Stor ilska mot Vänstern – Gör som Orbán och nekar Ukraina vapen

2022 03 01

Ukraina står på randen till att krossas av den ryska diktaturens anfallskrig och är i desperat behov av vapen för att försvara sig mot Putins soldater – men Vänsterpartiet säger nej.

S, MP, Centern, L, KD, Moderaterna och SD – alla röstar ja till att sända svenska vapen till Ukraina som hittills fått omkring 400 invånare dödade av ryska soldater.

Men Vänsterpartiet säger nej.

Svenska vapen

Statsminister Magdalena Anderssons (S) förslag om att sända svenska vapen i form av pansarskott till Ukraina presenterades i form av ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott i dag.

Genom ett utskottsinitiativ ska frågan kunna snabbehandlas.

Brett stöd

Förslaget får brett stöd i riksdagen och Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centern har redan tidigare gått ut och krävt vapenleverans. Läs mer om dessa partiers besked här.

Även MP vill sända vapen

Även Miljöpartiet vill sända vapen för att Ukraina ska öka chansen att stå emot den ryska diktaturens soldater och Putinregimens mål att medelst massmördande tvinga in landet under den ryska diktaturen.

Vapen för frihet anser MP

– I fyra dagar har vi följt motståndet mot en auktoritär stormakt. Vi har sett civila dödas och tvingas fly och barn födas i skyddsrum. Miljöpartiet kommer helhjärtat stå bakom att Sverige bistår Ukraina med defensiva vapen i kampen för frihet och demokrati, understryker Miljöpartiets ledare Märta Stenevi.

Vänstern är emot

När förslaget framlades i riksdagen i dag stod det dock klart att Vänsterpartiet röstar nej.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati till TT, uppger DN.

Vänsterpartiet menar att Sverige inte ska sända vapen till krigförande länder och Vänstern vill istället sända mer pengar.

Även Viktor Orbán säger nej

Att Ukraina inte gått in i något annat land utan vill ha vapen för att försvara sin befolkning mot Rysslands anfallskrig har inte fått V att ändra sig.

I Europa är stödet för att sända vapen till Ukraina mycket stort. Ett undantag är dock Ungerns högernationalistiska ledare Viktor Orbán som säger nej.

Han är känd för att gulla med Putinregimen.

Väldigt skarp kritik

Vänstern får nu mycket skarp kritik.

– Precis deltagit i Finansutskottets möte om direktstöd till Ukraina. Att Vänsterpartiet i detta exceptionella läge vägrar medverka till att skicka pansarskott till armen i Ukraina kommer även reservera en särskild plats i helvetet för dem. Sju av åtta partier står bakom beslutet, meddelar Gulan Avci (L).

– Den som inte står på Ukrainas sida fullt ut och vill stoppa pansarskott till Ukraina, står på Putins sida. Punkt, anser Gulan Avci.

Skamfläck – skäms!

– Under utskottsmötet inför voteringen blev det tydligt att Vänsterpartiet inte tänker medverka till att stötta Ukraina med vapen i deras kamp mot Putins armé. Vilket svek och ännu en skamfläck i Vänsterpartiets historia. Skäms, framför Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt.

Svårt att respektera

– Det är ett lika exceptionellt som självklart beslut! Vi Kristdemokrater har drivit på för detta. Vänsterpartiet var emot att bistå Ukraina med militär utrustning. Jag har, för att uttrycka det milt, mycket svårt att förstå och respektera deras hållning, klargör Jakob Forssmed (KD).

Riksdagen röstade ja ikväll

Riksdagen röstade ja till att sända vapen till Ukraina nu på måndagseftermiddagen. Det räckte med majoritet så Vänsterns nej stoppade inte förslaget. Nu ska hjälpsändningen skickas från Sverige till Ukraina snarast.

– Vi hoppas nu att vi inte är för sent ute, säger Moderaternas  Ulf Kristersson som hade velat att regeringen agerat snabbare än vad som blev fallet.

ANALYS

Om alla skulle göra som Vänsterpartiet så vore Ukraina fullkomligt chanslöst. Utan vapenstöd från Europa och USA så skulle Putins soldater rycka fram ännu snabbare.

Rysslands brutala anfallskrig och mördande i Ukraina är på allas läppar världen över och Sverige är inget undantag. Mer eller mindre alla känner enorm oro för vad ukrainarna drabbas av och bland svenska folket finns sannolikt ett betydligt större stöd för vapenleveranser till Ukraina än vad det gjort till många tidigare konflikter runt om i världen.

Kan skada V kraftigt

Bland orsakerna hör att Putinregimen är så brutal, att det är en diktatur som vill tvinga Ukraina att lämna sin demokrati och att Ukraina ligger så nära Sverige.

Vänsterpartiets besked idag kan skada partiet kraftigt och det finns en betydande sannolikhet för att partiet nu på eget grepp kommer att tappa en del av det stöd som byggts upp under Nooshi Dadgostars ledning.

