JUST NU: Dramatisk omröstning – stort steg mot droglegalisering

2022 04 01

Efter en jämn omröstning har Representanthuset i USA godkänt ett lagförslag och tagit ett stort kliv mot att avkriminalisera marijuana i hela landet.

Ett stort steg har tagits i riktningen göra drogen marijuana laglig i USA på federal nivå, rapporterar CNN. 

För att få igenom förslaget, som sannolikt kan ge ringar på vattnet i andra delar av världen, krävdes dock att demokraterna, som initierat lagen, fick stöd av motståndarpartiet Republikanerna.

Vände sig mot partiet

Omröstningen slutade 220 mot 204 efter att tre republikaner anslutit sig till demokraternas sida i frågan. Samtidigt gick två demokrater, Henry Cuellar från Texas och Chris Pappas från New Hampshire, emot det egna partiet i omröstningen.

River upp tillstånd

I nuläget krävs ett särskilt säkerhetstillstånd för att myndighetsarbetare ska få lov att bruka substansen. Det tillståndet syftar lagen att riva upp och federala myndigheter kommer därför inte kunna förneka sina arbetare ett sådant tillstånd.

Samtidigt ska USA:s veterandepartement tillåtas att rekommendera medicinsk marijuana för behandling av posttraumatisk stress. 

Brottsregister stryks

En annan följd om lagförslaget går i mål skulle vara att personer som har dömts för cannabisbruk i icke-våldsrelaterade brott får sitt register struket från domarna. 

– [Det] kan förfölja färgade människor och påverka deras liv och karriär på obestämd tid, motiverade Representanthusets majoritetsledare Steny Hoyer lagändringen enligt CNN.

“Räddar liv”

Även republikaner som röstade emot förslaget sade att omröstningen var nödvändig för att bygga konsensus kring någonting som kan bli lag, uppger the New York Times.

– Jag respekterar den process som demokraterna vill gå igenom, säger den republikanska representanten Nancy Mace enligt tidningen, och tillägger:

– Du kan spara den federala regeringen 600 miljoner dollar under fem år och rädda liv. Det är en viktig fråga. Folk bryr sig om det, den stora majoriteten bryr sig om det.

Förslaget ännu inte mål

Att lagförslaget har antagits i Representanthuset innebär ett stort steg mot att göra förslaget till verklighet. Representanthuset är en av två kamrar i USA:s kongress och utgör landets lagstiftande församling.

Kammare nummer två i kongressen är senaten, som dock också måste fatta samma beslut innan presidenten kan skriva under en lagförändring.

Vanligaste drogen

År 2022 har 47 delstater i USA lättat på sina marijuanalagar, 37 av dem har legaliserat drogen för medicinskt bruk och 15 har gett vuxna lagligt rätt att använda cannabis för privat bruk.

Marijuana är den vanligaste drogen i USA och enligt amerikanska myndigheter har nästan 50 miljoner från 12 års ålder och uppåt brukat cannabis senaste 12 månaderna.

Foto: C Weed

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Norge vänder sig till hela världen: “Helt fruktansvärt”

2025 04 28

Norges utrikesminister Espen Barth Eide påkallar hela världens uppmärksamhet.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade över 1 000 personer, och det efterföljande eskalerande kriget i Gaza.

Men världen har tystnat trots att konflikten pågår för fullt, anser Espen Barth Eide.

– Det är en helt fruktansvärd situation. Situationen i Gaza är nu faktiskt värre än den var innan vapenvilan, som bröts av Israel, säger han enligt Dagbladet som hänvisar till en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Alldeles för tyst"

Enligt palestinska hälsomyndigheter har över 51 000 människor i Gaza dödats av israeliska attacker sedan oktober 2023.

Av dessa uppges minst 16 000 vara barn. Tusentals personer saknas i ruinerna.

Både FN:s särskilda sändebud Francesca Albanese och Amnesty International hävdar att kriget är ett pågående folkmord.

– Världssamfundet är alldeles för tyst. Det finns en stark kontrast mellan det som händer i Gaza och det fokus det får, säger Espen Barth Eide.

Han menar att den stora politiska diskussionen istället handlar om tullar numera.

– Samtidigt har situationen i Gaza gått från dåligt itll värre, säger utrikesministern.

Israel: kritiskt skede

När den norska statsministern Jonas Gahr Støre och hans finansminister Jens Stoltenberg var på besök i Vita huset häromveckan fanns inte kriget i Gaza på agendan.

USA:s president Donald Trump har ställt sig helhjärtat på Israels sida. Nyligen bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om tålamod då kriget går in i en “kritisk fas” för att få hem gisslan som tagits av Hamas.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede av operationen, och vid denna tidpunkt behöver vi tålamod och beslutsamhet för att vinna, säger Netanyahu enligt norska Sol.

Hamas hade då nyligen avvisat ett nytt förslag om vapenvila.

Frankrike: "oacceptabelt"

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, har de senaste veckorna kritiserat att nödsändningar till Gazas befolkning till stor del stoppats efter att förhandlingarna om en vapenvila brakat samman.

Det israeliska beslutet att blockera bistånd från att komma in i Gaza är oacceptabelt, framhåller den franska regeringen i ett uttalande.

Sedan tidigare har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdat en arresteringsorder mot Netanyahu för misstänkt krigsbrott i Gazaremsan.

Foto: WTO/Prime Vision

Text: Redaktionen