Populärt kött slut i butikerna – tomma hyllor

2025 01 17

Det råder stor brist på kött i flera butiker runt om i hela Sverige.

Efter storhelgerna är det många matbutiker som flaggar för att det gapar tomt i köttdisken.

Det bekräftas från flera håll i landet.

– Framför allt är det nötkött och nötfärs som vi har problem med i vår butik, säger exempelvis Thomas Sannelius, som driver en Ica Supermarket-butik i Småland, till Sveriges Radio.

Vet inte varför

Just nu är det generellt mindre kött i de svenska butikerna.

I en del butiker vet man inte varför leveranserna har uteblivit och när det kan komma att vända.

Enligt experterna beror det dock inte enbart på att folk har storhandlat under jul, nyår och trettondagshelgen.

Det är mitt i vintern och vi är inne i en period när det inte slaktas lika mycket. Det är framför allt på hösten som vi har de stora volymerna men nu är vi i en period där ungdjuren inte vuxit klart, säger Isabel Moretti, vd på branschorganisationen Svenskt Kött, till tidningen Jordbruksaktuellt. 

Yngre vill inte bli bönder

Ytterligare skäl till bristen är att lantbrukarna har ett par riktigt tuffa år bakom sig med ökade kostnader, vilket skapat en rädsla för att investera i samma takt som tidigare.

Dessutom har många bönder pensionerat sig och den yngre generationen är mindre villig att ta över, mycket på grund av ekonomiska skäl.

Vi har haft en naturlig avgång vad gäller äldre lantbrukare, men har kanske inte sett samma investeringsvilja bland de yngre som vi hade behövt eftersom vi varit i en lågkonjunktur med höga kostnader och ett osäkert läge, säger Isabel Moretti.

"Jobbigt att inte kunna erbjuda"

Enligt Isabel Moretti finns det positiva aspekter. Konsumenter börjar få mer stabil ekonomi, vilket gör att de i större utsträckning kan prioritera svenskt kött framför billigare utländska alternativ.

Den förhoppningen delas av Thomas Sannelius.

Han menar att det inte vore bra alls om folk och landets butiker ska behöva vänja sig vid att det från och till blir brist på kött.

– Folk vill ha svenskt kött. Så det kan kännas lite jobbigt om vi inte har det att erbjuda, säger butikschefen till radion.

Foto: Kyle Mackie

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 27

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Ica går ut med varning till kunder

2025 04 26

Ica går ut med en bedrägeri-varning.

Livsmedelsjättens varumärke är det senaste av en rad företag som har kapats av bedragare i syfte att lura människor.

Människor har fått sms från bedragare som utger sig komma från Ica, och en av kedjans butiker går ut med en varning för att förhindra att folk förlorar sina pengar.

Ica varnar

På sociala medier skriver Ica-butiken som har lagt märke till situationen så här:

– VARNING FÖR BEDRÄGERIER. Just nu går det ut SMS från någon som utger sig för att vara Ica. Vill bara varna för att inte ringa, gå in på länkar eller registrera via Bank-id. Det är inte Ica utan bedrägerier. Var försiktiga där ute.

Tänk på detta

Under de senaste åren har många svenskar blivit utsatta för bedrägeriförsök.

Bedragarna kan använda sig av olika metoder – men en sak som är återkommande är att de försöker stressa de tilltänkta offren till att ta snabba beslut.

Det är alltid en bra idé att ställa sig skeptisk till de meddelanden, mejl och samtal som kommer in – och ifrågasätta om det verkligen är det varumärke eller den myndighet som det ser ut att komma från.

Har ansvar

Polisen och bankerna har ett stort ansvar i förebyggandet av bedrägerier och arbetar på olika sätt för att försöka förhindra brott.

Nordea har flera tips på saker att tänka på.

Det handlar bland annat om att undvika att svara på samtal eller sms som man inte hade väntat sig – och aldrig klicka på okända länkar.

Officiella uppgifter

Det är bra att använda officiella kontaktuppgifter från respektive företags hemsida eller app för att verifiera informationen i fall av osäkerhet.

Innan man klickar på länkar i sms är det bra att ta en närmare titt på webbadressen. 

Långa webbadresser, eller sådana som ser misstänkta ut, kan vara tecken på bedrägeri.

– Dela aldrig känslig information via sms, meddelar Nordea.

– Varken vi, andra banker eller någon legitim organisation kommer någonsin be dig skicka känslig information som lösenord eller kortnummer via sms. Använd heller aldrig ditt BankID på uppmaning av någon.

Foto: Ica

Text: Redaktionen