Nya direktiv för föräldraledighet

2023 04 14

Regeringen och SD går fram med nya direktiv för nyblivna föräldrar.

Antalet dubbeldagar – de dagar som båda föräldrarna kan ta ut samtidigt – fördubblas från 30 till 60 dagar.

Det uppger partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) i Aftonbladet.

– Genom fler dubbeldagar ges familjer större frihet att själva lösa sitt livspussel. Vi har kommit långt, men fortfarande år 2022 stod kvinnor för 70 procent av alla uttagna föräldrapenningdagar, framhåller partiledarna.

Ambitionen är att nyblivna pappor ska stanna hemma längre med barnet.

– En flexibel föräldraförsäkring med möjlighet för små barn att få mer tid med båda sina föräldrar bidrar till en tryggare uppväxt. Dubbeldagarna innebär att män tidigarelägger sitt uttag av föräldrapenning och därmed blir fördelningen när barnet är litet mer jämställd.

”Mer frihet”

Tidöpartierna meddelar även att  tiden för uttag förlängs till det att barnet blir femton månader. En förlängning med tre månader.

I dag dras gränsen när barnet fyllt ett år.

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar den nya ändringen på Twitter.

– Nu moderniserar vi föräldraförsäkringen och dubblerar antalet dubbeldagar. Det ger mer frihet för familjer och bättre förutsättningar för mammors hälsa, skriver hon.

Fakta föräldraförsäkringen

-1974 infördes föräldraförsäkringen. För första gången fick båda föräldrarna rätt till ekonomisk ersättning för att vara hemma med sina barn. Män tog i snitt ut 0,5 procent av föräldrapenningen det första året.

- 1995 reserverades en månad av föräldrapenningen till vardera föräldern. Männens uttag av föräldrapenning ökade med 9,9 dagar.

- 1998 var mäns uttag av föräldrapenningen 10 procent och kvinnors uttag var 90 procent.

- 2002 reserverades en andra månad för vardera föräldern. Samtidigt förlängdes det totala antalet föräldrapenningdagar till 480 per föräldrapar. Mäns uttag av föräldrapenning ökade med 4,4 dagar.

- 2006 tog män ut 20 procent av föräldrapenningen och kvinnor tog ut 80 procent.

- 2008 infördes jämställdhetsbonus, där föräldrar kunde ansöka om att få skattelättnader för de dagar de tog ut utöver de två reserverade månaderna. Jämställdhetsbonusen förenklades 2012. Föräldrarna behövde då inte längre ansöka om bonusen och den betalades ut månadsvis.

- 2013 tog män ut 25 procent av föräldrapenningen och kvinnor tog ut 75 procent.

- 2016 reserverades en tredje månad för vardera föräldern. Mäns uttag av föräldrapenning ökade med 4,1 dagar.

- 2017 avskaffades jämställdhetsbonusen.

- I slutet av 2022 tog män ut 30 procent av föräldrapenningen och kvinnor tog ut 70 procent.

Källa: Försäkringskassan 

Foto: G. Pearce

Text: Redaktionen


2025 06 17

Bortglömt virus kan smitta hela världen – “ett steg bort”

Den 5 maj 2023 förklarade Världshälsoorganisationen, WHO, den globala hälsokrisen orsakad av covid-19 som över.

Över sju miljoner människor har dött till följd av viruset som lamslog hela världen för fem år sedan.

Nu varnar forskare för att det kan bli dags igen.

En förbisedd undergrupp av fladdermusvirus uppges vara en mindre mutation från att kunna infektera människor och utlösa en potentiell pandemi, rapporterar Newsweek.

"Ett litet steg"

Varningen kommer från en grupp amerikanska forskare som studerat merbecovirus, vilket är en undergrupp inom coronavirus. I gruppen ingår även det dödliga mersviruset som framför allt förekommer i Mellanöstern.

Nu har forskarna upptäckt att den undergrupp som går under namnet HKU5, som finns i Asien, Afrika, Europa och i Mellanöstern, har egenskaper som får varningsklockorna att ringa.

