Putin beordrar regeringen – Sverige på Rysslands lista

2025 06 25

Rysslands diktator Vladimir Putin går ut med en ny order till den egna regeringen.

Efter den fullskaliga invasionen av Ukraina lämnade utländska företag Ryssland på löpande band.

Bland svenska bolag som helt eller till stora delar avslutat sin verksamhet i landet finns exempelvis jättar som Ikea, H&M, Scania, Electrolux och Ericsson.

Nu beordrar Putin den ryska regeringen att förbereda för utländska företags comeback, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetskanalen RT.

Sverige på listan

Företagen som Putin syftar på kommer från Rysslands lista över "ovänliga länder”. På listan finns exempelvis USA och Storbritannien men även Sverige och nästan alla övriga EU-länder.

Nyligen sade Rysslands finansminister Anton Siluanov att man är öppna för att lätta på restriktioner för att få in investeringar från dessa “ovänliga” länder.

Även Putin har varit inne på att Ryssland behöver en mer “pragmatisk” inställning till utländska företag och utvärdera dem från fall till fall.

– Om det gynnar oss att se ett företag återvända, bör vi tillåta det. Om inte, bör vi hitta tusen anledningar att hålla det borta, sade diktatorn i maj enligt RT.

Knappast sannolikt

Det är osannolikt att majoriteten av de svenska företagen som lämnat skulle vilja återvända till den ryska marknaden.

Omständigheterna har inte förbättrats sedan vi tog beslutet att pausa vår verksamhet i Ryssland och Belarus och det förödande kriget i Ukraina fortsätter, har exempelvis IKEA deklarerat.

– Företag och leveranskedjor över hela världen har drabbats hårt och vi ser inte att det är möjligt att återuppta verksamheten under överskådlig tid. Som en konsekvens har våra koncerner Inter IKEA och Ingka beslutat att inleda en ny fas och ytterligare minska IKEAs verksamhet i Ryssland och Belarus.

LÄS MER: Kalldusch för ryska krigskassan

Ryssland erkänner: på gränsen till kris

Ordern kommer efter att larmen om den ryska ekonomin ökat både i kraft och omfattning.

Så sent som förra veckan medgav landets minister för ekonomisk utveckling, Maxim Reshetnikov, att Ryssland är på väg in i en recession. Det vill säga en längre period där tillväxten minskar, arbetslösheten går upp och levnadskostnaderna ökar mer än löneökningarna.

– Vi står på gränsen, säger ministern under en pressträff vid Sankt Petersburgs årliga ekonomiska forum, SPIEF.

Sverige: Sämre än vad Putin säger

Även från svenskt håll har rapporter pekat på hur den ryska ekonomin tycks blöda okontrollerat.

– Det är tydligt att rysk ekonomi inte fungerar så väl som Putin vill få det att verka. Resurser töms ut till krigsindustrin och ekonomin är överhettad. Man kan se att det finns stora frågetecken kring officiella siffror, har finansminister Elisabeth Svantesson (M) tidigare sagt.

LÄS MER: Redo att slå till stenhårt mot Rysslands ekonomi

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Nytt land köper Jas Gripen – för 33 miljarder kronor

2025 06 27

Ännu ett land läggs till på listan över köpare av Jas Gripen-plan.

Sverige har tidigare sålt eller hyrt ut Gripenplan till Sydafrika, Brasilien, Ungern, Tjeckien och Thailand, där det sistnämnda landet köpte tolv stycken plan av modellen i augusti förra året.

I våras blev det även känt att Colombia vill köpa de omtalade flygplanen, en affär som väntas bli klar i september enligt den colombianska försvarsministern Pedro Sánchez.

Nu är ett avtal nära med ytterligare ett land.

Ett sydamerikanskt land till

Det är Peru som avser att köpa stridsflygen från svenska Saab, uppger SR Ekot.

Enligt radion har landet för avsikt att köpa 24 stycken plan till ett värde av 33 miljarder kronor.

Affären väntas bli klar redan nästa månad.

– Den peruanske försvarsreportern Oscar Quispe på tidningen Peru21 har egna källor på försvarsdepartementet som bekräftar Ekots uppgifter, framhåller radiokanalen.

Billigare än F-16

Det ska enligt samma uppgifter handla om en affär i två delar.

Skälet till att Peru vänder sig till Sverige är i huvudsak två stycken. Gripenplanen är billigare än konkurrenterna, till exempel amerikanska F-16, men också att Saab ska ha lovat satsningar i fler sektioner.

Den geopolitiska faktorn, att Brasilien och Colombia också har köpt Jasplan, bedöms också spela en viktig roll, enligt radion.

Saab, som har kontor i peruanska huvudstaden Lima, har inte kommenterat uppgifterna. Perus flygvapen uppger att besked väntas i juli.

LÄS MER: Glädjande uppgifter om Gripens framtid

Modernt flyg

Den internationellt anpassade varianten av Jas 39 Gripen har bland annat en omgjord cockpit med nya elektroniska displayer.

Dessutom har nya vapensystem installerats, enligt Försvarsmakten.

Planen har också utrustats med en lufttankningsdel som gör det möjligt att tanka flygplanet medan det befinner sig i luften.

LÄS MER: USA säger nej – Putin kan andas ut

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


JUST NU: Iran svänger helt – för första gången

2025 06 27

Igår bröt ayatollah Ali Khamenei, Irans högsta andliga ledare, tystnaden efter USA:s attack mot iranska kärnkraftsanläggningar i helgen.

Enligt Khamenei orsakade attacken “inga betydande skador” och han menade att USA:s påståenden om att anläggningarna utplånats var “överdrivna”.

Nu låter det annorlunda från Iran.

Detta efter att regimen för första gången officiellt erkänner omfattningen av skadorna som de amerikanska attackerna orsakat.

Går emot högsta ledaren

Enligt Abbas Araghchi, Irans utrikesminister, är skadorna både “betydande och allvarliga”.

– Jag måste säga att förlusterna inte har varit små och våra anläggningar har skadats allvarligt, säger ministern i iransk statlig tv enligt The New York Times.

Uttalandet går tvärsemot vad Khamenei hade framhållit tidigare samma dag.

– Bedömningen målar upp en betydligt dystrare bild än den som Irans högsta ledare, ayatollah Ali Khamenei, lade fram tidigare på torsdagen i sitt första offentliga uttalande sedan den amerikanska attacken, noterar den amerikanska tidningen.

Uppgifter: attacken ett misslyckande

Det är oklart exakt hur framgångsrika de amerikanska attackerna mot tre kärnkraftsanläggningar i Iran egentligen var.

Donald Trump och Vita huset har hävdat enorm framgång och att det iranska kärnvapenhotet har utplånats.

I veckan har dock källor från Pentagons underrättelseavdelning hävdat att anläggningarna inte förstörts och att det iranska kärnprogrammet snarare har lett till att det bara skjutits upp några månader, uppger bland annat CNN.

Förnekas bestämt

Vita huset har kraftigt förnekat uppgifterna.

Denna påstådda bedömning är helt felaktig och klassificerades som ”topphemlig” men läcktes ändå till CNN av en anonym förlorare på låg nivå inom underrättelsetjänsten, hävdar Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt, enligt kanalen.

Bedömningen och utvärderingen av attackens resultat kan fortfarande förändras, eftersom arbetet med den fortfarande pågår och ny underrättelseinformation kan bli tillgänglig.

Iran har dock sagt nej till att anläggningarna ska få inspekteras av FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, enligt New York Times.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen