Ryssland sprider sjukt rykte om Sverige och övriga Nato

2025 02 04

Natos medlemsländer planerar en bisarr maktkupp i Ukraina.

Det är det senaste utspelet från Rysslands högkvarter i Moskva.

Bakom ryktet, som lagts fram helt utan bevis, står den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR som har nära band till diktatorn Vladimir Putin och resten av Kreml.

Enligt SVR planerar Natos medlemsländer, med Sverige som det senaste tillskottet i försvarsalliansen, att avsätta Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Det rapporterar Newsweek.

Påståendet: Zelensky ett hinder

Den ryska underrättelsetjänsten påstår att Nato kommer att svartmåla den ukrainska presidenten och därefter organisera “pseudodemokratiska val” för att byta ledarskap i det krigsdrabbade landet.

Bakgrunden sägs vara en osäkerhet hos Nato om hur det blir med framtida militära bistånd till Ukraina från USA efter att Donald Trump installerats som ny president.

Enligt Ryssland vill Nato “frysa” konflikten och pekar ut Zelensky som det främsta hindret för ett sådant genomförande.

– Nato tänker allt mer på ett maktskifte i Ukraina, hävdar SVR:s presstjänst enligt tidningen och tillägger:

– Bryssel utgår från det faktum att den ukrainska väpnade styrkan mycket snart inte kommer att kunna hålla tillbaka .

USA: Viktigt att ha val

Det finns inga belägg för Rysslands påstående.

Enligt det absurda ryktet skulle Nato bland annat anklaga Zelensky för att ha förskingrat över 1,5 miljarder dollar från medel som skulle gått till inköp av ammunition.

Återigen ska det understrykas att anklagelsen är grundlös och bör betraktas som en del av den ryska krigspropagandan.

Det USA sagt i frågan är att man vill se ett val i Ukraina under det kommande året.

– De flesta demokratiska nationer har val i krigstider. Jag tror det är viktigt att ha det. Det är bra för demokratin, sade Keith Kellogg, Trumps särskilda sändebud för Ukraina och Ryssland, till Reuters i helgen.

Oro för rysk kampanj

Zelenskyj själv har sagt att Ukraina skulle kunna hålla val i år om krigandet upphör och säkerhetsgarantier kommer på plats.

Trump-administrationen har dock ännu inte formellt krävt att Ukraina håller val under 2025, enligt källor i Kyiv.

Från ukrainskt håll har man i tidigare samtal med Biden-administrationen uttryckt oro över risken att ett val skulle riskera att utsättas för ryska inflytelsekampanjer samt att landets ledarskap skulle splittras.

Putin, som enligt oberoende ryska valobservatörer förlängde sin tid vid makten förra året med hjälp av 22 miljoner fejkröster, har å sin sida hävdat att Zelenskyj inte är en legitim president eftersom hans mandat gick ut 2024. 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Sverige – kan förlora 26 miljarder kronor

2025 04 23

Svenska staten står inför en kraftig skattesmäll.

Totalt kan summan landa på 26 miljarder kronor. Pengar som är på väg att gå upp i rök.

23 miljarder ska betalas tillbaka

Bakgrunden är det erbjudande som företagare fick under pandemin om att skjuta fram delar av skattebetalningen.

Nu ska pengarna betalas, vilket många företag inte klarar av och istället kastar in handduken.

Hittills har 9 400 företag med anstånd gått i konkurs, vilket betyder en förlust på drygt tio miljarder kronor för staten, rapporterar SVT.

Totalt har Skatteverket beviljat 63 000 företag uppskov och sammanlagt 23 miljarder kronor återstår att betalas in.

– Troligtvis hjälpte det företagen till en början, men i den budgeten som regeringen satte för anstånden så har de inte räknat med så mycket förluster som vi nu räknar med att det kommer bli, säger Tomas Envall, som är sektionschef på Skatteverket, till kanalen.

Kommer växa

Förlusten på tio miljarder väntas med andra ord att växa.

Enligt Skatteverkets bedömning kan staten förlora ytterligare 16 miljarder under de kommande tre åren, uppger SVT.

Det skulle i värsta fall innebära en totalförlust på 26 miljarder kronor.

Ett mildare scenario är att summan “bara” växer med åtta miljarder under samma period.

“Har hjälpt många”

Redan i november förra året talades det om att så många som 17 000 företag fortfarande var skyldiga staten pengar. Många kan inte betala tillbaka – och då finns inget annat alternativ än konkurs.

– Stödet tillkom ju på väldigt kort tid under den period som var väldigt kritisk med en pandemi som kom ganska plötsligt. Under den perioden kunde vi hjälpa många företag att få stöttning genom de första tuffa månaderna, sade Tomas Envall till TV4 vid tillfället.

– Vi vet som sagt att det har hjälpt många företag, men det har väl också hjälpt företag som kunde gått i konkurs redan när stödet kom.

LÄS MER: Lyxbutik går i konkurs – har kopplats till terrorgrupp

"Tickande bomb"

Prognosen har förvärrats sedan de första larmen om att pandemistöden inte kan betalas tillbaka av alla företag.

I november 2023 bedömde Svensk Näringsliv att 14 miljarder kronor i skatteintäkter väntades brinna inne.

Företagen som har tillfälliga skatteanstånd är i sämre skick nu än när de beviljades anstånden. Det är något av en tickande bomb som riskerar att förvärra lågkonjunkturen, sade Sven Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Di vid tidpunkten.

– Problemet är att man har förlängt anstånden och återbetalningstiden. När man väl har sjösatt krispolitik är det svårt att avsluta den. 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny mobilregel införs i sommar – ska gälla i hela Sverige

2025 04 24

Nya EU-regler gällande mobiltelefoner träder i kraft i sommar.

Det innebär därmed förändringar för hela Sverige.

Förändringarna är flera och den röda tråden är att mobilerna ska bli mer hållbara över tid.

En av de mest omtalade justeringarna är att alla mobiltelefoner numera måste tåla vatten, damm och ha ett hållbart skydd mot “oavsiktliga fall eller repor”.

– Krav på ekodesign kommer att gälla för smartphones och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden från och med den 20 juni 2025, bekräftar EU-kommissionen i ett uttalande.

Dessutom införs regler om demontering och reparation, vilket innebär att tillverkaren blir skyldig att tillhandahålla reservdelar inom 5-10 arbetsdagar och i sju år efter att varan sålts.

Alla ska säljas med etikett

EU har fler krav som blir verklighet i sommar.

Till exempel ska då alla mobiltelefoner säljas med en etikett som idag vanligtvis syns på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det handlar om en energimärkning som måste informera om telefoners och surfplattors energieffektivitet och batterilivslängd. Även skyddet mot damm, vatten och fall ska framgå på etiketten.

Denna energimärkning kommer att hjälpa EU-konsumenter att göra mer informerade och hållbara köpval och uppmuntra hållbar konsumtion, framhåller EU-kommissionen.

Etiketten som ska synas på telefoner och surfplattor. Foto: EU-kommissionen.

Sparar två tredjedelar av energi

Enligt EU ska batterierna hålla åtminstone 800 så kallade laddcykler utan att tappa mer än 20 procent av den ursprungliga kapaciteten.

Produkter som undantas från de nya reglerna är sådana med vikbar skärm eller som redan släppts ut på marknaden före den 20 juni. Annars gäller förändringen samtliga mobiler och surfplattor med en skärm på 7-17,4 tum.

– Mobiltelefoner och surfplattor som produceras under dessa regler kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030, förklarar EU-kommissionen.

– Detta är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen och återvinningen av kritiska råvaror.

LÄS MER: Mobilbolag i konkurs – “Aldrig tidigare skådade utmaningar”

Foto: Kaboompics.com

Text. Redaktionen