Trump ger nytt besked om Grönland – skulle påverka hela världen

2024 12 23

Donald Trump antyder att USA vill kontrollera och eventuellt äga Grönland.

Det skriver den tillträdande presidenten i ett inlägg på sin egen sociala medieplattform Truth Social.

Utspelet kommer i samband med att Trump utser Ken Howery som USA:s ambassadör i Danmark och skulle enligt republikanen ha betydelse för “hela världen”.

– För nationell säkerhet och frihet i hela världen anser USA att ägande och kontroll över Grönland är en absolut nödvändighet, framhåller Trump.

Orsakade uppståndelse

Utspelet har orsakat viss uppståndelse på måndagsmorgonen, inte minst i danska medier.

För fem år sedan, under Trumps förra mandatperiod, väckte republikanen idén om att köpa Grönland.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kallade diskussionen för “absurd” och som följd ställde Trump in ett statsbesök i landet efter ha tyckt att den danska ministern stod för ett “olämpligt uttalande”.

I det senaste inlägget framgår det dock inte om Trump syftar på amerikansk kontroll över Grönland, som är ett självstyrande territorium under de danska myndigheterna.

Spekulerades redan i november

Redan i november, dagarna efter Donald Trumps valseger, började spekulationerna om Trumps nya plan för Grönland.

Detta efter att Mike Collins, då nyligen omvald för det Republikanska partiet i representanthuset, delade en uppmärksammad karta över USA där Grönland var en del av landet.

Grönland var färgat rött på kartan, vilket är Republikanernas partifärg. Ovanför bilden hade Collins skrivit "Project 2029", som gav associationer till det kontroversiella och omdebatterade ”Project 2025”.

Project 2025 är en rad förslag som tagits fram av den konservativa tankesmedjan ”The Heritage Foundation” tillsammans med andra konservativa organisationer. En kartläggning från CNN har visat att 140 personer i projektet har arbetat för Donald Trump.

Kan inte ta ställning

Mike Collins är en stor anhängare av Donald Trump som alltså för fem år sedan ville köpa ön, som är världens största.

– Vi tittar på det. Danmark äger Grönland. Danmark är en allierad. Grönland är strategiskt viktigt och presidenten, som vet ett och annat om fastighetsaffärer, vill ta en titt, sade Trumps dåvarande ekonomiska rådgivare Larry Kudlow till Wall Street Journal.

Det styrande partiet på ön, Inuit Ataqatigiit (IA), har kommenterade uppståndelsen efter Mike Collins karta.

Enligt Aaja Chemnitz, ledamot för IA i danska Folketinget, förväntade sig partiet att republikaner skulle ta upp Grönlandsfrågan efter valet.

– Men vi kan inte ta ställning till individers påståenden eller rykten. Om det finns ett intresse för Grönland avvaktar vi en officiell förfrågan från USA. Och efter det är det Grönland som ska bestämma vad vi vill, sade hon till TV2 vid tillfället.

Foto: Official White House Photo by Andrea Hanks resp J. Latuperisa-Andresen

Text: Redaktionen


Tungt bakslag för pensionärer – får höjd avgift

2025 04 28

Många pensionärer kommer att drabbas av en höjd avgift.

Pensionsmyndigheten har beslutat att höja en avgift som många pensionärer betalar.

Det handlar om den avgift man betalar när man väljer att föra över sin premiepension till en maka eller make.

Detta har setts som ett sätt att öka jämställdheten, men nu väljer Pensionsmyndigheten att höja avgiften för överföringen.

Därför höjs avgiften

Avgiften för att föra över sin premiepension höjs från 6 procent till 7,5 procent.

Höjningen sker till följd av en studie över livslängden bland överförare och mottagare, rapporterar DI.

– Kostnaderna för överföring belastar systemet mer än vad man trott tidigare. Därför behöver avgiften höjas, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervall till tidningen.

Kvinnor har i genomsnitt 26 procent lägre pension än män, och därför brukar möjligheten att överföra premiepensionen till den man är gift med, ses som ett verktyg för ökad jämställdhet.