Vänsterns historiska kopplingar till Sovjetunionen lär förvärra opinionsutsikterna ytterligare då dagens besked lär damma upp argument från förr hos V:s politiska motståndare.

Den tidigare ledaren Jonas Sjöstedt har gått ut och uppmanat partiet att säga ja till vapenleveransen. Det är oklart vad partiledaren Nooshi Dadgostar själv anser om sitt partis beslut och hur hennes personliga uppfattning i frågan ser ut.

Text: Redaktionen


JUST NU: Ny åldersgräns på väg i Sverige – aldrig hänt förr

2025 07 08

En ny och omdiskuterad åldersgräns i Sverige kommer allt närmare.

Regeringen kommer att utreda en lagstadgad åldersgräns för sociala medier.

Det bekräftar socialminister Jakob Forssmed (KD) på tisdagsmorgonen.

– Vi ser att vi behöver skydda barn bättre online, och då behöver vi också utreda en fungerande åldersgräns så inte barn får tillgång till material som de absolut inte ska ha tillgång till, säger han till SR.

Ska vägas mot grundlagen

Utredningen kommer att sättas igång till hösten.

Redan nu finns en åldersgräns på 13 år för många sociala medier. Den efterföljs emellertid sällan.

Något förbud i svensk lag finns däremot inte. Det som nu ska utredas är hur gränsen ska följas och om den kan bli skarpare samt hur åldern ska kunna verifieras.

Det förslag som läggs fram kommer att ställas i relation till exempelvis yttrandefriheten och andra grundlagar.

– Ja, vi behöver se hur förutsättningarna ser ut för att införa den här typen av åldersgränser. Det behöver naturligtvis vägas av mot annat som gäller just information och yttrandefrihet, säger Jakob Forssmed.

Förslag från EU

Flera EU-länder har tidigare gått fram med ett nytt förslag om en gemensam digital åldersgräns inom hela EU.

Detta skulle innebära att minderåriga behöver föräldrars samtycke för att använda populära appar som TikTok, Instagram och Snapchat

– Frågan har fått ökad uppmärksamhet sedan Australien beslutade att införa en minimiålder på 16 år för att skapa konton på vissa sociala medieplattformar, rapporterade Politico i våras.

Danmark trycker på

Förslaget har redan fått stöd från flera medlemsländer, inklusive digitalt framstående nationer som Frankrike och Spanien.

Positiva signaler kommer också från Sveriges grannland Danmark, som nu tagit över ordförandeskapet i EU.

– Skyddet av våra barn online kommer att vara en central prioritet för det kommande danska EU-ordförandeskapet, säger Danmarks digitalminister Caroline Stage Olsen i ett uttalande.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Kreml har fått nog – vänder sig direkt till Sverige

2025 07 08

Rysslands ilska mot Sverige når nya nivåer.

Sveriges chargé d’affaires i Moskva kallades under gårdagen upp av det ryska utrikesministeriet.

Bakgrunden är de återkommande färgattackerna mot ryska diplomatbyggnader i Stockholm.

Måndagens möte beskrivs som en “stark protest” av den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Nu framkommer ytterligare information från “uppläxningen”.

Ryssland har framfört en rad krav och en lista på åtgärder som måste vidtas efter "ytterligare en oidentifierad drönarattack", hävdar kanalen.

– Vi kräver att de svenska myndigheterna strikt ska följa sina skyldigheter enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser från 1961, framhåller det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Kräver "omfattande åtgärder"

Wienkonventionen är ett samlingsnamn för flera viktiga internationella avtal, särskilt inom diplomati.

Syftet är att den ska bidra till förutsägbarhet, stabilitet och rättssäkerhet.

Vidare kräver Ryssland “omfattande åtgärder” från svenskt håll.

– För att identifiera de förövare som är ansvariga för de pågående attackerna mot ryska utländska institutioner i Sverige och ställa dem inför rätta, hävdar det ryska departement.

UD: "Allvarligt"

Enligt Ryssland pågick mötet med Sveriges chargé d’affaires i omkring en kvart.

Svenska UD har inte velat kommentera samtalets innehåll.

Svenska myndigheter har en skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Att en ambassad i Sverige utsätts för skadegörelse är allvarligt, framhåller UD till DN.

LÄS MER: Ryssland kallar upp Sveriges ambassadör

Ryssland bryter fler avtal

Sedan Ryssland inledde den oprovocerade och olagliga invasionen av Ukraina i februari 2022 har diktaturen brutit mot en rad centrala diplomatiska åtaganden, utöver det militära angreppet mot Ukraina.

Det handlar bland annat om brott mot just Wienkonventionen. Över stora delar av Europa har ryska diplomater utvisats efter att ha avslöjats som spioner.

Estlands säkerhetstjänst har exempelvis gjort bedömningen att omkring 700 ryska spioner förklarats “persona non grata” (icke önskvärd”.

Enligt Thomas Nilsson, chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must, har Ryssland ändrat taktik i arbetet mot Sverige.

– De är beredda att ta ökade risker, sade han till DN i januari.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen