Rusning till två köpsajter – men många ångrar sig
2025 04 30
De kinesiska e-handelsplattformarna Temu och Shein har kritiserats för att bryta mot konsumentskyddande lagar i flera avseenden.
– Det handlar om metoder som kan anses vara vilseledande eller aggressiva och som kan ha en negativ påverkan på konsumenters köpbeslut. Det handlar också om vilken information som digitala marknadsplatser är skyldiga att ge enligt EU-rätten, har Konsumentverket framhållit i en granskning av Temu.
Sajterna har också kritiserats för skadliga kemikalier i produkterna och dåliga arbetsvillkor.
Men trots kritiken så väljer många svenskar att shoppa loss hos de kinesiska lågprisjättarna. Nästan hälften av svenskarna (47 procent) har handlat från Temu eller Shein, enligt en undersökning från jämförelsesajten Prisjakt.
Samtidigt visar undersökningen att två av tre kunder blivit missnöjda med sitt köp minst en gång.
– De låga priserna är attraktiva för konsumenterna, men medvetenheten är stor kring möjliga problem med att handla från Temu och Shein. Det här visar på att många brottas med en inre konflikt, men viljan att komma billigt undan tycks ofta trumfa värderingar som hållbarhet och säkerhet, säger Isabella Ahmadi, konsumentexpert på Prisjakt.
Fler slutsater från undersökning
Prisjakts undersökning visar även att:
- En av fyra (23 procent) svenskar får dåligt samvete av att handla från Temu och Shein
- En av tre (34 procent) i åldern 18-39 år är oroliga att shopping från Temu och Shein leder till överkonsumtion
- Kvinnor oroar sig av fler anledningar än män
Temu svarar
Ett av flera regelverk som Temu och Shein anklagas bryta mot är Digital Services Act (DSA), som bland annat ska garantera säkra digitala tjänster.
Det förstnämnda företaget har svarat på kritiken via sin svenska pr-byrå Agera.
– Temu tar sina förpliktelser gentemot DSA på stort allvar och investerar fortlöpande för att stärka efterlevnaden och värna konsumenternas intressen på vår plattform. Vi kommer att samarbeta fullt ut för att nå vårt gemensamma mål i form av en säker och betrodd marknadsplats, framhåller pr-byrån i en kommentar till sajten Market.
Shoppingplattformen har också kommenterat anklagelserna i ett mejl till Sveriges Radio.
– Vi kommer att samarbeta fullt ut med denna utredning, inte minst eftersom en sådan granskning på lång sikt gynnar våra kunder, framhåller Temu.
På sajten Trustpilot skriver Temu att man följer ”strikta policyer” för att säkerställa produkternas kvalitet.
– Vi implementerar strikta policyer och kontrollåtgärder för att säkerställa produktkvalitet och korrekta produktbeskrivningar. Om du inte är nöjd med någon av de produkter du fått, kan du ansöka om återbetalning inom 90 dagar efter köpet.
Foto: D. Gillis
Text: Redaktionen