enda annat tillfälle under pandemin då fler nya smittfall registrerades under ett enskilt dygn och det var en dag i december 2020 då 11 376 personer smittades.

Tegnell uppger flera orsaker

Anders Tegnell framhåller för SR att det finns flera orsaker till den kraftiga smittspridningen i Sverige just nu.

– Dels är det en säsong som vi vet sen förra året att viruset sprids lättare under vintertid, säger han.

– Och sen har vi då tillkomsten av den nya varianten omikron som ju uppenbarligen är bättre på att sprida sig.

– Och även drabbar personer som haft sjukdomen tidigare mer och även drabbar vaccinerade mer, framför Tegell.

Nytt EU-rekord

Smittspridningen ökar mycket kraftigt i en lång rad länder i Europa just nu och Frankrike drabbades i går onsdag av hela 208 000 nya fall. Det är både nytt franskt rekord och nytt EU-rekord, uppger France 24.

Lag om munskydd utomhus

För att hejda smittan blir det obligatoriskt att bära munskydd utomhus i Paris från och med i morgon fredag. Den som strider mot lagen får böta omkring 1 300 kronor.

Även Storbritannien, Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Cypern och Malta har slagit nytt dygnsrekord denna vecka.

Smittade trots tre doser

Att den tredje dosen fungerar bra mot allvarlig sjukdom – men däremot sämre mot smitta – rapporteras från Färöarna. 21 av 33 personer ur personalen vid Landssjukhuset på Färöarna har smittats av omikronvarianten vid ett privat event.

Alla 21 hade fått tre doser innan tillställningen och alla hade dessutom testat negativt strax före eventet, uppger Jyllands-Posten. De smittade drabbades av bland annat feber och muskelvärk men ingen behövde sjukhusvårdas.

Positiva signaler

Från Israel kommer positiva signaler rörande just omikronvarianten som bidrar till den omfattande smittspridningen just nu. Trots att allt fler smittas i Israel så har inte antalet sjukhusvårdade ökat. Detta har fått landets hälsodepartement att överväga en ny strategi som enligt Channel 12 benämns "massinfektionsmodell".

Flockimmunitet diskuteras

Times of Israel konstaterar att det har likheter med Sveriges inriktning i början av pandemin. Regeringen Löfven har dock avvisat att Sverige eftersökte flockimmunitet, vilket nu Israel rapporteras överväga.

Foto: Folkhälsomyndigheten, YT


Blytungt besked för Trump i natt

2025 04 18

Ett nytt besked sätter den amerikanske presidenten Donald Trump i minst sagt dålig dager.

En rekordlåg nivå.

Till och med sämre än de sämsta siffrorna under hans föregående mandatperiod.

Så beskrivs resultatet från de färska mätningar som Newsweek och CNN tagit del av – och som innebär ett tufft besked för den amerikanske presidenten Donald Trump.

Rekordlågt stöd

Enligt opinionsmätningarna är Trumps stöd bland amerikanska oberoende väljare nämligen rekordlågt.

Oberoende väljare var avgörande för Trumps seger i valet 2024, där 46 procent stödde honom.

Detta jämfört med 41 procent i valet 2020 – då 54 procent i samma väljargrupp röstade på Demokraterna.

“Gillar inte hans ord”

Enligt CNN:s opinionsanalytiker Harry Enten har Trumps stöd bland oberoende väljare gått från minus 16 procent 2017 – till minus 22 procent år 2025, vilket innebär att presidenten “slagit sitt egna rekord”.

– De motsätter sig, motsätter sig, motsätter sig. De gillar helt enkelt inte de ord som kommer ur Trumps mun, framhåller Enten.

Läs mer: Trump har vaknat – får vredesutbrott direkt

“Trio i negativitet”

Trumps stöd i väljargruppen verkar ha urholkats – bland annat efter tullbeskeden den 2 april, som skakade om marknaderna ordentligt innan de sedermera stabiliserades något av en utropad paus.

– De gillar inte någonting som kommer ur Donald Trumps mun just nu, förutom kanske vad gäller invandring, men när det gäller ekonomin, när det gäller överlag och när det gäller tullar, så är det en trio för negativitet för oberoende väljare, säger Enten.

“Kina vill förhandla”

Under gårdagen meddelades det att “alla länder” numera vill träffas för att förhandla med regeringen Trump – till och med rivalen Kina, trots det handelskrig landet utkämpar med USA.

– Varje land, inklusive Kina, vill träffas, säger Trump.

Läs vidare: Trumps lycka – efter Kinabesked

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


Nytt förbud på gång – påverkar svenska hushåll med trädgård

2025 04 17

Miljömålsberedningen går fram ett förslag om nytt förbud som bland annat påverkar hushåll med trädgård.

Ett förbud mot nya och förlängda tillstånd för torvtäkter i Sverige.

Det föreslås bli verklighet från och med 1 januari 2026.

"Orimligt"

Torv är en råvara som enligt en uppskattning från branschorganisationen Svensk Torv täcker 25 procent av Sveriges landareal. Torvmarken uppgår till 6,4 miljoner hektar.

Siffrorna från Sveriges geologiska undersökning är något mindre, 15 procent, men även den andelen gör landet till ett av de mest torvtätaste i världen.

Men nu kan torvtäkt förbjudas.

Och det möts med skarp kritik.

– Det är orimligt att ett så omfattande förslag kan vila på en så begränsad vetenskaplig grund, säger Rita Larsson, ordförande i Svensk Torv, i ett uttalande.

Används i trädgården och mat

Råvaran bedöms vara avgörande för tillgången på mat.

– Torv är också en av de mest pålitliga produkterna när det gäller att producera rena, hälsosamma livsmedel effektivt och utan pesticider eller andra förorenade element, har Jaco Dijkshoorn, Director BU Materials and Procurement vid Kekkilä-BVB, tidigare sagt till Viola enligt Svensk Torv.

Ett förbud kan också påverka hushåll med trädgård. Nästan all planteringsjord som erbjuds i butik innehåller stora mängder torv, bland annat eftersom råvaran bidrar till att lagra fukt och göra jorden luftig.

– När torven bryts släpps stora mängder växthusgaser ut, framhåller Naturskyddsföreningen.

Men enligt Svensk Torv saknas det i dagsläget ersättningsmaterial “i tillräcklig volym och kvalitet” inom trädgårdsodling.

Om torven försvinner riskerar vi försämrad djurhälsa, sämre odlingsresultat och högre kostnader i hela kedjan – från jordbrukare till konsument. Det är inte ansvarsfullt, säger Rita Larsson.

Naturvårdsverket: som ett fossilt bränsle

Torv bildas på våtmarker när ny mossa växer ovanpå äldre mossa.

Stora mängder kol finns inlagrat i torven och Naturvårdsverket anser att torven bör betraktas som ett fossilt bränsle.

Användningen av torv som bränsle är mycket liten i Sverige men utvinning och användning av odlingstorv orsakar också utsläpp av växthusgaser.

Det framhåller myndigheten som tidigare uppmanat att låta torven vara.

– Våtmarker som bildat eller bildar torv spelar en viktig roll för klimatet eftersom torv innehåller stora mängder kol. Att skydda och restaurera kolrika ekosystem som torvmarker gynnar klimatet, då detta kan bidra till en minskning av växthusgaser och till och med en inbindning av kol, skriver Naturvårdsverket också.

Foto: Stanly8853

Text: Redaktionen