Populär påskmat mat Sverige Foto E Mozhvilo montage

SE UPP I PÅSK: Rött ljus till populär svensk påskmat – “Låt bli”

2025 04 10

Världsnaturfonden ger rött ljus till en svensk favorit lagom till påsken.

Alla svenskar ombeds att se upp i fiskhyllorna när man handlar inför påsk.

Världsnaturfonden, WWF, har nämligen gett rött ljus till två populära arter.

Det handlar om makrill och norsk vårlekande sill.

Silltypen är den som används i både inlagd sill och matjessill, vilka är de två silltyper som konsumeras mest av svenskar, enligt  SR.

Äts allra mest i Sverige

Beteckningen rött ljus innebär att man helt ska försöka att låta bli en art, oavsett fångstmetod eller fångstområde, heter det på WWF:s hemsida.

Makrill fiskas i Nordostatlanten och är mycket vanlig, både som färsk matfisk, men också i konserverad form, då ofta med tomatsås.

Även den norska vårlekande sillen fångas i Nordostatlanten.

Arten hade tidigare gul beteckning, “undvik”, och är den sill som det äts allra mest av i Sverige.

Här är anledningen

Anledningen som ligger bakom besluten ska vara flera år av överfiske. 

Detta till följd av att de fiskande länderna inte kan komma överens om hur fiskekvoterna ska fördelas. 

Fiskande av den norska vårlekande sillen har också överstigit de vetenskapliga råden sedan 2013, enligt SVT.

Se hur fiskguiden fungerar i listan nedan!

Guide: WWF:s fiskguide

Om man äter fisk och skaldjur rekommenderas det att välja de arter som får grönt ljus i WWF:s fiskguide.

– Fiskguiden tar upp cirka 100 olika arter och ger en så detaljerad bild av vilka val som är mer eller mindre hållbara. En art kan ha flera olika färger beroende på var och hur den är fiskad eller odlad, skriver WWF på sin webbplats.

Här är de tre olika färgerna i fiskguiden.

  • Grön – “Bra val”
  • Gul – “Undvik”: (ät max 3-4 gånger per år)
  • Röd – “Låt bli”

Källa: WWF.se

Foto: E. Mozhvilo (OBS! Montage)

Text: Redaktionen


5 december 2025

Chipsfavorit försvinner från svenska affärer

2025 12 07

En älskad chipsvariant försvinner nu från butikshyllorna för gott.

En populär Estrellasmak går nu i graven från en av företagets mest älskade produktserier.

Efter flera år i sortimentet meddelar snacksjätten att smaken kommer ersättas av en ny.

En chipsfavorit ryker

Estrella uppger att det är sorten Västkustchips Cheddar & Rödlök som nu fasas ut.

– Estrella Västkustchips Cheddar & Rödlök har utgått och är slut på lager, uppger Estrella.

Snacksjätten bekräftar att de enda påsar som fortfarande finns är de i butik, som också är de sista.

Estrella uppger vidare att de planerar att ersätta smaken med nya varianter.

– Vecka fyra kommer en ny smak som ersätter denna, så bredda upp med andra Västkustchips fram till dess, meddelar de.

Funnits länge i sortimentet

Chipsen har funnits länge i sortimentet och varit en populär favorit bland konsumenter.

Men enligt Estrella har försäljningen och efterfrågan påverkat beslutet.

Även om borttagandet väcker sorg hos många konsumenter, försäkrar Estrella att de arbetar med fler, nya smaker som ska lanseras inom kort.

Chipssorter i förändring

Det är inte första gången chipssortimentet förändras i svenska butiker.

Flera av Estrellas limiterade chipssmaker har blivit så populära att de snabbt sålt slut i butik.

En av dem var Västkustchips med smak av tryffel och havssalt, som snabbt blev en favorit bland många kunder.

När varianten togs bort ur sortimentet väckte det kraftiga reaktioner, vilket ledde till att Estrella beslutade att återinföra smaken.

Den finns nu därför tillbaka på butikshyllorna.

Även en annan omtyckt klassiker, dillskruvar, kom tillbaka även den, till butikshyllorna efter stor efterfrågan från kunder.

Det senaste beskedet från Estrella innebär att butikshyllorna nu kan se annorlunda ut för dem som letar efter just “Cheddar & Rödlök”.

Andra populära smaker såsom Dill & Gräslök och Ranch & Gräddfil fortsätter att säljas i butiker runt om i landet.

Foto: O Kozachenko

Text: Redaktionen


5 dec 2025

Svensk gigant nära kollaps – staten går in med 320 miljoner

2025 12 05

En av Sveriges främsta prestigebyggen har stått på randen till kollaps.

Forskningsanläggningen Max IV i Lund blöder pengar.

Driften hänger på en skör tråd och det har varit anställningsstopp i tre år, rapporterar Sydsvenskan.

Dessutom är pengarna till underhåll slut och kostnaderna för hyra och el har bränt stora hål i budgeten.

Nu kommer räddningen.

Staten går in med 320 miljoner kronor vilket säkrar driften för nuvarande och nästa år.

Framför allt betyder det att vi slutar leva med kniven på strupen. Innan vi fick de här pengarna riskerade vi att gå med ett grandiost underskott, vilket hade fått väldigt dramatiska konsekvenser för våra möjligheter att fortsätta vara i drift 2026, säger Olof Karis, direktör vid Max IV-laboratoriet, till Sydsvenskan.

Världsledande

Max IV är ett svenskt nationellt laboratorium för forskning med synkrotonljus.

Tekniken beskrivs som världsledande används bland annat inom medicin. Själva anläggningen är en av världens mest avancerade för att undersöka material på atomnivå genom intensivt röntgenljus.

Redan för två år sedan noterade dock regeringen att anläggningen drabbats av "betydande kostnadsökningar".

– En nedstängning av anläggningen skulle leda till kraftiga förseningar av viktig forskning, eller att forskningsprojekt behöver avbrytas helt, sade dåvarande utbildningsminister Mats Persson (L) vid tillfället.

LÄS MER: Första landet i Europa – Italien med helt nytt Ukrainabesked

"Inte reagera i panik"

Hösten 2023 tillsatte regeringen 40 miljoner kronor till Vetenskapsrådet för ett ökat bidrag till Max IV.

Nu blir det alltså ytterligare 320 miljoner.

Vi hade ju fått en indikation att vi skulle fortsätta att vara i gång och inte reagera i panik på att vi hade ett rejält hål på intäktssidan. Men så länge vi inte har pengarna på banken så lever vi i ovisshet, säger Olof Karis.

LÄS MER: Ebba Busch: ”Jag är upprörd – rättare sagt förbannad”

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen