Viktor Orbán riskerar att utmanövreras

2025 04 15

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ställer till problem för EU, men nu riskerar han att utmanövreras.

Viktor Orbán sätter sig ofta på tvären när EU ska fatta viktiga beslut, inte minst i frågor som rör Ryssland och Ukraina.

Den ungerska premiärministern har anklagats för att vara Kreml-vänlig, och har bland annat satt käppar i hjulen för EU:s sanktioner mot Ryssland.

Men nu riskerar Orbán att utmanövreras, rapporterar Kyiv Post.

Sätter käppar i hjulen

Inom EU tittar man nu på flera olika möjligheter för att överlista Viktor Orbán.

Detta med anledning av att Budapest gång på gång har använt sitt veto när EU har velat förlänga och utöka sina sanktioner mot Ryssland.

Alla länder måste rösta för ett sådant beslut för att det ska gå igenom, och Ungern har gång på gång utnyttjat den frågan för att få igenom sina egna intressen, enligt tidningen.

Men nu har EU identifierat flera tänkbara vägar för att komma runt problemet, uppger flera källor med insyn i frågan.

Det finns flera alternativ som EU överväger för att överlista Orbán.

Så kan Ungern kringgås

Det första alternativet är att överföra frågan om sanktioner till nationell nivå, så att EU-länder kan införa sanktionerna mot Ryssland utan att Ungern kan lägga in sitt veto mot dem, enligt Politico, som hänvisar till sex olika diplomatkällor.

Ett flertal länder uppges vara positiva till idén, och vissa länder som tidigare har varit skeptiska till att agera utanför EU-paraplyet uppges nu ha börjat svänga i frågan.

Det är dock fortfarande oklart om alla EU-länder vill eller kan stödja idén, enligt tidningen.

Det av Storbritannien ledda så kallade ”Coalition of the Willing” kan bli en viktig aktör. Nackdelen skulle dock vara att det kan uppfattas som ett stort misslyckande för EU.

– Detta kan uppfattas som ett misslyckande för den gemensamma utrikespolitiken inom EU-institutionerna... men vi borde verkligen fokusera på att hitta en politisk lösning, säger Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský, enligt tidningen.

Kan frånta Ungern rösträtten

Ett annat alternativ som övervägs, som skulle vara en mardröm för Viktor Orbán, är att frånta Budapest dess rösträtt. Detta har övervägts under en tid, men har hittills inte genomförts eftersom de politiska och juridiska konsekvenserna skulle bli omfattande.

Ett sådant beslut skulle kräva ett enhälligt godkännande från de övriga länderna.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna menar emellertid att det alternativet kommer allt närmare.

– Artikel 7 i fördraget om Europeiska unionen ger möjligheten att dra in en medlemsstats rösträtt om medlemskapet äventyrar säkerheten för Europa och de andra medlemmarna... det är precis vad Orbán gör, säger Tsahkna till Rheinische Post.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Kinas militär agerar – skickar stridsflyg

2025 04 17

Kinas militär visar musklerna i en del av världen där de vill stärka sitt inflytande.

Det råder stora spänningar mellan stormakterna USA och Kina.

Nu visar den kinesiska militären sina muskler genom att skicka stridsflyg till norra Afrika – samtidigt som USA bygger upp sina styrkor i det närliggande Mellanöstern.

Flygspårningsdata har i veckan visat att flera kinesiska militärplan har nått Egypten via Förenade Arabemiraten, rapporterar Newsweek.

Enorm satsning i Afrika

Kina kommer snart att hålla en stor gemensam militärövning med Egypten, enligt tidningen.

Ledaren Xi Jinping har utlovat hela 51 miljarder dollar för att stärka Kinas inflytande i Afrika, bland annat genom att stärka landets relationer till just Egypten.

Det här är andra gången på kort tid som Kina agerar i regionen, uppger tidningen.

Förra sommaren skickade Kina sju J-10-stridsplan till en flyguppvisning i Egypten.

Och nu agerar Kina alltså återigen i den känsliga regionen.

”Spänner musklerna”

Kinas och Egyptens flygvapen kommer att hålla en gemensam militärövning från mitten av april till början av maj.

