Ordern – rapportera anställda som agerar ”anti-kristet”
2025 04 11
Anställda inom USA:s utrikesdepartement uppmanas att rapportera varandra om de gör sig skyldiga till ”anti-kristen partiskhet”.
USA:s utrikesminister implementerar nu en exekutiv order som ska bekämpa ”anti-kristen partiskhet” inom den amerikanska administrationen.
Anställda inom utrikesdepartementet ombeds att anonymt skriva rapporter om varandras partiskhet gentemot kristna, rapporterar Politico.
Ombes rapportera om varandra
I februari utfärdade Donald Trump en exekutiv order om att federala myndigheter ska utrota ”anti-kristen partiskhet” från administrationen. Syftet uppges vara att motverka diskriminering mot kristna.
Även annan ”antireligiös partiskhet” ska bekämpas, men huvudsakligen fokuserar man alltså på diskriminering och partiskhet gentemot kristna.
Nu har arbetet med detta påbörjats inom utrikesdepartementet, enligt tidningen.
Departementet har tillsatt en arbetsgrupp som ska samla in information.
Detta sker bland annat genom att anställda anonymt får fylla i formulär, enligt tidningens uppgifter. I formuläret får man tipsa om andra medarbetare som har ett antireligiöst ”bias”, alltså en partiskhet.
– Rapporterna bör vara så detaljerade som möjligt, inklusive namn, datum, platser (där incidenten inträffade), står det i ett meddelande som har skickats ut, enligt tidningen.
Skickats till ambassader
Information om dessa åtgärder har enligt uppgift sänts ut till amerikanska ambassader runt om i världen under utrikesminister Marco Rubios namn, samt i ett meddelande till hela departementet.
Vissa medarbetare uppges vara mycket kritiska till agerandet.
Kritiker menar bland annat att åtgärder bygger på den felaktiga premissen att ”antikristen” och ”antireligiös” partiskhet är ett stort problem inom departementet. Många uppges också vara chockade över att de ombes rapportera om varandra.
I meddelandet som har skickats ut understryks det att den exekutiva ordern förvisso fokuserar på anti-kristna fördomar, men att även diskriminering av andra religioner motarbetas.
Foto: Gage Skidmore
Text: Redaktionen