JUST NU: Myndighet utfärdar varning till alla som vill köpa villa

2022 11 29

Många hushåll som tog ett nytt lån för att köpa villa förra året riskerar att gå minus – varje månad.

Det framhåller Finansinspektionen, FI, som nu varnar alla som planerar att köpa villa att se upp, rapporterar Sveriges Radio.

Vid ett scenario med lägre tillväxt och rörliga boräntor på 5,25 procent kan så många som vart sjunde hushåll med nya lån hamna i ett läge där utgifterna överstiger inkomsterna.

– De tog jättestora lån för priserna var höga och de har inte så höga inkomster. De pressas av en kombination av hög inflation, men framför allt stigande räntor och elpriser, säger Henrik Braconier, chefsekonom på FI.

Han tillägger:

– Det gör att många av de här bolånetagarna som köpte villa kommer att ha utgifter för att leva och betala ränta och amortering som är större än deras inkomster.

Låna från släktingar eller pausa amorteringen

Gruppen som FI har analyserat är de som tog ett bolån under fjolåret. Utöver vart sjunde hushåll, eller 14 procent, som beräknas inte kunna betala sina utgifter är prognosen att ytterligare 20 procent kommer att leva precis på marginalen.

– Det är en mer pressad situation för hushållen än vad vi sett på väldigt länge, och på så sätt är vi oroliga, säger Henrik Braconier till SR.

Han konstaterar samtidigt att sparpengar, lån från släktingar eller en tillfällig amorteringspaus från banken kan vara lösningar för att klara ekonomin.

Minskat risktagande

Finansinspektionen slår fast att att stigande räntor och en svagare ekonomi ökar de finansiella stabilitetsriskerna. 

En konsekvens är minskat konsumtionsutrymme för hushållen och en negativ ekonomisk utveckling.

− Viljan att ta risk har nu minskat. Det kan dämpa stabilitetsriskerna på sikt, men hastiga nedgångar i tillgångspriser och en ekonomisk inbromsning innebär i det korta perspektivet högre risker för den finansiella stabiliteten, säger Susanna Grufman, vikarierande generaldirektör på Finansinspektionen, i ett pressmeddelande.

– Det är därför viktigt att bankerna fortsätter att ha stora buffertar.

"Behöver minska sin skuldsättning"

Stora skulder gör också den kommersiella fastighetssektorn känslig för stigande räntor, skriver myndigheten på sin hemsida.

När investerarna inte längre vill ta risker i samma utsträckning blir det både svårare och dyrare för många fastighetsbolag att refinansiera sina skulder.

– Flera högt belånade fastighetsföretag behöver därför minska sin skuldsättning. Denna anpassning är nödvändig men görs i ett läge när sektorn redan är pressad. Bankerna har stora exponeringar mot fastighetssektorn. Men de har också stora kapitalbuffertar vilket skapar motståndskraft och kapacitet av att stödja kreditvärdiga företag, framhåller FI.

Foto: I. Rafith

Text: Redaktionen


Ryssland attackerar fabrik – tillhör Natoland

2025 07 17

Ryssland har attackerat en polsk fabrik.

Fabriken ligger mitt i centrum i den ukrainska staden Vinnytsia och drivs av Barlinek Group, som har huvudkontor i polska Kielce.

Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski bekräftar attacken.

– Anläggningschefen sade precis till mig att det var avsiktligt, framhäver ministern på X.

"Närmar sig gränsen"

Attacken ägde rum natten mot onsdag.

Andrii Sybhia, Ukrainas utrikesminister, kallar attacken mot fabriken för “ännu en barbarisk attack” från Ryssland, rapporterar Newsweek.

– Putins kriminella närmar sig våra gränser, tillägger Radoslaw Sikorski.

Mot infrastrukturen

Anfallet ska ha genomförts med drönare. Två civila industrianläggningar och fyra bostadshus i Vinnytsia har attackerats och orsakat “storskaliga bränder”, uppger ukrainska myndigheter.

Enligt Polen har två personer fått “allvarliga brännskador”. Enligt lokala tjänstemän är det ännu fler.

