Svenska folket uppmanas till stor förändring

2024 02 08

Svenska folkets livsmedelskonsumtion måste förändras.

Det fastslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i dag, onsdag.

På uppdrag av regeringen har myndigheterna undersökt svenska folkets livsmedelskonsumtion.

Slutsatsen är tydlig: Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat.

– Dagens livsmedelskonsumtion är en av de största orsakerna till ohälsa och sjukdom i Sverige. På befolkningsnivå beror det bland annat på överkonsumtion av energi, för lågt intag av fullkorn och baljväxter, samt för högt intag av salt, charkprodukter, rött kött och av livsmedel som innehåller mycket socker och fett men lite näring, uppger Livsmedelsverket i ett uttalande.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell framhåller att dagens livsmedelskonsumtion leder till ökad risk för flera sjukdomar, vilket sätter stor press på samhället. Den årliga samhällskostnaden för fetma  beräknas år 2023 till 125 miljarder kronor. 

– Ungefär 14 000 dödsfall per år kan kopplas till vad vi äter, vilket motsvarar 15 procent av samtliga dödsfall i Sverige.

– Ur såväl ett samhälls- som individperspektiv finns stora vinster med mer hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Att äta hälsosamt går ofta hand i hand med det som är hållbart för miljön och klimatet, säger Karin Tegmark Wisell.

Sex konkreta åtgärder presenteras

Nu vill Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket komma tillrätta med problemet.

Myndigheterna föreslår att flera nationella mål ska upprättas för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.

Till år 2035 föreslås följande nationella mål:

- Livsmedelskonsumtionen har bidragit till en bättre och mer jämlik hälsa

- Livsmedelskonsumtionens negativa påverkan på klimat, biologisk mångfald och ekosystem har minskat och den positiva påverkan på biologisk mångfald och ekosystem har ökat.

För att nå de nationella målen bör svenska folket ändra sin livsmedelskonsumtion på följande sätt, enligt Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket:

- Konsumtionen av baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär har ökat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.

- Konsumtionen av fullkorn har ökat med 100 procent år 2035 jämfört med år 2010.

- Konsumtionen av fisk och skaldjur har ökat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2019.

- Konsumtionen av energitäta och/eller näringsfattiga livsmedel har minskat med 50 procent till år 2035 jämfört med år 2021.

- Konsumtionen av kött har minskat med 30 procent till år 2035 jämfört med år 2021.

- Konsumtionen av salt har minskat med 20 procent till år 2035 jämfört med år 2018.

Vill samla aktörer

Myndigheter, regioner, kommuner och företag uppmanas att ta vägledning av de nationella målen i sitt arbete.

–  Vi ser att det är möjligt att förändra livsmedelskonsumtionen. Jag hoppas att våra förslag med nationella mål och tydliga delmål kan samla aktörer och vara vägledande för dem som jobbar med folkhälso- och hållbarhetsfrågor i kommuner, regioner och näringsliv.

– Därför föreslår vi att målen antas och följs upp löpande för en bättre folkhälsa i framtiden, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.

Foto: P. D. Preez 

Text: Redaktionen


JUST NU: “Extremt virus” på kryssningsfartyg – folk får inte gå i land

2025 07 10

Ett “extremt smittsamt virus” har brutit ut på ett kryssningsfartyg i Norden.

Omkring 1 200 passagerare befinner sig ombord på fartyget.

Samtliga med symtom isoleras nu, rapporterar Dagbladet.

Det som har hänt är att ett norovirus, som den norska tidningen beskriver som “extremt smittsamt", har brutit ut.

– Det stämmer att det finns en infektion ombord. Det handlar om noroviruset, som är ett smittsamt mag-tarmvirus, bekräftar Remi Solberg från ArcticGuide Service Lofoten, enligt samma tidning.

"Smittbomb"

Fartyget beskrivs som en “en flytande smittbomb”.

Det befinner sig just nu på tur i norra Norge och är planerat att anlända till Alta på lördag.

Exakt hur många som smittats är oklart, men faran ligger i att norovirus kan överleva länge på ytor och är resistent mot många typer av desinfektionsmedel.

Kommunchefsäkaren i Alta, Ingun Heggheim, följer situationen.

Hittills har kommunens hjälp dock inte kallats in.

– I grund och botten hanterar fartyg sådana situationer själva genom att isolera de sjuka, och med hälso- och sjukvårdspersonal ombord. Skulle sjukhusvistelse bli nödvändig kan det vara lämpligt att kommunen bistår, säger hon till Dagbladet.

Får inte gå i land

Enligt chefsläkaren kan det bli en utmaning att hantera smittan.

Trånga utrymmen och nära kontakt mellan passagerare är faktorer som ökar risken för att folk ska dra på sig sjukdomen.

Enligt Remi Solberg var 50 personer sjuka i tisdags när fartyget lämnade Brønnøysund.

Hur många fler som har smittats är alltså hittills oklart, men alla med symtom har isolerats.

Ingen av dem har fått gå i land när fartyget stannat till i Leknes i norra Norge.

Arkivfoto: J Weiss

Text: Redaktionen


JUST NU: Lidl stoppar populärt kött – allt plockas bort

2025 07 10

Lidl stoppar en populär köttfärs från försäljning.

Beskedet kommer från butikskedjan på vid lunchtid på torsdagen.

– Lidl Sverige beklagar och ser allvarligt på det inträffade, framhåller företaget i ett uttalande.

Allt plockas bort

Varan det handlar om är nötfärs av varumärket Butcher’s.

Skälet till det plötsliga stoppet är att det har upptäckts att det finns risk för tunna plastbitar i förpackningen.

Alla paket har nu stoppats.

– Samtliga berörda produkter är bortplockade ur butik, försäkrar Lidl.

Inlett utredning

Lidl tar den uppkomna situationen på största allvar.

– Vi utreder ärendet tillsammans med leverantören, understryker butikskedjan.

– För att säkerställa att något liknande inte sker igen.

Alla som hittills har köpt köttfärsen uppmanas att lämna tillbaka produkten till butik.

Det går bra att göra antingen där den inhandlades eller i någon annan av Lidl-butik.

– Kunderna får självklart pengarna tillbaka, även utan uppvisande av kassakvitto.

Gäller följande

Återkallandet gäller specifikt följande produkt:

  • Artikel: Nötfärs med fetthalt lägre än 10%
  • Förpackningsstorlek:1000g
  • Märke: Butcher’s
  • Sista förbrukningsdag:12-07-2025
  • Ident.Nr: 023406527364

Genomför regelbundna kontroller

Lidl understryker att man gör regelbundna oanmälda kontroller hos leverantörer. Dessa görs på plats och av ackrediterade institut.

 Vi går längre än vad lagstiftningen kräver och testar dessutom alla produkter i externa ackrediterade laboratorier för att säkerhetsställa att våra produkter uppfyller högsta kvalitet, förklarar Lidl.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen