USA överväger att lämna stort försvarssamarbete
2025 06 11
USA kan enligt uppgifter vara på väg att lämna ett internationellt samarbete.
Mycket har hänt sedan Donald Trump blev amerikansk president igen.
Natoländer har pressats att öka försvarsanslagen, handelsvärlden har vänts upp och ner och frågor ställs kring USA:s visioner vad gäller olika internationella samarbeten.
Nu kommer uppgifter om att USA överväger att lämna ett stort försvarssamarbete.
Kan lämna
Pentagon har inlett en granskning av 2021 års Aukus-ubåtsavtal med Storbritannien och Australien, vilket innebär att säkerhetspakten ifrågasätts i en tid av ökad spänning med Kina.
Granskningen, som ska avgöra om USA ska lämna projektet, leds av Elbridge Colby, en högt uppsatt tjänsteman inom försvarsdepartementet som tidigare uttryckt skepsis mot Aukus.
Detta enligt sex personer med insyn i ärendet som Financial Times har pratat med.
Har kritiserats
Kritiker till samarbetet menar att den amerikanska flottan står inför utmaningar vad gäller landets behov av nybyggda ubåtar.
Samtidigt ska USA enligt avtalet sälja ett antal kärnkraftsdrivna attackubåtar till Australien.
En talesperson för Pentagon säger att departementet granskar Aukus för att säkerställa att ”detta initiativ från den tidigare administrationen är i linje med presidentens ’America First’-agenda”.
Läs mer: Tiotals miljarder till Ukraina – Natoland ökar trycket
Det är Aukus
Aukus, som inrättades 2021, är avsett att vara ett strategiskt partnerskap mellan Australien, Storbritannien och USA för att stärka deras allierade avskräcknings- och försvarsförmåga i Stillahavsområdet.
– Aukus första pelare är inriktad på Australiens förvärv av konventionellt beväpnade kärnkraftsdrivna ubåtar, vilket gör Australien till det enda land förutom Storbritannien som USA delar kärnkraftsteknik med, förklarar tankesmedjan Council on Foreign Relations.
“Avancerade förmågor”
Tankesmedjan fortsätter.
– Målet med Pelare II är att samarbeta om avancerade förmågor som kommer att innebära ett brett teknik- och informationsutbyte för att hålla jämna steg med den ökande geopolitiska konkurrensen, särskilt med Kina.
Foto: Official White House Photo by Daniel Torok
Text: Redaktionen