– Om du är gift kan du föra över din framtida premiepensionsrätt till din partner. Det kan vara ett sätt att kompensera din partner om hen riskerar att få lägre pension, informerar Pensionsmyndigheten på sin hemsida.

Men nu blir det alltså dyrare att göra så, då avgiften höjs till 7,5 procent.

– När pengarna förs över minskas pensionsrätten med 7,5 procent. Det innebär att mottagaren får 92,5 procent av pensionsrätten, uppger Pensionsmyndigheten.

Och den som har ångrat sig måste snabba på att stoppa sin överföring.

Ändringar före 30 april

Om man vill stoppa överföringen så har man nu bara några dagar på sig.

– Vill man ta bort sin överföring behöver det göras senast den 30 april för att undvika den nya avgiften, säger Monica Zettervall till tidningen.

För att kunna föra över sina premiepensionsrätter behöver man vara gift eller registrerad partner. Man kan alltså inte göra en överföring om man bara är sambo.

Om överföringen ska gälla för i år – eller upphöra att gälla – så behöver man anmäla det senast den 30 april.

Man kan bara överföra premiepensionsrätter för innevarande eller framtida år. Man kan själv välja om överföringen ska gälla tills vidare eller för endast ett år.

Man kan endast överföra hela premiepensionsrätten, inte bara en del av den.

Vid skilsmässa avslutas överföringen automatiskt, informerar Pensionsmyndigheten.

Foto: M. Timberlake

Text: Redaktionen


Norge vänder sig till hela världen: “Helt fruktansvärt”

2025 04 28

Norges utrikesminister Espen Barth Eide påkallar hela världens uppmärksamhet.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade över 1 000 personer, och det efterföljande eskalerande kriget i Gaza.

Men världen har tystnat trots att konflikten pågår för fullt, anser Espen Barth Eide.

– Det är en helt fruktansvärd situation. Situationen i Gaza är nu faktiskt värre än den var innan vapenvilan, som bröts av Israel, säger han enligt Dagbladet som hänvisar till en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Alldeles för tyst"

Enligt palestinska hälsomyndigheter har över 51 000 människor i Gaza dödats av israeliska attacker sedan oktober 2023.

Av dessa uppges minst 16 000 vara barn. Tusentals personer saknas i ruinerna.

Både FN:s särskilda sändebud Francesca Albanese och Amnesty International hävdar att kriget är ett pågående folkmord.

– Världssamfundet är alldeles för tyst. Det finns en stark kontrast mellan det som händer i Gaza och det fokus det får, säger Espen Barth Eide.

Han menar att den stora politiska diskussionen istället handlar om tullar numera.

– Samtidigt har situationen i Gaza gått från dåligt itll värre, säger utrikesministern.

Israel: kritiskt skede

När den norska statsministern Jonas Gahr Støre och hans finansminister Jens Stoltenberg var på besök i Vita huset häromveckan fanns inte kriget i Gaza på agendan.

USA:s president Donald Trump har ställt sig helhjärtat på Israels sida. Nyligen bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om tålamod då kriget går in i en “kritisk fas” för att få hem gisslan som tagits av Hamas.

– Vi befinner oss i ett kritiskt skede av operationen, och vid denna tidpunkt behöver vi tålamod och beslutsamhet för att vinna, säger Netanyahu enligt norska Sol.

Hamas hade då nyligen avvisat ett nytt förslag om vapenvila.

Frankrike: "oacceptabelt"

Flera världsledare, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, har de senaste veckorna kritiserat att nödsändningar till Gazas befolkning till stor del stoppats efter att förhandlingarna om en vapenvila brakat samman.

Det israeliska beslutet att blockera bistånd från att komma in i Gaza är oacceptabelt, framhåller den franska regeringen i ett uttalande.

Sedan tidigare har Internationella brottmålsdomstolen, ICC, utfärdat en arresteringsorder mot Netanyahu för misstänkt krigsbrott i Gazaremsan.

Foto: WTO/Prime Vision

Text: Redaktionen