– Merbecovirus, och särskilt HKU5-virus, har egentligen inte studerats särskilt mycket, men vår studie visar hur dessa virus infekterar celler, säger Michael Letko, virolog på Washington State University, i ett uttalande.

– Vad vi också fann är att HKU5-virus kan vara bara ett litet steg ifrån att kunna föra smitta vidare till människor, tillägger Letko.

Krävs mutation

Enligt studien tycks det utpekade viruset kunna ta sig in i människokroppen på ett liknande sätt som viruset som orsakar covid-19 gör, genom att bättre binda sig till mänskliga celler än andra kända varianter i samma virusgrupp,

Men det skulle i så fall krävas en mutation. För närvarande kan HKU5-virus enbart utnyttja den så kallade ACE2-receptorn framgångsrikt hos fladdermöss.

LÄS MER: Anders Tegnell förutspår nästa pandemi

Följer noga

Även om det idag inte finns något direkt hot mot människan måste utvecklingen följas noga, anser forskarna.

– Dessa virus är så nära besläktade med mers, så vi måste var oroliga för om de någonsin infekterar människor Även om det inte finns några bevis för att de har smittat människor ännu så finns potentialen där, och det gör dem värda att hålla koll på, säger Michael Letko.

Foto: G. Nurhakim

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Land i Europa kan lämna Nato

2025 06 17

En premiärminister i Europa säger att neutralitet kanske skulle vara bättre för hans land.

Den transatlantiska försvarsalliansen Nato har befunnit sig i kris den senaste tiden.

Detta med anledning av att Donald Trump har ifrågasatt samarbetet.

Nu antyder en europeisk premiärminister att hans land kanske vill lämna Nato.

”Neutralitet skulle passa bättre”

Slovakiens premiärminister Robert Fico är en regeringschef som ofta går emot sina kollegor runt om i Europa, och som bland annat har anklagats för att vara ryssvänlig.

Nu säger Fico att Slovakien, som varit medlemmar i Nato i två decennier, kanske skulle vinna på att bli ett neutralt land, rapporterar Politico.

Uttalandet kommer efter att Natos generalsekreterare Mark Rutte föreslagit att medlemsländer ska tvingas lägga 5 procent av sin BNP på försvarsutgifter.

– Vad mig anbelangar kan jag säga er att i dessa meningslösa tider av rustning, när vapenföretag gnuggar sina händer, precis som läkemedelsföretag gjorde under covid-19, skulle neutralitet passa Slovakien mycket bra, säger Fico, enligt tidningen.

”Kan hota Slovakiens säkerhet”

Robert Fico är en av de mest kritiserade premiärministrarna i Europa, bland annat på grund av att han anses ha goda relationer till Vladimir Putin.

Fico ska diskutera frågan om neutralitet med andra partier på torsdag, uppger tidningen.

Slovakiens president Peter Pellegrini kritiserar Fico för uttalandet om Nato.

– Låt oss inte öppna dörren för debatter om ämnen som kan hota Slovakiens säkerhet, eftersom vårt lands säkerhet måste vara vår prioritet, säger Pellegrini, enligt tidningen.

Han menar också att det skulle bli betydligt dyrare för Slovakien att lämna försvarsalliansen än att vara kvar i den, trots kraven på utökade försvarsutgifter.

Överens på en punkt

Både Fico och Pellegrini är dock överens på en punkt.

De anser båda att ökningen av försvarsutgifter bör spridas ut över tid och inte komma i ett slag.

De vill också att man ska kunna lägga en stor del av utgifterna på satsningar där det finns dubbla användningsområden, enligt tidningen.

Robert Fico har inte uttryckligen sagt att Slovakien ska lämna Nato, utan bara antytt att det alternativet övervägs. Det återstår att se huruvida Fico menar allvar och vad det kommer att innebära för den transatlantiska försvarsalliansen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen