Stor polisinsats i Stockholm – Flera ligger handfängslade på gatan

2021 11 22

Flera personer uppges ligga handfängslade på gatan mitt i centrala Stockholm.

Det uppger vittnen enligt SVT som rapporterar att det dramatiska skeendet ägt rum mitt i huvudstaden nu på fredagsförmiddagen.

Personbil har kraschat

Bilder från Stockholm city indikerar att ett stort antal civila polisbilar finns på plats och enligt uppgifter till Aftonbladet kan det röra sig om ett rånförsök som har stoppats av polisen. Vittnen uppger att det ägt rum en biljakt och bilder klargör att minst en personbil har kraschat.

Prejade in bil i refug

En mängd poliser ska finnas vid platsen för bilkollisionen.

– Det var världens biljakt. De prejade in en bil i en refug. Sedan släpade de ut fyra män genom bilrutorna och lade dem på marken, berättar ett vittne för Aftonbladet. Polisen har inte bekräftat det exakta antalet misstänkta.

Ligger handfängslade på gatan

Dramatiken har bland annat ägt rum vid korsningen Karlavägen – Sibyllegatan i stadsdelen Östermalm i centrala Stockholm. Flera personer ska ligga handfängslade på gatan och ett vittne uppger att fyra till fem civila polisbilar varit involverade i en jakt på den jagade bilen.

Biljakt

– Det var många poliser på platsen och två bilar har stannats. Den ena hade kraschat in i en stolpe och var kvaddad. Den andra bilen stod bakom och såg inte ut som den krockat men bakrutan var krossad. Det såg ut som det varit någon form av biljakt, säger ett vittne till Expressen.

Företagskläder av märket DHL

Vittnesuppgifter gör gällande att männen som fångats in av polisen bär företagskläder av märket DHL, ett välkänt transportföretag.
– Jag vet att polisen skulle stoppa och kontrollera ett fordon vid korkorsningen Karlavägen – Sibyllegatan, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Pågående händelse

– I nuläget har jag inga uppgifter som tyder på att det varit förföljande innan, säger Stockholmspolisen till tidningen.

Polisen uppger att de inte kan uttala sig vidare då händelsen fortfarande betecknas som pågående.

Arkivfoto: Polisen


JUST NU: Grekland största turistmål stänger omedelbart

2025 07 08

Greklands mest besökta turistmål stänger idag.

Beskedet kommer direkt från landets kulturdepartement på tisdagen. Det gäller den omåttligt populära sevärdheten Akropolis i huvudstaden Aten.

Anledningen till det drastiska beslutet är den nya värmebölja som just nu slår mot Grekland, rapporterar AFP.

– För arbetarnas och besökarnas säkerhet, på grund av höga temperaturer, framhåller kulturdepartementet i ett uttalande.

Lockar miljoner

Akropolis är Greklands mest besökta turistmål och lockar tiotusentals besökare varje dag. Förra året besöktes platsen av 4,5 miljoner, en ökning på 15 procent jämfört med 2023.

Det 2 500 år gamla monumentet är byggt på en klippa med utsikt över huvudstaden utan någon möjlighet att ta skydd i skuggan.

Även förra året tvingades kulturdepartementet stänga Akropolis på grund av värmen. Värmeböljan ansåg då vara så pass allvarlig att den var farlig för allmänheten.

Året dessförinnan höll monumentet stängt i två veckor på grund av värmen.

Nu gör myndigheterna en liknande bedömning. Akropolis hålls stängt mellan 13 och 17 på tisdagen. 

LÄS MER: Högsommarvärme drar in över Sverige – då blir det över 25 grader

Obligatoriskt arbetsstopp

Temperaturen väntas idag nå 42 grader i Grekland. I Aten bedöms värmen toppa på 38 grader. 

Liknande väder förväntas under morgondagen.

Värmeböljan som nu går in på sin fjärde dag är den andra som drabbar Grekland sedan slutet av förra månaden.

Igår införde de grekiska myndigheterna obligatoriska arbetspauser i delar av landet som fick över 40 grader.

Arbetsstoppet gäller från lunch fram till klockan 17 för fysiskt arbete utomhus och matleveranser. Arbetsgivare har också uppmanats att erbjuda sina anställda att jobba på distans.

Populärast bland svenskar

Trots värmeböljan är Grekland den mest bokade semesterdestinationen för svenska turister hos såväl Apollo som Tui.

– När ekonomin stramas åt och världen präglas av turbulens väljer vi trygga och välkända resmål där vi får mycket semester för pengarna. Då finns det inget land som kan mäta sig med Grekland, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.   

LÄS MER: Svenskar i Grekland förvarnas – kan åka hem med skyhög räkning

Foto: 

Text: Redaktionen


Kreml har fått nog – vänder sig direkt till Sverige

2025 07 08

Rysslands ilska mot Sverige når nya nivåer.

Sveriges chargé d’affaires i Moskva kallades under gårdagen upp av det ryska utrikesministeriet.

Bakgrunden är de återkommande färgattackerna mot ryska diplomatbyggnader i Stockholm.

Måndagens möte beskrivs som en “stark protest” av den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Nu framkommer ytterligare information från “uppläxningen”.

Ryssland har framfört en rad krav och en lista på åtgärder som måste vidtas efter "ytterligare en oidentifierad drönarattack", hävdar kanalen.

– Vi kräver att de svenska myndigheterna strikt ska följa sina skyldigheter enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser från 1961, framhåller det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Kräver "omfattande åtgärder"

Wienkonventionen är ett samlingsnamn för flera viktiga internationella avtal, särskilt inom diplomati.

Syftet är att den ska bidra till förutsägbarhet, stabilitet och rättssäkerhet.

Vidare kräver Ryssland “omfattande åtgärder” från svenskt håll.

– För att identifiera de förövare som är ansvariga för de pågående attackerna mot ryska utländska institutioner i Sverige och ställa dem inför rätta, hävdar det ryska departement.

UD: "Allvarligt"

Enligt Ryssland pågick mötet med Sveriges chargé d’affaires i omkring en kvart.

Svenska UD har inte velat kommentera samtalets innehåll.

Svenska myndigheter har en skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Att en ambassad i Sverige utsätts för skadegörelse är allvarligt, framhåller UD till DN.

LÄS MER: Ryssland kallar upp Sveriges ambassadör

Ryssland bryter fler avtal

Sedan Ryssland inledde den oprovocerade och olagliga invasionen av Ukraina i februari 2022 har diktaturen brutit mot en rad centrala diplomatiska åtaganden, utöver det militära angreppet mot Ukraina.

Det handlar bland annat om brott mot just Wienkonventionen. Över stora delar av Europa har ryska diplomater utvisats efter att ha avslöjats som spioner.

Estlands säkerhetstjänst har exempelvis gjort bedömningen att omkring 700 ryska spioner förklarats “persona non grata” (icke önskvärd”.

Enligt Thomas Nilsson, chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must, har Ryssland ändrat taktik i arbetet mot Sverige.

– De är beredda att ta ökade risker, sade han till DN i januari.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen