Tvingas betala 360 miljoner – småföretagare rasar

2025 04 15

Småföretagare rasar mot att de kommer att behöva betala en nota på 360 miljoner.

Brottsbekämpning har blivit ett allt viktigare politikområde där regeringen nu satsar stort.

Men alla är inte överens om hur brottsbekämpningen ska gå till – eller vem som ska stå för notan.

Nu rasar organisationen Företagarna mot att svenska företag kommer att behöva stå för en kostnad på 360 miljoner.

”Notan får inte skickas till företagen”

Svenska företagare är redan mycket hårt pressade av det ekonomiska och världspolitiska läget, menar Företgarnas vd Magnus Demervall i en debattartikel i DN.

Samtidigt plågas Sverige av stora problem med brottslighet, och regeringen vill att Bolagsverket ska medverka i brottsbekämpningen.

Men småföretagarna själva riskerar att få stå för notan, enligt Demervall.

– När regeringen nu kräver att Bolagsverket ska delta i bekämpningen av den organiserade brottsligheten får inte notan för detta skickas till företagen via höjda avgifter (till exempel för att starta bolag eller byta namn på bolag). Bolagsverket beräknar själva att näringslivet kommer få skjuta till 360 miljoner kronor de kommande tre åren – till stor del för att finansiera kriminalpolitiska beslut från regeringen, menar Magnus Demervall i debattartikeln.

”Dagens situation är orimlig”

Magnus Demervall och Företagarna understryker att de välkomnar Bolagsverkets satsning på att bekämpa brottsligheten.

Även företagare drabbas hårt av brottsligheten, vilket bland annat framgick i en rapport från Småföretagarnas riksförbund som publicerades i februari.

I rapporten framkommer att brottsligheten är ett av de största hindren för småföretag i Sverige. Kostnaden som brottslighet mot företagen medför uppskattas i rapporten till hela 118 miljarder kronor.

– Dagens situation är orimlig. Vi har så många medlemmar som vittnar om att de anmäler brott efter brott men att polisanmälningarna bara läggs ned, sade Caroline Szyber, vice ordförande för Småföretagarnas riksförbund, i ett uttalande när rapporten publicerades.

Även Företagarna understryker alltså vikten av att bekämpa brottsligheten – men är kritiska till att en stor kostnad hamnar på företagarna själva.

”Låt inte företagen bära kostnaden”

Nu kräver Magnus Demervall och Företagarna att regeringen inför höstbudgeten vidtar flera åtgärder för att förbättra företagsklimatet.

Ett av kraven är just att regeringen ska bekämpa brottsligheten utan att belasta företagen ekonomiskt.

– Att beivra brottslighet är en av statens kärnuppgifter. Därför bör regeringen ge Bolagsverket de resurser som krävs för att myndigheten ska kunna motverka ekonomisk brottslighet, i stället för att låta företagen bära kostnaden genom höjda registreringsavgifter, menar Magnus Demervall i debattartikeln.

Foto: Riksbanken

Text. Redaktionen


Kinas militär agerar – skickar stridsflyg

2025 04 17

Kinas militär visar musklerna i en del av världen där de vill stärka sitt inflytande.

Det råder stora spänningar mellan stormakterna USA och Kina.

Nu visar den kinesiska militären sina muskler genom att skicka stridsflyg till norra Afrika – samtidigt som USA bygger upp sina styrkor i det närliggande Mellanöstern.

Flygspårningsdata har i veckan visat att flera kinesiska militärplan har nått Egypten via Förenade Arabemiraten, rapporterar Newsweek.

Enorm satsning i Afrika

Kina kommer snart att hålla en stor gemensam militärövning med Egypten, enligt tidningen.

Ledaren Xi Jinping har utlovat hela 51 miljarder dollar för att stärka Kinas inflytande i Afrika, bland annat genom att stärka landets relationer till just Egypten.

Det här är andra gången på kort tid som Kina agerar i regionen, uppger tidningen.

Förra sommaren skickade Kina sju J-10-stridsplan till en flyguppvisning i Egypten.

Och nu agerar Kina alltså återigen i den känsliga regionen.

”Spänner musklerna”

Kinas och Egyptens flygvapen kommer att hålla en gemensam militärövning från mitten av april till början av maj.

Denna går under namnet ”Eagles of Civilization 2025”, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från Kinas försvarsministerium.

En hel avdelning av Kinas flygvapen kommer att skickas till landet.

Detta samtidigt som läget är spänt mellan Kina och USA, som har en intensiv verksamhet i det närliggande Mellanöstern på grund av spänningar med Iran.

– Kinas militär spänner sina muskler i Mellanöstern samtidigt som det sker amerikanska flyganfall, rapporterar tidningen.

“Gyllene årtionde”

Kinas dictator Xi Jinping ser relationen med Egypten som ett ”omfattande strategiskt partnerskap”, enligt ett officiellt uttalande.

De två länderna är på väg mot ett ”gyllene årtionde”, menar den kinesiska ledaren.

Men framför allt är satsningen ett led i Kinas ansträngningar för att stärka sitt inflytande i Afrika och i det närliggande Mellanöstern.

Detta alltså samtidigt som läget mellan USA och Iran är mycket spänt. USA har genomfört attacker mot de Iranstödda huthirebellerna, och Iran har i sin tur riktat skarpa varningar mot USA i samband med länderna kärnvapensamtal, enligt tidningen.

Säkerhetsläget i Afrika och Mellanöstern är mycket spänt och komplicerat, och Kina vill visa att även de är en maktfaktor att räkna med i dessa regioner.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Kaos i Pentagon – “Fullständig härdsmälta”

2025 04 19

Det pågår just nu kaosartade scener i Pentagon. Fyra högt uppsatta tjänstemän får nu lämna sina poster efter en utredning om läckage.

Det blir ingen lugn påsk i Pentagon.

Försvarsminister Pete Hegseths många missar har sedan tidigare placerat honom i en knipig sits, och nu står det klart att hans stabschef Joe Kasper lämnar sin post under de kommande dagarna.

Samtidigt gör uppgifter gällande att tre andra toppnamn inom myndigheten – som fått tjänstledigt tidigare i veckan på grund av en pågående läckageutredning – nu får sparken, enligt Politico.

“Fullständig härdsmälta pågår”

En högt uppsatt försvarstjänsteman berättar om det kaos som råder i Pentagon just nu.

Mycket verkar handla om att försvarsminister Hegseth och hans stab inte lever upp till förväntningarna.

– Det pågår en fullständig härdsmälta i byggnaden, och detta återspeglar verkligen ministerns ledarskap. Pete Hegseth har omringat sig med människor som inte ser till hans intressen, säger källan till tidskriften.

Tre toppnamn får sparken

De senaste incidenterna adderas till Hegseths tidigare missar – såsom när han delade med sig av känslig information i en Signalchatt med andra säkerhetsledare, eller då han lät techmiljardären Elon Musk besöka myndigheten under kontroversiella former.

Läs mer: Jätteskandal i USA – läs de hemliga krigsplanerna här

De tre personer som nu får lämna sina arbeten enligt tidningen är den seniora rådgivaren Dan Caldwell, Hegseths biträdande stabschef Darin Selnick samt Colin Carroll, stabschef för vice försvarsminister Stephen Feinberg.

Tänker stämma Pentagon

Två av de personer som nu får sparken – Selnick och Caroll –  planerar enligt uppgift att stämma Pentagon för felaktig uppsägning.

Joe Kasper var den som begärde en utredning av Pentagonläckor i mars, bland annat gällande militära planer för Panamakanalen och Musks besök på myndigheten. 

“Gillade inte de där killarna”

Vidare ska Kasper haft svårt att samarbeta med de tre nu sparkade rådgivarna.

– Joe gillade inte de där killarna. De har alla olika stilar. De kom helt enkelt inte överens, det var en personlighetskonflikt, säger en källa.

Förändringarna innebär att försvarsminister Hegseth för tillfället får klara sig utan stabschef, biträdande stabschef och seniorrådgivare på sitt kontor.

Läs också: Trumps drag i natt – publicerar bildbevis

Läs vidare: Tråkiga nyheter för alla köttälskare

Foto: Nato samt G. Skidmore (OBS! montage)

Text: Redaktionen