Nya uppgifter om användandet av kontanter i Sverige

2023 08 04

Det råder fortsatt stora diskussioner om kontanternas roll i samhället.

Över tid har kontanter använts mindre och mindre i takt med den ökade digitaliseringen.

För 20 år sedan utgjorde kontanterna 10,7 procent av alla pengar som cirkulerar i Sveriges ekonomi.

Idag ligger den siffran på ungefär 1,5 procent.

Trots det anser 80 procent av svenskarna att kontanter borde finnas kvar som betalningsmetod i framtiden, rapporterar SVT.

Fler än tidigare

Såväl företag som privatpersoner använder kontanter i allt mindre utsträckning, men trots det så tycks mängden människor som vill ha kvar kontanterna öka.

För tre år sedan var det 66 procent av svenskarna som ville behålla kontantbetalning, och nu ligger den siffran alltså på 80 procent.

SEBs ekonom Robert Bergqvist anser att kontanter främst kommer att finnas av beredskapsskäl framöver.

“Alla ska vara delaktiga”

I en ny rapport från Riksbanken lyfts risken för att grupper kan utestängas från samhället om inte krav på att kunna ta emot kontanter lagstadgas.

– Alla ska vara delaktiga i samhället. Vi ska inte stänga ute någon på grund av att man inte har möjlighet att ta till sig tekniken, av olika skäl då, säger Robert Bergqvist till SVT.

Därför används det mindre

Enligt en undersökning från Riksbanken uppgav 39 procent att de betalade med kontanter vid sitt senaste köp år 2010.

År 2018 hade den siffran sjunkit till 13 procent, och kontantanvändning blir allt mindre förekommande.

– Den minskade kontantanvändningen beror bland annat på att vi ändrat våra köpvanor och använder nya betaltjänster, förklarar Riksbanken.

– Svenskar handlar oftare över internet där det inte är möjligt att betala med kontanter. Samtidigt gör ny teknik och nya betaltjänster det enklare att betala elektroniskt även i fysiska butiker och inom servicenäringen.

Får svårt att betala

Riksbanken har varnat för att flera grupper i samhället kan få det svårare att betala i takt med utvecklingen.

– För vissa grupper, i huvudsak de som inte kan eller vill använda digitala betaltjänster, kan det vara svårt att betala i vissa sammanhang.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


JUST NU: Plötslig vändning igen – glädjebesked för Trump

2025 05 29

En federal appellationsdomstol återinför Trumps handelstullar tillfälligt.

Donald Trump införde omfattande tullar mot omvärlden för ett par månader sedan – och pausade sedan många i väntan på förhandlingar.

Nyligen kom besked om att handelsdomstolen Court of International Trade blockerade tullarna.

Så sent som tidigare ikväll rapporterades att ytterligare en domstol i USA stoppar tullarna.

Men nu kommer besked om att en federal appellationsdomstol återinför Trumps handelstullar tillfälligt, rapporterar CNBC.

Återinför tullarna

En federal appellationsdomstol beviljar på torsdagskvällen Trump-administrationens begäran om att tillfälligt pausa ett beslut från en lägre domstol som upphävde de flesta av president Donald Trumps tullar.

Trump-administrationen hade meddelat till U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit att de skulle söka ”nödhjälp” från Högsta domstolen så snart som på fredag om tullbeslutet inte snabbt sattes på paus.

Domen som utfärdades på onsdagskvällen av US Court of International Trade är ”tillfälligt upphävd tills vidare medan denna domstol behandlar motionshandlingarna”, uppger appellationsdomstolen i sitt beslut.

Många vändor

Det börjar bli många vändor kring tullarna – det står ännu inte klart om tullarna kommer att återinföras permanent eller kapas helt – det beror på ytterligare beslut som ska avhandlas.

Tills vidare är dock Trumps tullar återinförda.

Mötte Powell

I andra USA-nyheter framgår att Trump för första gången under hans andra mandatperiod har träffat Fed-chefen Jerome Powell.

Mötet, som kommer efter månader av oavbrutna attacker från Trump mot Fed-chefen, ägde rum i Vita huset och var på Trumps begäran, uppger CNN.

Fed kommenterar

Den amerikanska centralbanken Fed kommenterar mötet.

– Powell diskuterade inte sina förväntningar på penningpolitiken, förutom att han betonade att penningpolitikens inriktning helt och hållet kommer att bero på inkommande ekonomisk information och vad den innebär för utsikterna, menas det.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Hundcoach ryter till rejält – “Egoism hos hundägare”

2025 05 29

Hundcoachen Fredrik Steen riktar en uppmaning till alla hundägare.

Lösspringande hundar som stör människor och andra djur har blivit ett allt större problem.

Hundcoachen Fredrik Steen upplever att trenden rör sig mot att allt fler hundägare väljer att inte använda koppel för sina hundar.

Han riktar nu en skarp och tydlig uppmaning till hundägare, rapporterar TV4.

“Egoism”

Det är oklart exakt vad som ligger bakom trenden, men en teori är att det kan ha att göra med att fler människor valde att köpa hund under pandemin.

Steen menar i vilket fall att hundägarna måste ta mer ansvar för sina djur.

– Jag kan tro att det finns en viss naivitet och egoism hos vissa hundägare. För det första att man tror att ”min hund är så snäll”, vilket sällan är fallet, säger han till TV4.

Riktar uppmaning

Steen uppmanar hundägare att använda koppel för sina hundar, och menar att det kan slå tillbaka om man väljer att inte göra det.

– Fortsätter vi med det här slarviga beteendet så är jag rädd för att vi får hårdare tag mot oss och då förlorar vi frihet på det viset, säger han.

Till 20 augusti

Polisen meddelar att hundar under tiden den 1 mars till 20 augusti hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Lagens syfte är enligt Naturvårdsverket att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. 

De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

“Extra känsligt”

Joacim Lundqvist, regionalt ansvarig för jakt och vilt i polisregion Nord, kommenterar.

– Våren är en extra känslig tid för djuren som lever i det vilda eftersom de då blir dräktiga och får ungar, säger han.

– Det är väldigt viktigt att du som hundägare ser till att din hund inte stör, stressar och skadar djuren.

Foto: Alvan Nee

Text: Redaktionen