Varning utfärdad till Sverige: ”Bli inte frestad”

2023 06 13

Hårdare straff och en skärpt lagstiftning.

Så vill regeringen bekämpa den enorma våldsvåg som skakar Sverige.

Bland annat vill regeringen sänka straffåldern i landet.

Någonstans mellan 12 och 15 år kommer den nya gränsen att ligga på och tvångsmedel som att tömma mobiltelefoner på information kan vara på väg att införas.

– Unga personer som begår riktigt grova brott måste kunna mötas med en annan kraft än vad vi gör idag, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) till DN i mitten av maj.

”Otroligt viktigt”

Regeringen vill se hårdare tag mot unga kriminella.

Att sänka straffmyndighetsåldern beskriver Gunnar Strömmer delvis som ett förebyggande arbete.

– Det är otroligt viktigt att även brott som bedöms som ringa får en tydlig konsekvens, inte minst för unga människor. Om man väl har begått sina första brott är det mycket enklare att glida över i grövre brottslighet. Så skärpningar på det här området är helt centralt som preventiv åtgärd i den långsiktiga kampen mot den grova organiserade brottsligheten, kommenterade ministern i intervjun med DN.

Men justitieministern får mothugg av Beatriz Magaloni, en av världens ledande kriminologer. Magaloni, som är professor vid Stanford University i Storbritannien, har forskat på polismetoder mot gängkriminella med utgångspunkt i Mexico.

Hon befinner sig just nu i Stockholm där hon ska delta på en konferens med andra världsledande kriminologer. 

I Sverige ska Magaloni prisas för sin forskning.

Kritiserar regeringen

I samband med sitt besök i Sverige riktar Beatriz Magaloni kritik mot den svenska regeringens metoder.  

Enligt experten krävs det ett större fokus på förebyggande åtgärder i utsatta områden för att få ner den grova brottsligheten.

 Att sänka straffåldern kommer inte att fungera, enligt Magaloni.

– I min forskning har jag sett att sådana åtgärder inte får avsedd verkan. Mitt råd är att involvera människor som kan analysera informationen och ge vetenskapliga råd om vad som funkar och inte, säger kriminologen till TV4 och tillägger att åtgärder som ”skapar framtidstro” är vitala för att komma till rätta med brottsligheten i utsatta områden. 

Avslutningsvis skickar hon ett tydligt budskap till de svenska politikerna.

– Mitt främsta råd är att man inte ska låta sig frestas av brottspopulism.

Flera åtgärder

Regeringen och SD har presenterat flera "mönsterbrytande åtgärder" som ska tillämpas för att bekämpa den grova brottsligheten i Sverige. 

Bland annat:  

- Utökade möjligheter till preventiva tvångsmedel. Polisen ska få rätt att avlyssna eller övervaka personer i förebyggande syfte – utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Lagen väntas träda i kraft under hösten.

- Utvisa fler gängkriminella. En möjlighet att kunna utvisa gängkriminella som saknar svenskt medborgarskap utan att de dömts för brott ska utredas.

- Dubbla straff för gängkriminella.

- Visitationszoner. Ett system med tidsbegränsade visitationszoner för att söka efter illegala vapen och sprängmedel ska upprättas. Åklagare ska kunna besluta om utökade befogenheter för polis att på en viss geografisk plats söka efter vapen och handgranater på människor och i fordon

- Straffreduktionen för de som är över 18 år ska tas bort. En utredning ska se över straffrabatten för de under 18 år och samtidigt överväga en sänkning av straffmyndighetsåldern.

- Ny huvudregel i sekretesslagstiftningen. All relevant information ska delas med brottsbekämpande myndigheter för att bekämpa brott. Myndigheter ska kunna dela information med brottsbekämpande myndigheter när det behövs för att bekämpa brott, bidragsfusk, felaktig bokföring och arbetslivskriminalitet.

- Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng. Förslag till grundlagsändringar ska tas fram för att möjliggöra en kriminalisering av deltagande i, och samröre med, kriminella organisationer.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man ser den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


JUST NU: Europeiskt land skickar stridsflyg

2025 06 14

Ett europeiskt land skickar stridsflyg till ett konfliktområde.

Två europeiska länder har blivit varnade av Iran sedan den nya konflikten mellan Iran och Israel inleddes.

Det handlar om Storbritannien och Frankrike, som enligt varningen från Iran riskerar att bli måltavlor om de hjälper Israel.

Nu skickar Storbritannien stridsflyg till Mellanöstern.

”Operativa beslut”

Storbritannien har beslutet att flytta jetplan från Royal Air Force samt militära resurser till Mellanöstern, rapporterar Sky News.

Detta efter att Iran hotat med att brittiska, franska och amerikanska baser kan bli måltavlor för attacker – om länderna väljer att hjälpa Israel.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer bekräftar beslutet.

Premiärministern vägrar dock att kommentera huruvida man från brittisk sida är beredda att hjälpa Israel, som man gjorde efter attackerna den 7 oktober.

– Jag tänker inte gå in på det, säger Keir Starmer till kanalen.

– Det här är uppenbarligen operativa beslut och situationen är pågående och under utveckling, och därför tänker jag inte gå in på de exakta detaljerna, men vi flyttar tillgångar, vi har redan flyttat tillgångar till regionen, inklusive jetplan, och det är för beredskapsstöd i hela regionen. Så det händer, säger den brittiska premiärministern.

Vill inte avslöja för mycket

Premiärministern vill inte gå in på huruvida Storbritannien kände till Israels planera på att attackera Iran.

– Jag tänker inte gå in på vilken information vi hade då eller sedan dess. Men vi diskuterar dessa saker intensivt med våra allierade, säger Keir Starmer till kanalen.

– Men jag tänker inte gå in på exakt vad vi visste, eftersom det är ett konstant informationsflöde mellan våra allierade och mellan oss och USA, tillägger premiärministern.

Även USA och Frankrike har alltså hotats av Iran efter de senaste oroligheterna i Mellanöstern.

Frankrikes president Emmanuel Macron har talat med Irans president på lördagen, och har bland annat uppmanat Iran att ”återvända till förhandlingsbordet”, enligt kanalen.

Foto: Defence Imagery, flickr 

Text: Redaktionen