Rysslands attacker mot Ukrainas infrastruktur har flera gånger fått Polen att sätta stridsflygplan i luften.

Så skedde exempelvis förra veckan efter ett massivt anfall mot flera ukrainska städer, även i västra delen av landet.

Varning, på grund av attacken av den Ryska federationen som genomför anfall mot mål i Ukraina har polska och allierade flyg satts in i vårt luftrum, uppgav den polska försvarsmakten i ett uttalande vid tillfället.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Riktar in sig på staden

Även Natolandet Rumänien har återkommande skickat upp stridsflyg på grund av oro över att attackerna skulle sprida sig till Natos territorium.

Igår sattes flera flyg i beredskap, även om de inte lyfte, rapporterar Newsweek.

Enligt Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj har Ryssland riktat in sig på Vinnytsia med “tunga” attacker på grund av all energiinfrastruktur som finns i landet.

– Ryssland ändrar inte sin strategi, och för att effektivt motverka denna terror behöver vi en systematisk förstärkning av försvaret, säger presidenten enligt tidningen.

LÄS MER: Larm från Ryssland – 28 procent av en hel bransch kan gå under

Arkivfoto:

Text: Redaktionen


S-KRAVET: Säg ja – annars kan Sverige gå miste om “800 miljoner”

2025 07 17

Sverige har en “unik möjlighet” till att få in hundratals miljoner kronor.

Det anser Socialdemokraterna i Stockholm som syftar på att Sverige ansökt om att stå värd för damernas fotbolls-EM 2029.

Ett fotbolls-EM i Sverige skulle vara mycket mer än en sportfest – det skulle ge ett kraftfullt lyft för den lokala ekonomin. I Stockholm beräknas intäkterna landa på omkring 800 miljoner kronor om vi får arrangera EM här, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.  

Kravet: säg ja  

Enligt S riskerar dock Sverige att "missa chansen" och snuvas på arrangemanget. Socialdemokraterna menar att det beror på “regeringens ointresse” för frågan.

– Trots ett starkt svenskt engagemang för evenemanget har regeringen ännu inte utlovat något ekonomiskt stöd, framhäver partiet.

I Danmark, som skulle arrangera EM tillsammans med Sverige, har motsvarande 15 miljoner kronor redan låsts upp för saken. Ytterligare 40 miljoner kan följa.  

Kräver tre saker  

Nu kräver S i Stockholm att regeringen säger ja. 

Partiet vill se en nationell evenemangsfond med statliga medel, ett departement och en ansvarig minister för evenemangsfrågor och att huvudstaden ska betraktas som en “nationell resurs”.

Vi är redo att ta ansvar, men vi behöver ett statligt ekonomiskt stöd. Här måste regeringen måste kliva fram, säger Karin Wanngård.

LÄS MER: Stor konkurs drabbar rockstjärna – tvingas ställa in

Förbundet: "En milstolpe"

Regeringen eller dess ministrar har hittills inte bemött kritiken eller uttalat sig om Sveriges ansökan.

Socialdemokraternas argument är att turneringen skulle “innebära ett rejält lyft för turism, jobbskapande och lokal ekonomi”.

Tobias Tibell, t.f. generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet, har kallat den preliminära ansökan för “en milstolpe”.

– Nu ska vi ta till oss av den utvärdering som följer från Uefa, och sedan fortsätta det gedigna arbetet tillsammans med DBU (Danmarks fotbollförbund, red. anm.) och våra värdstäder för att i augusti kunna lämna in en så slagkraftig slutversion av EM-ansökan som möjligt, sade han i mars.

Besked till vintern

Beslutet om vilket eller vilka länder som får arrangera EM fattas i december. Tilltänkta värdstäder i Sverige är Stockholm/Solna, Göteborg och Malmö.

Sverige har tidigare arrangerat VM för herrar 1958 och EM 1992 samt VM för damer 1995 och U21-EM 2009.

LÄS OCKSÅ: Storkedja gör comeback – stängde 79 butiker i Sverige

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen