IDAG TISDAG: SMHI lovar högsommarvärme i tre län

2023 08 08

Stormen Hans är seglivad och dröjer sig kvar.

Regnovädret slog till med stor kraft mot Sverige under slutet av helgen och påverkade privatpersoner, samhälle och infrastruktur hårt under måndagen.

Idag tisdag är det dessutom utfärdat röd varning – den högsta varningsnivån – i Västergötland, Värmland, Närke, Halland och Småland.

SMHI: "Vi blir blåsta"

Men mitt i ovädret finns det områden i Sverige som kan få njuta av några timmar med riktig högsommarvärme idag.

Varmluft är på väg in strax norr om Östergötland.

– Vi blir lite grann blåsta på den, säger SMHI:s meteorolog Magnus Nilsson Sangrud till Sveriges Radio om de områden som befinner sig strax söder om den inkommande varma luften.

Kan bli 25 grader

I stället är det tre län i de nordliga delarna av Sverige som kan få riktigt höga temperaturer idag på uppemot 25 grader under middagen.

– I Norra Norrlands kustland väntas högsommarvärme, framhåller Meteorologen Katarina Andersson i ett uttalande på SMHI:s hemsida.

Följande län omfattas av glädjeprognosen:

- Västernorrland

- Västerbotten

- Norrbotten

Det inkluderar bland annat städer som Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik.

"Skurar följer"

Men glädjen blir emellertid inte långvarig.

– Hack i häl på det varma följer dock ett stråk av skurar med åskinslag som under eftermiddagen letar sig in över södra Norrland och når norra Norrland till kvällen, meddelar Katarina Andersson.

VMA och stormstyrka

När det gäller stormen Hans lär det dröja ett par dagar till innan det vänder i resten av landet.

I Åre har det på morgonen gått ut ett VMA om översvämning i Susabäcken vilket medfört att stora mängder vatten forsar genom byn.

Och nere i Skåne väntas vindbyarna nå mellan 18-23 meter per sekund – vid kusten i nordvästra Skåne kan vindbyarna nå stormstyrka.

– Tyvärr är vi inte riktigt klara utan lågtrycket ligger kvar även under onsdagen. Det kommer vara ostadigt och de här tråkiga temperaturerna för att vara mitt i sommaren. Det är först från torsdag eller kanske framför allt från fredag som det kommer att vända lite, säger Magnus Nilsson Sangrud till SR.

Text: Redaktionen


Kunder tömmer lagret på Ikea – alla vill köpa samma sak

2025 04 25

En av Ikeas mer omtalade kollektioner har gått åt som smör i solsken.

Slutsålt.

Så är fallet i större delen av Ikeas butiker i Sverige.

Den som vill köpa taklampor, bordslampor, golvlampor eller någon annan belysning från Ikeas Stockholmskollektion kommer att behöva vänta.

Lagerstatusen är nämligen noll för flera av produkterna i kategorin.

Även skåp och mattor från samma kollektion saknas i en stor del av varuhusen.

Firar jubileum

"Stockholm" tillhör några av Ikeas dyrare kollektioner. I år firar den dessutom 40 år. 

Det gjorde att Ikea i början av månaden lanserade det största tillskottet till kollektionen hittills, "Stockholm 2025", för att fira.

Syftet med Stockholm har alltid varit att visa att hög kvalitet inte behöver vara förknippat med ett högt pris, säger Karin Gustavsson, Creative Leader för Stockholm 2025, i ett uttalande.

Succé i Norge

Satsningen har gett eko även utanför Sveriges gränser.

Norska tidningen DinSide skriver att “flera av produkterna flög ur hyllorna och efter påskledigheten var det helt tomt på varor i många av varuhusen".

Men det finns ingen anledning till panik.

Produkterna som lanserats kommer att ingå i det permanenta sortimentet, försäkrar Stine Odland, kommunikationsrådgivare på Ikea.

– Lagerstatusen kommer att variera, men det kommer hela tiden påfyllning, säger hon till DinSide.

LÄS MER: Gekås Ullared går ut med varning till kunder

Största hittills

Ikea beskriver den senaste, och hittills största, upplagan av Ikea som “ett brett utbud av möbler textilier, belysning och accessoarer för hela hemmet”.

Vi har arbetat för att skapa en kompromisslös kollektion där varje produkt berättar en historia. Hantverket är kärnan och såväl traditionella tekniker som hantverksmetoder har resulterat i hållbara och vackra designföremål som står sig över tid, säger Karin Gustavsson.

Kollektionen började säljas den 10 april.

Foto: Ikea

Text: Redaktionen


Nytt förbud för alla bilägare kan bli aktuellt – “vi har bestämt oss”

2025 04 25

Många svenskar tvättar bilen hemma på uppfarten eller gatan.

Det innebär att stora mängder skadliga ämnen rinner ut i mark, sjöar och hav, exempelvis oljerester, tungmetaller och andra kemikalier.

Nu växlar motståndet mot beteendet upp. Ett förbud behöver införas och frågan kommer nu att lyftas till agendan, meddelar organisationen Hållbar biltvätt.

– Vi har tidigare varit osäkra på om lagstiftning är rätt väg att gå, men har nu bestämt oss för att driva frågan, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt tillika vd för Organisationen Sveriges Servicestationer.

"Viljan i landet finns"

Robert Dimmlich pekar på en ny undersökning utförd av Norstat som visar att var femte svensk, 21 procent, vill göra det straffbart att tvätta bilen på gatan.

Nio av tio anser att böter är en rimlig påföljd.

– Idag finns det varken lagstiftning eller straff mot att tvätta bilen hemma, men vår undersökning visar att viljan finns ute i landet, säger Robert Dimmlich.

Majoriteten säger nej

Undersökningen visar dock att majoriteten, 53 procent, anser att det inte borde vara straffbart att tvätta bilen hemma. Av respondenterna har 26 procent ingen åsikt.

Ett starkare stöd i frågan finns emellertid i kommunerna. En rapport från samma organisation visade förra året att över 80 procent av Sveriges kommuner anser att det behövs lagstiftning mot att tvätta bilen på gatan.

Redan idag kan dock kommunernas respektive miljöförvaltning agera om det krävs.

– Det finns möjlighet för kommunerna att inom vissa geografiska områden som är särskilt känsliga, som exempelvis vattenskyddsområden, att föreskriva förbud mot fordonstvätt på gatan, framhåller Naturvårdsverket.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen – lägger ned efter 40 år

Omfattar privatpersoner

Enligt Villaägarnas riksförbund kan det handla om vite på tusentals kronor om kommunen väljer att ingripa för att efterleva lagen, som kräver att alla som bedriver en nedsmutsande verksamhet ska förebygga och motverka skador på miljön.

Lagen omfattar även privatpersoner.

– Det är olagligt att uppsåtligen förorena mark, vatten och luft och därför är det möjligt för miljönämnden att förbjuda enskilda bilägare att tvätta bilen på gatan, förklarar exempelvis Malmö stad.

Istället för att tvätta fordonet på gatan rekommenderas bilägare att åka till en biltvättsanläggning med oljeavskiljare och reningsverk.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen