Myndighet tvärvänder – lovande besked för hushåll med lån

2023 04 20

Finansinspektionen, FI, vill se över vad det går att göra för att minska hushållens stora skulder.

Det meddelar myndighetens nya generaldirektör Daniel Barr.

Och ett av de bästa sätten vore att slopa amorteringskraven, förklarar han i en lång intervju med Dagens Nyheter.

– Det har visat sig i akademiska studier att det är väldigt svårt att leda i bevis att en högre avgift kommer att ge en högre avkastning. Det är snarare så att de bevis som finns pekar åt motsatt håll, säger han.

Stor vändning

Uttalandet är en stor vändning jämfört med hur FI förhöll sig till frågan så sent som i höstas. Då var det inte aktuellt att ändra eller pausa amorteringskravet.

– Att ändra reglerna kring amorteringskravet är inte ett träffsäkert medel för att ge stöd till utsatta hushåll, sade FI:s chefsekonom Henrik Braconier i ett pressmeddelande i oktober.

Två uppdrag

Finansinspektionen har två uppdrag.

Myndigheten ska både värna om den finansiella stabiliteten i landet, men också svara för konsumentskydd på finansmarknaden.

Och i Sverige har belåningsgraden, det vill säga skulden i förhållande till skattad inkomst, stigit från 100 procent vid sekelskiftet till knappt 199 procent 2021.

Förra året vände belåningsgraden och sjönk till 193 procent.

Även det för högt, enligt Daniel Barr, som menar att amorteringskraven “inte har bitit jättehårt på belåningsgraden”.

Verkliga oron

Den stora oron finns enligt FI:s nya generaldirektör snarare i att hushållen drar ned på konsumtionen för att klara bostadskostnaderna, vilket påverkar konjunkturen och sänker den reala ekonomin.

– Vill man komma till rätta med hushållens belåning så har det visat sig att amorteringskraven kan bidra på marginalen, men de har väldigt svårt att vända någon trend, säger Daniel Barr.

Vallöfte blir till utredning

Inför valet 2022 lovade Moderaterna att pausa amorteringskravet. Beskedet om att förverkliga löftet har dock dragit ut på tiden.

Förra veckan tillsatte dock regeringen en utredning om amorteringskravet och ett potentiellt bolånetak.

Riskerna med hushållens höga skuldsättning behöver hanteras, och de regelverk som används för detta ska vara effektiva och proportionerliga, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till SVT.

Fakta amortering och amorteringskrav

- Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle

- Amorteringen betalas tillsammans med räntan

De nuvarande lagstadgade amorteringskraven innebär att:

- Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande en procent av det totala lånebeloppet per år.

Källa: Konsumenternas och SBAB

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen


Trump satte två veckors deadline – här är Putins svar

2025 06 14

Donald Trump har tidigare satt en två veckors deadline.

Den 28 maj satte president Donald Trump en deadline, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Inom två veckor kommer han att veta om Putin och Ryssland menar allvar med att de vill uppnå fred i Ukraina, sade presidenten.

– Vi kommer att få veta det väldigt snart. Det kommer att ta ungefär två veckor, eller en och en halv vecka, sade Trump den 28 maj, när reportrar frågade om han tror att Putin vill få slut på kriget.

I onsdags löpte Trumps deadline ut.

Putins svar

Vladimir Putins svar på Trumps deadline har dock kommit på slagfältet i Ukraina snarare än i form av något besked till den amerikanska presidenten, rapporterar Kyiv Independent.

Putin och Ryssland har såvitt man vet inte gett Trump något tydligt och klart besked om att man tar fredsprocessen på allvar.

Istället har Ryssland visat tydligt att man inte brydde sig om Trumps deadline, enligt tidningen.

Putinregimen har nämligen ökat sina drönarattacker mot Ukraina.

Allt större attacker

Trumps uttalande den 28 maj kom efter att Ryssland hade genomfört det fullskaliga krigets dittills största drönarattack.

Men efter den amerikanska presidentens utspel har rekordet slagits två gånger, enligt tidningen.

Den 1 juni attackerades Ukraina med 472 drönare, och den 9 juni med 479 drönare och 20 robotar.

Drönarattackerna fortsätter att öka, och man fruktar att Ryssland kan komma att attackera med 7 000 drönare under juni månad om intensiteten upprätthålls.

Ökningen har skett utan att det hittills har fått Donald Trump att reagera med exempelvis nya sanktioner mot Ryssland.

– Detta är terrorism mot civilbefolkningen som syftar till att skapa en känsla av undergång, krigströtthet och att sätta press på de (ukrainska) myndigheterna, säger Rodion Rozhkovskiy, medgrundare av Liveuamap, till tidningen.

Pratats vid i telefon

På lördagen har Donald Trump och Vladimir Putin ännu en gång talats vid i telefon, enligt Reuters.

Samtalet ska bland annat ha handlat om konflikten mellan Israel och Iran, men Trump ska även ha framfört till Putin att han vill få till fred i Ukraina. Putin öppnade för fortsatta samtal, men något tydligare besked än så har inte kommit efter telefonmötet mellan de två världsledarna.

LÄS OCKSÅ: Trump sätter deadline - "Om två veckor vet jag"

Foto: kremlinru resp White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man ser den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen