Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2023 10 16

Alla som äger en router kan utsättas och bidra till utländskt spionage.

Det varnar Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, för i ett nytt uttalande.

En router är en enhet som kopplar ihop ett eller flera nätverk till olika enheter, till exempel mobiler, datorer och tv-apparater.

Eftersom routern  styr all nätverkstrafik är det extra viktig att skydda enheten.

Det betonar Finlands säkerhetspolis.

Uppmanar: Tänk på de här sakerna

Skyddspolisens chef Antti Pelttari går nu ut med en skarp uppmaning till alla som har en router i hemmet.

Han betonar att det är ytterst viktigt att skydda sin router genom att uppdatera enheten till den senaste versionen och ändra standardlösenordet till ett starkt lösenord. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, säger Pelttari på en pressträff enligt Yle.

Skyddspolischefen tillägger:

– Vem som helst som kopplat upp sig med en oskyddad enhet. Alla med en router för hemmabruk kan – utan att veta om det – främja cyberspionage.

– Statliga aktörer kan försöka göra intrång i Finlands, eller våra partnerländers, informationssystem genom att utnyttja dessa dåligt skyddade konsumentenheter. 

Avslutningsvis understryker Antti Pelttari att ett dataintrång i en router även utgör en risk för den som äger enheten.

– Inkräktaren kan, via enheten, uppträda med användarens identitet, det vill säga IP-adress.

Flera uppmaningar

Intergritetsskyddsmyndigheten har  listat flera åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router:

- Undvik att använda det förinställda lösenordet
Routrar har vid leverans ett förinställt användarnamn och lösenord för administratörskontot. Det är mycket lätt att komma över för en angripare som vill ta kontrollen över din router. Via administratörskontot för din router kan du ändra inställningarna och byta användarnamn och lösenord för administratörskontot. Tänk på att använda ett långt lösenord.

- Byt namn på Wifi
Även ditt wifi har ett namn, ett standardnamn, så kallat SSID (Service Set Identifier), från tillverkaren. Standardnamnet är bra att byta ut. Namnet syns i enheten när den ska koppla upp sig mot nätverket. Standardnamnet kan vara utformat så att det informerar om vilken tillverkare och modell din router har, vilket kan utnyttjas av en angripare. Tänk på att inte namnge nätverket med någon personlig information som säger något om vilket nätverk det är. Lägger du till exempel in ditt namn i nätverksnamnet går det ganska lätt att ta reda på din hemadress.

- Stäng av trådlös kommunikation
Om du inaktiverar möjligheten att trådlöst administrera inställningarna av din router går det bara att ändra inställningarna genom att ansluta en dator via nätverkssladd till routern. Det försvårar betydligt för en angripare att göra intrång i din datamiljö. I dokumentationen till din utrustning finns vanligtvis en beskrivning hur du gör. Kontakta annars internetleverantören eller tillverkaren av din produkt.

- Kryptera dina data
Många routrar erbjuder olika krypteringsstandarder som är olika svåra att knäcka. Äldre utrustning stödjer inte de senaste krypteringsstandarderna. Den senaste och starkaste krypteringsstandarden är WPA3 (Wi-Fi Protected Access version 3). Aktivera WPA3 när du sätter upp ditt trådlösa nätverk om dina övriga enheter stödjer WPA3. Det säkerställer att dina anslutningar är krypterade så att ingen obehörig kan avlyssna eller ansluta sig till ditt trådlösa nätverk utan autentisering. Välj WPA2 om din router inte stödjer WPA3.

- Ange ett starkt lösenord
Sätt ett säkert lösenord för åtkomst till ditt trådlösa nätverk. Det ska vara ett annat än det som används för administratörskontot till routern.

- Stäng av WPS 
WPS betyder Wi-Fi Protected Setup. Det är en standard som de flesta routrar har förinställt och som underlättar när du ska installera nätverket och ansluta fler enheter, men det är också en säkerhetsrisk. Därför bör du stänga av WPS eller andra mekanismer som tillåter att en ny enhet kan ansluta till nätverket utan autentisering.

- Dela upp ditt nätverk
Många moderna routrar har en funktion som låter dina besökare ansluta till ditt trådlösa nätverk genom ett trådlöst gästnätverk. På så sätt kan inte besökare komma åt dina smarta enheter, som till exempel hemmalarm, termostat, lagringsserver, robotgräsklippare och belysning, som är uppkopplade mot ditt vanliga trådlösa nätverk.

Foto: Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk

Text: Redaktionen


JUST NU: Tog godis med händerna i butik – så mycket tvingas han betala

2025 06 14

En man åtalas efter att ha tagit godis med händerna i en affär.