Denna går under namnet ”Eagles of Civilization 2025”, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från Kinas försvarsministerium.

En hel avdelning av Kinas flygvapen kommer att skickas till landet.

Detta samtidigt som läget är spänt mellan Kina och USA, som har en intensiv verksamhet i det närliggande Mellanöstern på grund av spänningar med Iran.

– Kinas militär spänner sina muskler i Mellanöstern samtidigt som det sker amerikanska flyganfall, rapporterar tidningen.

“Gyllene årtionde”

Kinas dictator Xi Jinping ser relationen med Egypten som ett ”omfattande strategiskt partnerskap”, enligt ett officiellt uttalande.

De två länderna är på väg mot ett ”gyllene årtionde”, menar den kinesiska ledaren.

Men framför allt är satsningen ett led i Kinas ansträngningar för att stärka sitt inflytande i Afrika och i det närliggande Mellanöstern.

Detta alltså samtidigt som läget mellan USA och Iran är mycket spänt. USA har genomfört attacker mot de Iranstödda huthirebellerna, och Iran har i sin tur riktat skarpa varningar mot USA i samband med länderna kärnvapensamtal, enligt tidningen.

Säkerhetsläget i Afrika och Mellanöstern är mycket spänt och komplicerat, och Kina vill visa att även de är en maktfaktor att räkna med i dessa regioner.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Kaos i Pentagon – “Fullständig härdsmälta”

2025 04 19

Det pågår just nu kaosartade scener i Pentagon. Fyra högt uppsatta tjänstemän får nu lämna sina poster efter en utredning om läckage.

Det blir ingen lugn påsk i Pentagon.

Försvarsminister Pete Hegseths många missar har sedan tidigare placerat honom i en knipig sits, och nu står det klart att hans stabschef Joe Kasper lämnar sin post under de kommande dagarna.

Samtidigt gör uppgifter gällande att tre andra toppnamn inom myndigheten – som fått tjänstledigt tidigare i veckan på grund av en pågående läckageutredning – nu får sparken, enligt Politico.

“Fullständig härdsmälta pågår”

En högt uppsatt försvarstjänsteman berättar om det kaos som råder i Pentagon just nu.

Mycket verkar handla om att försvarsminister Hegseth och hans stab inte lever upp till förväntningarna.

– Det pågår en fullständig härdsmälta i byggnaden, och detta återspeglar verkligen ministerns ledarskap. Pete Hegseth har omringat sig med människor som inte ser till hans intressen, säger källan till tidskriften.

Tre toppnamn får sparken

De senaste incidenterna adderas till Hegseths tidigare missar – såsom när han delade med sig av känslig information i en Signalchatt med andra säkerhetsledare, eller då han lät techmiljardären Elon Musk besöka myndigheten under kontroversiella former.

Läs mer: Jätteskandal i USA – läs de hemliga krigsplanerna här

De tre personer som nu får lämna sina arbeten enligt tidningen är den seniora rådgivaren Dan Caldwell, Hegseths biträdande stabschef Darin Selnick samt Colin Carroll, stabschef för vice försvarsminister Stephen Feinberg.

Tänker stämma Pentagon

Två av de personer som nu får sparken – Selnick och Caroll –  planerar enligt uppgift att stämma Pentagon för felaktig uppsägning.

Joe Kasper var den som begärde en utredning av Pentagonläckor i mars, bland annat gällande militära planer för Panamakanalen och Musks besök på myndigheten. 

“Gillade inte de där killarna”

Vidare ska Kasper haft svårt att samarbeta med de tre nu sparkade rådgivarna.

– Joe gillade inte de där killarna. De har alla olika stilar. De kom helt enkelt inte överens, det var en personlighetskonflikt, säger en källa.

Förändringarna innebär att försvarsminister Hegseth för tillfället får klara sig utan stabschef, biträdande stabschef och seniorrådgivare på sitt kontor.

Läs också: Trumps drag i natt – publicerar bildbevis

Läs vidare: Tråkiga nyheter för alla köttälskare

Foto: Nato samt G. Skidmore (OBS! montage)

Text: Redaktionen