Svenskarna är som bekant galna i godis och stora mängder konsumeras varje år.

Nu kommer besked om att en man åtalas efter att ha kört ner händerna i en lösgodisbehållare i en butik.

Det rapporterar Sveriges Radio.

I Halland

Det var i februari tidigare i år som händelsen skedde i Halland.

Mannen i fråga använde inte skopan – utan sina händer för att lyfta godis från behållaren.

Varorna kunde därefter enligt butiken inte säljas vidare – och fick slängas istället för att säljas till kunder.

Man åtalas

Nu åtalas en man för det hela.

Mannen krävs på skadestånd på 1 500 kronor med anledning av att ha förstört godiset.

Det framgår i åtalet som lämnats in till Halmstads tingsrätt att mannens agerande i butiken ledde till att varorna inte kunde säljas vidare – och att han därför bör straffas.

Att kunder rör oskyddade varor med händerna är ett problem i många butiker runt om i landet.

Ett annat problem är den ökade otryggheten i dagligvaruhandeln.

Ica-handlaren Conny uppger att det sker ungefär 130 brott dagligen varje år på Ica Kvantum i Märsta.

Det kan du läsa mer om genom att klicka nedan:

Ica-butik slår larm – “Blir bara värre och värre”

Viss minskning

Under 2023 uppgick det totala försäljningsvärdet av livsmedel och drycker till 384 miljarder kronor. 

Detta var en ökning med cirka 28 miljarder kronor eller 7,9 procent jämfört med 2022.

Justerat för prisökningar minskade dock den totala livsmedelsförsäljningen med 3,8 procent.

“Köpte mindre”

Jämfört med 2022 minskade svenskens godisinköp med 78 kronor per person och år.

– Godis är en av de varor som den genomsnittliga svensken köpte mindre av under 2023, framhåller Statistiska centralbyrån.

– Försäljningen av godis per person justerat för prisförändringar gick från 1 908 kronor år 2022 till 1 830 kronor 2023, vilket innebär en minskning med 6,50 kr per månad. Istället valde svensken att köpa mer frukt än tidigare år.

Foto: C. Schwarz

Text: Redaktionen


Använder ryska miljarder – för att stötta Ukraina

2025 06 14

Ytterligare miljarder i stöd riktas nu till Ukraina.

Under de senaste veckorna har besked kommit om miljardstöd till Ukraina från länder som Tyskland och Storbritannien.

Nu kommer besked om att även EU stöttar det krigshärjade landet med en miljard euro – motsvarande nästan 11 miljarder svenska kronor.

Det framhåller EU via deras webbsida.

Ryska miljarder

Det rör sig om ett lån som ska betalas med hjälp av frysta ryska tillgångar.

– Europeiska kommissionen har i dag betalat ut den femte delen av sitt exceptionella makrofinansiella stödlån till Ukraina, värt 1 miljard euro, vilket ytterligare förstärker EU:s roll som Ukrainas största bidragsgivare sedan Rysslands angreppskrig inleddes, förklarar EU.

– Lånen ska återbetalas med hjälp av intäkter från immobiliserade ryska statliga tillgångar som innehas i EU.

“Borde användas”

Ukrainas biträdande finansminister Oleksandr Kava betonar även behovet av att överföra frysta ryska tillgångar till Ukraina för återuppbyggnad.

– Vi, som medlemmar av regeringen, tillsammans med presidenten och parlamentet, insisterar på att frysta ryska tillgångar ska överlämnas till Ukraina för återuppbyggnad, säger Kava enligt Ukrinform.

– Vi måste snarast återuppbygga en betydande mängd statliga tillgångar och offentlig infrastruktur – såsom motorvägar och järnvägar – för att locka till oss privat kapital.

Läs mer: JUST NU: Ryssland har förlorat stridsflygplan

Oljepriset stiger

I övriga nyheter stiger oljepriset ordentligt efter Israels attack mot Iran och Irans svar.

Oljeprisökningar till följd av israeliska attacker mot Iran kan öka de ryska intäkterna från oljeförsäljning och förbättra Rysslands förmåga att upprätthålla sin krigsinsats i Ukraina.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

30 procent

Rysslands olje- och gasintäkter stod för cirka 30 procent av de totala federala intäkterna 2024, vilket understryker den betydande roll som olje- och gasintäkterna spelar för att finansiera den ryska statens utgifter.

– ISW har tidigare bedömt att Rysslands ekonomiska begränsningar i allt högre grad försvårar landets förmåga att upprätthålla en långvarig krigsinsats i Ukraina, uppger tankesmedjan.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen